De hoofddoek als bedekking van het sieraard van de vrouw

Je ziet ze tegenwoordig in alle soorten, maten en kleuren; de hoofddoek. De één draagt hem om een bad hair day te verhullen en de ander draagt hem als fashion item. In grote steden zie je echter dat de hoofddoek veelal wordt gedragen als onderdeel van een religie, van de islam welteverstaan. De hoofddoek wordt gedragen door zowel jong als oud en allochtoon als autochtoon. Veel mensen vragen zich af waarom islamitische vrouwen hun haar bedekken; het haar van een vrouw is toch juist haar sieraad? Heden ten dage bestaat er over bijna geen onderwerp méér controverse dan over dé hoofddoek. Het lijkt bijna alsof heel niet islamitisch Nederland zich drukt maakt over de rechten van de islamitische hoofddoekdragende vrouw, terwijl deze groep zelf alle commotie niet begrijpt. Miscommunicatie of geen communicatie lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Een dialoog tussen beide groepen zou namelijk ten gevolge hebben dat niet islamitische mensen zouden begrijpen dat de hoofddoek zeer zeker geen teken van onderdrukking is. Althans, niet in Nederland en natuurlijk uitzonderingen daargelaten.

Beweegreden achter het dragen van de hoofddoek

De islamitische vrouw kan om uiteenlopende redenen een hoofddoek dragen, deze redenen zijn veelal persoonsgebonden. De meest genoemde beweegreden is echter dat de hoofddoek gedragen wordt als onderdeel van het geloof. In de islam wordt de vrouw omschreven als een welbewaarde parel en een juweel dat beschermd moet worden. De vrouw geniet een hoge rang binnen de islam, omdat zij diegene is die de volgende generaties op de wereld zet en deze generaties opvoedt. In deze context draagt de islamitische vrouw haar hoofddoek om haar Heer tevreden te stellen en het voorbeeld te volgen van de vrouwen die leefden in de tijd van de profeet Mohammed. Het haar wordt gezien als een sieraard dat niet voor iedereen zichtbaar hoeft te zijn.

Hijaab als klederdracht

Waar de hoofddoek nog veelal wordt geaccepteerd door de meeste mensen, heerst er vaak volkomen onbegrip tegenover de burqa en dan met name het model dat ook nog de ogen bedekt. ‘Waarom laat een vrouw het niet alleen bij een hoofddoek en bedekt ze zelfs haar gezicht?’ vragen veel mensen zich af. Een hoofddoek is vaak geen op zichzelf staande bedekking van het vrouwelijk lichaam. De hoofddoek is onderdeel van de hijab, oftewel de gehele kledij van de islamitische vrouw. Een oplettend persoon zal concluderen dat de meeste vrouwen met hoofddoek geen korte rokjes en t-shirtjes dragen. Kiest de vrouw ervoor om een hoofddoek te dragen, dan kiest zij voor een bepaalde manier van klederdracht. De diverse hoofddoekstijlen buiten beschouwing gelaten, draagt de islamitische vrouw vaak een lange broek of rok met daarboven een tuniek of ander shirt met lange mouw en bedekkende hals. Sommige vrouwen zijn echter van mening dat een broek of rok niet volstaat en zij dragen liever een meer bedekte vorm van de hijab; dit kan zich uiten in een abaya (een rechte jurk van schouder tot voet) of zelfs de burqa (een rechte jurk van hoofd tot voet), al dan niet met bedekking van de ogen.

