Kiezen van een geschikte bijbel voor jongeren en kinderen

Kiezen van een geschikte bijbel voor jongeren en kinderen De term 'kinderbijbel' verwijst naar de eenvoudige vertaling van de Bijbel en is meestal uitgevoerd met tekeningen of foto's. Op die manier is de bijbeltekst toegankelijk voor kinderen. Bijbels voor kinderen en jongeren zijn er in allerlei soorten en maten. In christelijke gezinnen is er altijd wel een exemplaar aanwezig. Maar waar moet u eigenlijk op letten als u een kinderbijbel wilt aanschaffen. In een kort overzicht kunt u met behulp van handige tips de keuze makkelijker voor u te maken. Ook is het belangrijk om te kijken welke functie de kinderbijbel moet hebben. De kinder- of jongerenbijbel heeft uiteindelijk het doel om de overgang te maken naar het lezen van de bijbel in 'gewone' taal.

Keus genoeg voor een kinderbijbel

In Nederland zijn er meer dan 100 titels van minder- en jongerenbijbels. Het zoeken naar een kinderbijbel die u geschikt vindt wordt dan best moeilijk. Voordat u op zoek gaat is het goed om helder te hebben voor welke doelgroep u een kinderbijbel wilt aanschaffen.

Vraagt u zich af

  • voor welke leeftijd
  • moet ik er zelf uit voorlezen of wordt eruit gelezen
  • gaat het om randkerkelijke kinderen
  • is het gezin randkerkelijk
  • gaat het om allochtonen
  • welke kerkelijke achtergrond

Functie van een kinderbijbel

De kinderbijbel is uitermate geschikt voor gebruik op zondagschool en kinderclub. Als je een bijbelles gaat voorbereiden lees je eerst zelf het gedeelte uit de gewone bijbelvertaling en daarna uit de kinderbijbel. Soms kun je verrast zijn dat je zelf dingen leert die je voorheen niet wist of anders hebt bekeken. Dit soort ontdekkingen kun je gebruiken in je vertelling. Als je zondagschoolleraar bent, vraag dan aan collega's welke kinderbijbel zij gebruiken. Sommige kinderbijbels zijn geschikt voor evangelisatie. De kinderbijbel van G. Ingwersen wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in het evangeliesatiewerk, omdat er veel 'bijbelwoorden' in staan. Daardoor is de overstap naar de Bijbel niet zo groot.

Leeftijdsindeling kinderbijbel

Let bij aanschaf goed op de leeftijd waarvoor de kinderbijbel is geschreven. Leef je in in de doelgroep. Als leider kun je een groep hebben waarin bijvoorbeeld meer en minder ontwikkelde kinderen zitten. Het is niet mogelijk om met iedereen rekening te houden maar het is wel aan te bevelen.

Er zijn verschillende kinderbijbels

  • Kleuterbijbel (3-7 jaar)
  • Kinderbijbel (7-10 jaar)
  • Tienerbijbel (10 jaar en ouder)

De kinderbijbel is meestal van illustraties voorzien. Het spreekt voor zich dat de vormgeving en inhoud van elkaar verschilt. De kleuterbijbel heeft eenvoudiger illustraties dan bijvoorbeeld de tienerbijbel.

Stukje geschiedenis van de kinderbijbel

Omstreeks de achttiende eeuw is men de kinderen niet meer als volwassenen gaan zien. De eerste kinderbijbel bestond uit 24 delen en is geschreven door de minister van Onderwijs J.H. van der Palm. Bekende schrijvers van kinderbijbels zijn o.a. W.G. van der Hulst, G. Ingwersen, Anne de Vries, E. Kuijt en Joh. Vreugdenhil. Uitgeverij Ark-Boeken geeft ook kinderboeken uit die naast de kinderbijbel gebruikt kunnen worden en, die geschikt zijn voor een breed publiek.

Doel van de kinderbijbel

De kinderbijbel is ontstaan met het doel dat kinderen makkelijker overgaan tot het lezen van de Bijbel. Het is goed om er op te letten dat de meeste kinderbijbels geschreven zijn voor de doelgroep in het eigen kerkverband. De belijdenisgeschriften worden in sommige kinderbijbels namelijk ook genoemd.

Bezwaren tegen afbeeldingen van God of Jezus

Tenslotte kunt u zich ook afvragen of u bezwaren heeft tegen de afbeeldingen van de Here Jezus in een kinderbijbel. Als richtlijn kunt u hanteren of de afbeeldingen eerbied en respect uitstralen.

Digitale bijbel en bijbel app

Op internet is er de mogelijkheid om de Bijbel digitaal te lezen. Dat kan in verschillende vertalingen. Ook zijn er verschillende applicaties waarmee de Bijbel op een smartphone te lezen is.
© 2009 - 2024 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twee kinderbijbels: recensie en vergelijkingrecensieTwee kinderbijbels: recensie en vergelijkingVeel ouders willen een mooie kinderbijbel in huis hebben om hun kind uit voor te lezen. Dit geldt natuurlijk met name vo…
Jeugdpastoraat en doelgericht programma jongerenwerkJeugdpastoraat en doelgericht programma jongerenwerkJeugdpastoraat kan op verschillende manieren vorm gegeven worden. Kerken maken er een hele puzzel van. Doug Fields, jong…
Vakantie Bijbel Club een nieuw fenomeen?!Een spandoek of poster met daarop de tekst “Vakantie Bijbel Club, kom je ook?”. Misschien heb je zo’n doek of poster in…
Thomas á Kempis: Navolging van Christus in jonge taalThomas á Kempis: Navolging van Christus in jonge taalEen spirituele coach nodig? Het boek ´De navolging van Christus´ van Thomas á Kempis is een boek vol inspiratie en advie…

Bewijzen voor het bestaan van Jezus: Flavius JosephusBewijzen voor het bestaan van Jezus: Flavius JosephusDe Evangeliën zijn zeer betrouwbare bronnen over het leven van Jezus.¹ Er zijn buiten-Bijbelse bronnen die verhalen over…
Bronnen en referenties
  • Bijbelonderwijs in Reformatorisch perspectief. drs. I.A. Kole & J.P. Proos. De Groot Goudriaan. 1998. ISBN: 9061405483
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 25-06-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.