Verschil kerkhervormers Johannes Calvijn en Maarten Luther

Verschil kerkhervormers Johannes Calvijn en Maarten Luther Er is een beeldvorming ontstaan over Johannes Calvijn die totaal niet overeenstemt met de werkelijke persoon. Nu nog wordt Calvijn door velen gezien als een intolerante persoon die met gemak mensen die anders dachten dan hij naar de brandstapel stuurde. Johannes Calvijn vertegenwoordigt de tweede generatie van de kerkelijke hervormers. De eerste Hervorming of Reformatie is begonnen met Maarten Luther. Maarten Luther was een groot voorstander van de scheiding van kerk en staat. Johannes Calvijn was juist tegen deze scheiding. Maarten Luther en Johannes Calvijn hadden beiden wel kritiek op de katholieke kerk. Beiden waren er van overtuigd dat de kerk hervormd moest worden. Zij verschilden echter van mening over de redding van de mens en de kerk en staat.

De beeldvorming rondom Johannes Calvijn

Calvijn reisde op zondag, toonde emoties en dronk wijn

Johannes Calvijn  / Bron: Andre Engels, Wikimedia Commons (Publiek domein)Johannes Calvijn / Bron: Andre Engels, Wikimedia Commons (Publiek domein)
In de loop der jaren is er een beeldvorming ontstaan over Johannes Calvijn die totaal niet overeenstemt met de werkelijke persoon. Calvijn dronk op zijn tijd een wijntje, stak op zondag na de kerkdienst het Meer van Genève over (reizen op zondag dus) en toonde zijn emoties toen een goede vriend van hem was overleden. Dingen die voor Calvinisten taboe waren en voor sommigen nu nog steeds zijn. Calvijn was niet tegen luxe, wijn of vakantie. Wel tegen jaloezie die opgewekt kan worden door luxe. Nu nog wordt Calvijn door velen gezien als een intolerante persoon die met gemak mensen die anders dachten dan hij naar de brandstapel stuurde. Wat Calvijn wel heeft gedaan is in Genève ketter Servet bij de stadsbestuurders aangeven, omdat deze de drie-eenheid van God ontkende. In die tijd stond op die opvatting in heel Europa de doodstraf die werd voltrokken op de brandstapel. Men was verplicht om mensen met die opvatting bij de autoriteiten aan te geven.

Verschil Calvijn - Luther

Verschil van mening over de redding van de mens

Johannes Calvijn vertegenwoordigt de tweede generatie van de kerkelijke hervormers. De eerste Hervorming of Reformatie is begonnen met Maarten Luther. Luther leefde van 1483 tot 1546. In 1517 uitte Maarten Luther zijn kritiek op de katholieke kerk, op dat moment de enige kerk. Luther verwoordde zijn kritiek in zijn vermaarde 95 stellingen. Tussen Maarten Luther en Johannes Calvijn ligt het grootste verschil in de mening over de redding van de mens. Volgens Luther had de mens zelf invloed op zijn redding. De mens zou behouden blijven door het geloof in God, het lezen van de Bijbel en het verrichten van goede werken. Maar Calvijn was aanhanger van de leer van de predestinatie. De predestinatieleer stelt dat God voor de geboorte van iemand al heeft bepaald of deze in de hemel komt of niet. Volgens Calvijn wordt de verlossing niet dichterbij gebracht door het doen van goede werken. De mens is slechts rechtvaardig voor God door het verzoenende werk van Jezus Christus.

Maarten Luther  / Bron: Lucas Cranach the Elder, Wikimedia Commons (Publiek domein)Maarten Luther / Bron: Lucas Cranach the Elder, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De scheiding van kerk en staat

Luther voor Calvijn tegen

Maarten Luther was een groot voorstander van de scheiding van kerk en staat. Johannes Calvijn was juist tegen deze scheiding. Maarten Luther en Johannes Calvijn hadden beiden wel kritiek op de katholieke kerk. Beiden waren er van overtuigd dat de kerk hervormd moest worden. Er waren teveel onheilige gebruiken de kerk binnengeslopen. Eén van de meest onheilige gebruiken was de zogenaamde aflaathandel. Hierbij konden volgens de katholieke kerk gelovige mensen een plaats in de hemel kopen. Een lucratieve zaak. Luther wilde het model van hiërarchie van de katholieke kerk zoveel mogelijk in takt laten, maar Calvijn was voorstander van een kerk die van onderuit was opgebouwd. Daarbij moesten de plaatselijke kerken veel gezag hebben.
© 2009 - 2024 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis: de reformatie van de kerkGeschiedenis: de reformatie van de kerkDe reformatie in de kerk een paar honderd jaar geleden heeft erg veel invloed gehad. Door deze reformatie kennen we tege…
Kinderspel in de zestiende eeuwKinderspel in de zestiende eeuwDe zestiende eeuw was de eeuw van de reformatie. Twee grote kerkhervormers traden naar voren, Calvijn en Luther. De twee…
De protestantse kerk in NederlandDe protestantse kerk in NederlandDe protestantse kerk (afgekort ook wel PKN genoemd) is de grootste kerkgemeenschap in Nederland. De gemeenschap heeft de…
Maarten Luther, de hervormer van WittenbergMaarten Luther, de hervormer van WittenbergOp 31 oktober 1517 spijkert Maarten Luther zijn 95 stellingen op de slotkapel in Wittenberg. Hij verzet zich daarmee teg…
Samenvatting Nederlandse GeloofsbelijdenisDe Nederlandse Geloofsbelijdenis is een behoorlijke lap tekst, geschreven door Guido de Brés in 1561. In deze geloofsbel…
Bronnen en referenties
Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 07-08-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.