De krakeling als symbool van leven en dood

De krakeling als symbool van leven en dood De krakeling is een bijzonder koekje. Door de vorm herinnert het aan leven en dood, maar ook aan een nieuw begin. Het eten van krakelingen is nog steeds gebruikelijk bij begrafenissen in het noorden van Europa. Maar waarom speelt de krakeling zo'n grote rol in het leven en de dood?

De achtvorm van de krakeling

De achtvorm van de krakeling verwijst naar een heel nieuw begin. Op de achtste dag de eerste dag van de week is Jezus na zijn sterven opgestaan, zo luidt het verhaal. Na de dood was er een nieuw begin van leven. De doorgetrokken acht zoals de krakeling er uit ziet wordt ook wel lemniscaat genoemd. Dit symbool verwijst naar een cyclus van leven en dood en leven dat doorgaat als een vloeiende en doorlopende overgang.

Overledenen herdenken: Allerheiligen en Allerzielen

In november worden in heel veel kerken de overledenen herdacht. Katholieken doen dat op 1 en 2 november tijdens Allerheiligen en Allerzielen. In veel protestantse kerken worden de doden in de laatste zondag van het kerkelijk jaar (de zondag voor Advent) herinnerd. In 2009 was dat op 22 november.

Gedachtenismaaltijd

Sommige families houden ter ere van een overledene ook een gedachtenismaaltijd rond de sterfdag. Katholieken doen dit ook wel 40 dagen na het overlijden. Kerken doen ook aan dergelijke maaltijden. In de protestantse kerk is de gedachtenismaaltijd bekend als het avondmaal dat een paar keer per jaar wordt gehouden. In de katholieke kerken worden daarvoor eucharistievieringen voor gehouden. Dit zijn eenvoudige maaltijden met brood en wijn. Ze hebben een symbolisch karakter verbonden aan het sterven van Jezus en aan zijn betekenis voor de mensen nu. Door samen van hetzelfde brood te eten en uit dezelfde beker te drinken worden mensen gevoed naar lichaam en ziel.

Gedachtenisvieringen een kaars aansteken

De gedachtenisviering krijgt in veel kerken ook vorm door voor elke overledene in het voorbije jaar een kaars aan te steken. In de katholieke kerk is er bij zo´n viering ook altijd brood en wijn. In de protestantse kerk is er vaak koffie met een koekje. In sommige gevallen wordt dan dus de krakeling geserveerd om het nieuwe begin te symboliseren.

Zielenbrood

In België wordt ook echt zielenbrood gebakken. Dit is een rond broodje met een ingebakken kruis. Voordat het brood wordt gebroken wordt een gebed uitgesproken voor de overledenen die men wil herinneren.

Zoet gebak bij een gedachtenismaaltijd

Dat er bij een gedachtenismaaltijd zoet wordt geserveerd als een krakeling heeft ook nog een andere betekenis. Het verlies van iemand is vaak een bittere gebeurtenis, vol verdriet. De herinneringen aan degene die is overgegaan zijn echter vaak zoet. Door de zoete smaak van brood en gebak bij een gedachtenisviering komt dat goede naar boven en worden herinneringen gedeeld. In de Grieks-orthodoxe kerken is het brood dat gedeeld en gebroken wordt zelfs zoet van smaak.

Lees verder

© 2009 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Krakelingenfeest en TonnekensbrandGedurende verschillende eeuwen heen, viert men in Geraardsbergen twee belangrijke feesten: het krakelingenfeest met de k…
Calorieën, hoeveel mogen we er en waar zitten er weinig in?Om veel redenen willen sommige vrouwen en mannen vaak wat minder calorieën eten. De meest voorkomende reden is omdat ze…
Tussendoortjes; 'dikmakers' en 'slankmakers'Tussendoortjes; 'dikmakers' en 'slankmakers'De decembermaand komt steeds dichterbij en dat betekent dat de lekkere dingen weer in huis worden gehaald en dat het smu…
Afvallen en calorieën: Koek, koekjes en gebakAfvallen en calorieën: Koek, koekjes en gebakEen vergadering, een verjaardag of een heerlijk kopje koffie, er is altijd wel een reden om een heerlijk koekje of gebak…

Werken met verbeelding en symbolen met jongerenWerken met verbeelding en symbolen met jongerenNa de Reformatie wordt er in de gereformeerde kerken nog weinig gebruik gemaakt van verbeelding en symboliek. Met name i…
Messiaanse psalmen wijzen op persoon/ambt Messias (Jezus)Messiaanse psalmen wijzen op persoon/ambt Messias (Jezus)Messiaanse psalmen wijzen op persoon of ambt van de Messias: Christus Jezus. Er zijn zeer vele profetieën over het profi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TheUjulala, Pixabay
  • Sneinspetiele

Reageer op het artikel "De krakeling als symbool van leven en dood"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

C. N., 06-12-2013 15:53 #1
één correctie in een overigens goed artikel:
in de derde alinea wordt gesuggereerd dat katholieken d.m.v. eucharisteivieringen de gedachtenis vieren aan Christus. De symboliek die daar uitgelegd wordt is niet juist.
Het brood dat wordt genuttigd (de hostie) is na de consecratie (tijdens welke de priester de woorden: dit is mijn lichaam enz., spreekt), het ware lichaam van Christus geworden. De wijn wordt het bloed van Christus. (symbolisch).
De katholieken die de communie tot zich nemen worden vereenzelvigd met Christus.
Het heeft dus geen sociale functie zoals gezegd wordt in het artikel.

Infoteur: Singalees
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Special: Doodgaan
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!