Godsdiensten in India tijdens de preklassieke periode

Godsdiensten in India tijdens de preklassieke periode De preklassieke periode in India kenmerkte zich door de opkomst van de Arische cultuur. De heilige taal het Sanskriet spreidde zich uit langs de heilige rivier de Ganges waar vervolgens verschillende handelssteden ontstonden. Kenmerkend voor die handelssteden was dat ze hun geld verdienden door middel van hun deskundigheid op het gebied van rituelen verkopen. De gelovigen moesten voor de offers betalen en dachten op die manier succes te kunnen kopen. De godsdiensten in India kenmerken zich door offerrituelen.

De brahmanen en asceten

De meest stabiele cultuur was die van de Brahmanen. De politiek bestond uit diverse religieuze bewegingen. De brahmanen participeerden, anders dan de meest andere asceten gedeeltelijk nog in het sociale leven. Zij verdienden hun geld met hun deskundigheid op het gebied van rituelen. Zo verzekerden zij degene die voor het offer betaalde, voorspoed en succes. Het offerritueel stamde uit de tijd van de Rishi´s (halfgoddelijke zieners). Zij hadden hun ervaringen verwerkt in de Drie Vada’s (de heilige geschriften). Deze geschriften en de offerrituelen zijn in het hele hindoeïsme verweven, van koning tot gewoon gezin.

De vroege vedische periode in India

De kennis voor de wetenschap komt vooral uit teksten. Toch kan aan de hand van die teksten de cultuur van die samenleving niet altijd begrepen worden. Veel geschriften uit die tijd schrijven over de heerschappij van de Ariërs en over Indra. Indra was een krijgsheer die was geïncarneerd uit een onweersbui. Zijn taak was het leiden van de krijgers, het bevechten van vijanden en goden. Indra was in zekere zin ook een schepper. In de oertijd heeft hij ‘hemel en aarde van elkaar gescheiden’.

Strijd in India

Indra dankt zijn gewelddadigheid en creativiteit aan het drinken van soma, een heilige en hallucinerende drank. Het uiteenscheuren van hemel en aarde wijst op een decor van conflicten tussen goede en slechte goden in de hemel en op aarde. Het offer zag men als het belangrijkste ritueel waarin als het ware wedrennen met strijdwagens werden gereden en raadsels moesten worden opgelost. Het was als een soort innerlijke strijd tegen de Arische macht. Indra is echter een chaotische god maar de god Varuna is een voorbeeld voor orde.

Vuur en offer

Een andere god is Agni, de god van het vuur. In vel culturen is vuur belangrijk in verband met de twee functies die het offeren heeft. Wanneer een persoon iets kostbaars offert moet het van zich verwijderen. Het gaat met de rook mee naar boven. De vuurgod Agni komt heel vaak voor in de vedische geschriften.

Soma en andere rituelen

Soma was de god van de bedwelmende drank. De drank werd gedronken als onderdeel van een ritueel. Men kreeg er visioenen van en het is waarschijnlijk dat de beeldende voorstellingen in de heilige teksten daarvan het gevolg waren.

Een nieuw begin door verlossing

In de paar eeuwen voor Chr. ontstonden nieuwe denkbeelden en gebruiken. De meest belangrijkste was samsara, de kringloop van de wedergeboorte. Met behulp van ascese of meditatie kan dit leiden tot verlossing. Om verlossing moeten de invloeden en effecten van vorige daden (karma) worden uitgewist. Deze leerstellingen zijn beschreven in de Upanishads, de heilige teksten.
© 2010 - 2024 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Rig Veda, het oudste boek van IndiaDe Rig Veda, ook aan elkaar gespeld als Rigveda, wordt vaak beschouwd als het oudste boek van India, hoewel hierover een…
Godsdiensten in India: de goeroe in de SikhreligieGodsdiensten in India: de goeroe in de SikhreligieDe Sihkreligie is een van de belangrijkste godsdiensten in India. Zij staat bekend om haar Goeroes. De eerste goeroe was…
Sanskriet, de Indo-europese moedertaalZoals het Latijn vroeger de cultuurtaal van Europa was, zo is nog steeds het Sanskriet (door taalkundigen soms gespeld S…
De Veda’s, de heilige boeken van het HindoeïsmeVeda’s zijn de basisgeschriften van de Hindoes. Al de overige literatuur van het Hindoeïsme is hier op een of andere man…

Op weg naar Pasen: worden als een kindOp weg naar Pasen: worden als een kindTerwijl zij samen in Galilea verkeerden, zeide Jezus tot hen: De Zoon des mensen zal overgeleverd worden in de handen de…
Boeddhisme en andere godsdiensten en religies in IndiaBoeddhisme en andere godsdiensten en religies in IndiaIndia kent verschillende culturen. Het gevolg hiervan was dat er ook meerdere talen werden gesproken. India kent ook ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dassel, Pixabay
  • Godsdiensten van de wereld, Ninian Smart
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 02-07-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.