Veranderend beeld

In de grote steden van Nederland wordt de hoofddoek steeds meer geaccepteerd, zowel op straat als ook door het bedrijfsleven. Waar werkgevers in het verleden vaak moeilijk deden over het dragen van hoofddoeken door eigen personeel, lijkt het voor hen nu geen belemmering meer te zijn om een hoofddoekdragende vrouw in dienst te nemen. Uitzonderingen daargelaten uiteraard. Zo willen bijvoorbeeld gemeentelijke organisaties in de grote steden hun personeel een afspiegeling laten vormen van de stad die ze vertegenwoordigen en in zulke gevallen kunnen hoofddoekdragende medewerkers niet ontbreken. Hoofddoekdragende vrouwen worden niet altijd meer gezien als onderdrukte vrouwen, maar er wordt ingezien dat ook zij zelfstandig en succesvol kunnen zijn. In de kleinere steden wordt een vrouw met een hoofddoek vaak argwanend aangekeken, wat deels te maken heeft met onbekendheid met het fenomeen ‘hoofddoek’. Hun kansen op de arbeidsmarkt liggen hier dan ook anders dan in de grotere steden.

Eindeloze discussie

De discussie over dit onderwerp zal ongetwijfeld nog vele jaren doorgaan, mede omdat iedereen er zijn eigen mening over heeft en deze vaak ook graag wil uiten. Dit is merkbaar op kleine schaal zoals binnen het gezin, maar zeker ook op grote schaal zoals in de landelijke politiek. Een dergelijke discussie hoeft natuurlijk niet altijd negatief te zijn. Immers, een discussie doet stof opwaaien en dit zorgt weer voor dialoog wat uiteindelijk tot meer acceptatie en begrip zal leiden.
© 2008 - 2024 Berdien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van de HijabDe hoofddoek en sluier spelen een belangrijke rol in onze manier van denken over en kijken naar moslimvrouwen. In dit ar…
Moslimvrouwen, hoofddoeken en modeMoslimvrouwen en hoofddoeken, het is iets waarbij de meeste mensen geen positief beeld hebben. Maar net als de meeste vr…
Vrouwen in de IslamMoslima's worden door hun man en familie onderdrukt, hebben geen recht op een eigen mening en moeten een hoofddoek drage…
Islam en seksualiteitReligies en seksualiteit lijken altijd op tamelijk gespannen voet met elkaar te staan. Religie dwingt seksualiteit in ee…

De vijf pilaren van de islamBinnen de islam worden een aantal fundamenten genoemd waarop deze religie gebouwd is. Met de intentie de moslimgemeensch…
Reactie

Max, 23-04-2010
Volgens de orthodoxe islamitische koranuitleggers is de hoofddoek ter 'bescherming' van de vrouw omdat ze anders constant door seksueel opgewonden mannen aangevallen en aangerand wordt en daardoor haar 'eer' en die van haar familie kan verliezen. Veel westerlingen daarentegen en met name actiegroepen op het terrein van emancipatie, feminisme en mensenrechten vinden de hoofddoek en zeker de burka en chador een symbool van vrouwenonderdrukking en seksuele discriminatie in de cultuur van de islam. Andere, meer liberale moslims, vinden dit overtrokken en menen dat de meeste moslims in het westen na verloop van tijd toch wel de westerse gewoonten en gebruiken zullen aannemen. Volgens hun interpretatie van de Koran schrijft deze vrouwen ook nergens voor een hoofddoek te dragen. Volgens hen weerspiegelt de traditioneel conservatieve kijk op de vrouw in de islam meer de patriarchale machocultuur van het Midden-Oosten dan de 'échte' islam die volgens hen juist zeer emanciperend is voor de vrouw. Hierdoor zal volgens hen de hoofddoek vanzelf wel verdwijnen.Anderen menen dat tijdens het leven van Mohammed alleen zijn eigen vrouwen gesluierd en afgezonderd geleefd hebben en dat andere vrouwen deze vrouwen later zijn gaan imiteren.
Turkije kent al sinds de constitutie van 1924 een wet die het dragen van hoofddoeken in openbare gebouwen zoals universiteiten verbiedt. Reactie infoteur, 25-05-2010
Dankjewel voor je toevoeging aan mijn artikel 'De hoofddoek als bedekking van het sieraad van de vrouw'.

Excuses voor mijn late reactie, maar ik ben pas vorige week teruggekomen van een vakantie naar Turkije en zag uw reactie dan ook pas vandaag.

Vriendelijke groet,

Berdien

Berdien (19 artikelen)
Laatste update: 10-12-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.