Het geheim van groeiende kerken
Vroeger was Nederland een zeer religieus land, maar de afgelopen decennia is daar verandering in gekomen. De prachtige kerken en kerkjes die overal in het landschap staan krijgen minder en minder bezoekers. Katholiek, protestant of gereformeerd: de kerk loopt leeg. Dwars tegen deze trend in is er echter een geheel andere ontwikkeling te zien. Her en der ontstaan evangelische kerken, bijna uit hun voegen barsten vanwege de enorme groei die ze doormaken.
Enkele voorbeelden van groeiende kerken zijn de Meerkerk in Hoofddorp, de Pijler in Lelystad en de Bethel in Drachten. Deze kerken hebben letterlijk duizenden leden, waardoor ze met enige regelmaat een nieuw gebouw nodig hebben. Wat maakt deze kerken (of gemeentes zoals ze zichzelf noemen) zo anders dan de leeglopende traditionele kerken? Hieronder worden vier factoren genoemd: eigentijdse diensten, radicale prediking, aandacht en betrokkenheid en aansprekende programma’s.
Eigentijdse diensten
Evangelische gemeentes houden niet van zingen bij het kerkorgel. De dienst is flitsend en eigentijds. Op het podium staat een band die Nederlandse en Engelse up-tempo nummers ten gehore brengt. De harde muziek is vooral gericht op jongere bezoekers. Er is een aansprekende lichtinstallatie en een beamer waar de liederen op geprojecteerd worden. Vaker wel dan niet wordt er een dramastuk opgevoerd en de preek sluit aan bij de leefwereld van de bezoekers.
Radicale prediking
Je zou denken dat in deze kerken vooral liefde wordt gepredikt. Niets is minder waar; er wordt veel aandacht besteed aan het lezen uit de Bijbel en het toepassen van de Bijbelse lessen op het dagelijks leven. Als lid van een evangelische kerk kun je dan ook bijna niet vrijblijvend in de kerk zitten. Je wordt opgeroepen tot actie in de vorm van geven, gebed en vrijwilligerswerk. Het geloof heeft invloed op je hele leven. Het is niet alleen iets voor de zondag, maar het werkt ook door in je werk, je relatie, je vrije tijd en je financiën. Voor sommige leden heeft dit minder prettige gevolgen. Samenwonen, seks voor het huwelijk en buitenechtelijke kinderen zijn in veel evangelische kerken niet toegestaan.
Aandacht en betrokkenheid
Een lid van een evangelische kerk blijft niet onopgemerkt. Dat begint al bij de doopdienst, waarin ieder nieuw lid zichzelf voor moet stellen. Verder wordt iedereen geacht om tweewekelijks een kring te bezoeken. Naast Bijbelstudie wordt hier ook veel tijd ingeruimd om elkaar te leren kennen, voor elkaar te bidden, elkaar te bemoedigen en te helpen waar dat nodig is. Daarnaast hebben veel leden ook een taak in hun gemeente, waardoor ze veel nieuwe mensen ontmoeten en hun netwerk vergroot wordt. Van ieder lid wordt actieve betrokkenheid en aandacht voor elkaar gevraagd.
Aansprekende programma’s
Het kerk-zijn bestaat bij een evangelische kerk niet alleen uit de kerkgang op zondag. Ook door de week zijn er allerlei aansprekende activiteiten voor leden en bezoekers. Enkele voorbeelden hiervan zijn cursussen, herstelprogramma’s, de al eerder genoemde kringen en activiteiten voor jongeren. Op zondag is er een aantrekkelijk programma voor de kinderen, dat niet onderdoet voor de volwassenendienst. Evangelische gemeentes worden dan ook veel bezocht door gezinnen met jonge kinderen.
© 2008 - 2024 Princessfiona, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke rockSommige christenen vinden alle harde muziek van de duivel, sommige rockfans denken dat een christen nooit naar goede muz…