De Tombes en Bijbelse plekken rond Jeruzalem

De Tombes en Bijbelse plekken rond Jeruzalem Rondom de oude stad Jeruzalem liggen meer dan duizend uit de rots gehouwen tombes. In de Kidronvallei bevinden zich ook nog zeer indrukwekkende tombemonumenten. Een daarvan ligt heel dicht bij de oostmuur van de Tempelberg. Zijn er ook monumenten terug te vinden die een directe link hebben met een van de oude evangeliën?

De Kidronvallei

Tegenover de Oostmuur van de Tempelberg bevinden zich indrukwekkende tombemonumenten waaronder de tombe van Zacharias. Deze tombe heeft een dak in de vorm van een piramide. De tombe van Absalom heeft een andere vorm qua dak. Deze heeft namelijk een hoedvorm. Deze hoedvormige bovenstuk bestaat uit gekapte stenen. Het is dus een heel arbeidsintensief werkje geweest. Absolom staat vermeld in Samuel 2 18:18. Daarin staat dat Absalom voor zichzelf een pilaar had opgericht in de Vallei der Koningen. Bij de Arabische bevolking staat dit bekend als de Farao's Kroon.

De begraafplaats van Akeldama

Ten zuiden van de Sionsberg, tussen de Kidronvallei en de Hinnomvallei, ligt de begraafplaats van Akeldama. Hier lag volgens het evangelie van Matteüs 27:3-8 het pottenbakkersveld dat Judas had gekocht met dertig zilverstukken en die hij vervolgens terug wierp in de Tempel. In deze omgeving zijn veel tombes onderzocht. In één specifieke tombe werd zelfs meerdere kamers teruggevonden.

Uit het evangelie van Matteüs 27:3
Toen Judas, die hem had uitgeleverd, zag dat Jezus ter dood veroordeeld was, kreeg hij berouw. Hij bracht de dertig zilverstukken naar de hogepriesters en oudsten terug en zei: ‘Ik heb een zonde begaan door een onschuldige uit te leveren.’ Maar zij zeiden: ‘Wat gaat ons dat aan? Zie dat zelf maar op te lossen!’ Toen smeet hij de zilverstukken de tempel in, vluchtte weg en verhing zich. De hogepriesters verzamelden de zilverstukken en zeiden tegen elkaar: ‘We mogen ze niet bij de tempelschat voegen, aangezien het bloedgeld is.’ Na ampel beraad kochten ze er de akker van de pottenbakker mee, die dan als begraafplaats voor vreemdelingen kon dienen. Daarom heet die akker tot op de dag van vandaag de Bloedakker. Zo ging in vervulling wat gezegd is door de profeet Jeremia: ‘En ze verzamelden de dertig zilverstukken, het bedrag waarop hij geschat was en dat ze hadden bepaald met de zonen van Israël, en ze betaalden er de akker van de pottenbakker mee, zoals de Heer mij had opgedragen.’

Maar de meeste tombes hebben een kleine rechthoekige kamer of een tunnelachtige grafnis. Er was vaak een bank in uitgehouwen waarop de overleden persoon ten ruste werd gelegd, omwikkeld met een linnen doek. Deze doek wordt ook wel een lijkwade genoemd. En wanneer het lichaam helemaal ontbonden was, werden de botresten in een speciaal daarvoor gemaakt kistje gelegd. Zo een kistje heet ossuarium. Dat kistje was vaak versierd met rozetten en andere figuren. Aan de zijkant werd soms een inscriptie aangebracht. Zo is er een ossuarium aangetroffen met de inscriptie: Simon, bouwer van de Tempel.

Het kleine Kidron riviertje

In de tijd van Jezus stroomde door de Kidronvallei een kleine rivier. Kidron betekent: donker of troebel. De Kidronvallei heet tegenwoordig het dal van Josafat. Het vormt de vallei tussen Jeruzalem en de Olijfberg. Toen Jezus dus vanuit Jeruzalem de Olijfberg op ging, moest hij door de Kidronvallei lopen en de rivier oversteken.

De zuidelijke treden van de Tempel

Jezus en zijn volgelingen gingen in die tijd de Tempel binnen via de zuidelijke treden van de Tempel. Deze treden zijn door archeologen terug gevonden. Het is eigenlijk wonderlijk dat deze treden nog in tact zijn gebleven tijdens de verwoesting van de Tempel in 66 na Chr.

Het hof van Getsemane

Aan de voet van de Olijfberg ligt het Hof van Getsemane. Het ligt binnen het ommuurde terrein van de Basiliek van Alle Naties (ook bekend als de Basiliek der Doodsangst). Het is een oeroude Olijfgaard. Vanuit deze plek kijk je uit over de oostelijke muur van de stad Jeruzalem. Het is de plek waar Jezus bad in de nacht waarin Hij werd verraden en gearresteerd.
Verslag uit het evangelie van Marcus 14:32-50
Ze kwamen bij een plek die Getsemane heette, en hij zei tegen zijn leerlingen: ‘Blijven jullie hier zitten, terwijl ik ga bidden. Hij nam Petrus, Jakobus en Johannes met zich mee. Hij voelde zich onrustig en angstig worden en zei tegen hen: ‘Ik voel me dodelijk bedroefd; blijf hier waken.’ Hij liep nog een stukje verder, liet zich toen op de grond vallen en bad dat dit uur zo mogelijk aan hem voorbij mocht gaan.
© 2009 - 2024 Dorybos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbelse Archeologie in JeruzalemWat is nog terug te vinden in Israël over de Bijbelse tijd? Hebben archeologen nog iets terug kunnen vinden van de Heili…
Het Laatste AvondmaalJezus wist wat hem te doen stond en koos een plaats om afscheid te nemen van zijn leerlingen en dierbare vrienden. Jezus…
Wonderen en mysteries van de Andes: de Heer van SipanWie Peru iets grondiger bezoekt dan een bezoekje aan Machu Picchu en de stad Cuzco, merkt al gauw dat het land ontzetten…
Waar bevindt zich de Ark des Verbonds?De Ark des Verbonds spreekt heel veel geïnteresseerden aan. Dit raadselachtige voorwerp uit het Oude Testament is het he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaasmail, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Bron: http://christenenvoorisrael.nl/siloam Boek: Bijbelse Archeologie Nederlandse Bijbel Genootschap
Dorybos (53 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.