Occult symboliek: rechtopstaand en omgekeerd pentagram

Occult symboliek: rechtopstaand en omgekeerd pentagram Het pentagram, of ook wel pentakel genoemd is één van de oudste symbolen die er bestaat en wordt vooral gebruikt in verschillende occulte tradities. Het pentagram is een vijfpuntige ster en is afkomstig van het Griekse pentagrammon, wat vijf lijnen betekent. De oorsprong van het symbool is niet echt duidelijk, alleen weet men dat het symbool dateert al van heel ver voor Christus.

De 5 elementen

Het pentagram verwijst naar de 5 elementen in het bestaan, die ook de aspecten zijn van ons bewustzijn; aarde, lucht, water, vuur en Licht of Geest. Aarde verwijst naar ons fysiek lichaam die we hebben, onze aangeboren talenten en alle fysieke materie die we tot ons beschikking hebben. Lucht verwijst naar onze intellectuele capaciteiten die ons in staat stellen om te kunnen denken. Water zijn onze emotionele kwaliteiten waardoor we emoties in het lichaam kunnen voelen. Vuur is onze wil en daadkracht om te handelen in de fysieke werkelijkheid. Vanuit jouw standpunt gezien is de linkerarm het element lucht en de rechterarm het element water, linkervoet is het element aarde en de rechtervoet is vuur. Bij het rechtopstaande pentagram staat het Licht, het vijfde element, altijd bovenaan de top en is de hoogste in rang. Alle 4 elementen zijn een afspiegeling van en komen voort uit het Licht.

Bron: Stanislas de Guaita, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Stanislas de Guaita, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Binnenste cirkel

In de binnenste cirkel van het pentagram vind je de namen Adam en Eva en een figuur die zowel mannelijk als vrouwelijk is; een hermafrodiet. Adam en Eva verwijzen niet naar man en vrouw, maar wel naar de mannelijke en vrouwelijke bewustzijnsaspecten in onszelf. Adam is de linkerhersenhelft en is het mannelijk bewustzijn (logica,taal,wiskunde,verstandelijke capaciteiten), Eva de rechterhersenhelft en het vrouwelijke bewustzijn (emoties, creativiteit, empathie,spiritualiteit) De hermafrodiet is een symbolische voorstelling van versmelting van het mannelijke en vrouwelijke bewustzijn in onszelf. De linker en rechterhersenhelft in balans met elkaar.

Buitenste cirkel

In de buitenste cirkel vind je de 5 Hebreeuwse letters jod-hee-shin-vav-hee (JHSWH) Vanuit jouw standpunt gezien is "yod" rechterbeen, "hee" rechterarm, "shin" hoofd, " vav" linkerarm," hee" linkerbeen. Naam volledig uitgeschreven is Jeshuah ofwel bij ons Jezus genoemd. Jezus is het symbool voor spirituele en intellectuele verlichting, een toestand waarin iemand contact heeft met zijn hogere spirituele, goddelijke zelf. (JHSWH) is afgeleid van de tetragrammaton; de vier Hebreeuwse letters (JHWH) dat Jahweh, Jehovah of God betekent.

Pentagram rechtopstaand

Wanneer het pentagram in rechtopstaande positie staat betekent dat de 4 lagere elementen het 5de element( Licht) ondersteunen. De fysieke wereld staat in dienst voor de spirituele ontwikkeling van de mens en niet omgekeerd. Zowel de mannelijke als vrouwelijke aspecten in onszelf zijn in harmonie en niet in tegenstrijdigheid met elkaar. Als onze Gedachten, emoties en acties positief en één zijn met elkaar (3 eenheid) maken we contact met ons hogere zelf en brengen we het Licht van de Schepper via ons hogere zelf hier op aarde. De persoon is dan, zoals men zegt "verlicht". Het kroontje is ook een symbool van soevereiniteit en betekent dat de persoon zijn hogere spirituele zelf volledig in controle is over de lagere elementen in het bestaan en zijn eigen bewustzijn.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Het omgekeerde pentagram

Het omgekeerde pentagram staat symbool voor het satanisme. Het satanisme is een ideologie waarbij een mens zichzelf als God ziet en het Licht (het goddelijke) of Geest van de Schepper ontkent of onderdrukt. Satanisten zitten in alle lagen van de bevolking maar vooral hoofdzakelijk in invloedrijke posities. Zij zoeken controle en macht over alles en iedereen en doen er alles aan om de mensheid te weerhouden hun spirituele hogere zelf en ware potentieel te ontdekken. Ze doen dit door het toepassen van verschillende subtiele mind-control technieken op de mensheid om hun beide hersenhelften en zo hun bewustzijn uit balans te brengen, zodat ze makkelijker te controleren en te domineren zijn. De satanische ideologie overheerst op onze planeet al zijn veel mensen zich daar niet van bewust. In de afbeelding worden de 2 namen Adam en Eva vervangen door Samael en Lilith, 2 demonische namen voor de negatieve aspecten van het mannelijk en vrouwelijk bewustzijn in onszelf. Samael is het negatieve mannelijke aspect en ontstaat door een te dominante linkerhersenhelft. Kenmerken van een te dominante linkerhersenhelft zijn; logica zonder empathie, intelligentie zonder wijsheid, dominant en agressiviteit gedrag, te obsessief gericht op de fysieke materie, "dog-eat-dog" mentaliteit, obsessieve controledrang, ongevoeligheid. Lilith is het negatieve vrouwelijke aspect van bewustzijn en ontstaat door een te dominante rechterhersenhelft. Kenmerken daarvan zijn; Laag zelfbeeld, puur leven voor het plezier, verslavingen, zelfvernietigingsdrang, emoties worden belangrijker dan feiten, spiritueel zweverigheid, escapisme, religieus fanatisme. De afbeelding van de geitenkop in de binnenste cirkel is Baphomet, een demonische God, die op zich ook een hermafrodiet is. Hier zien we dat de 4 lagere elementen de bovenhand krijgen op het 5de element Licht of Geest. De Geest wordt als het ware begraven onder de 4 elementen van de fysieke werkelijkheid. Bij het omgekeerde pentagram is een persoon niet bewust van zijn hogere zelf omdat de fysieke werkelijkheid hem/haar overheerst, en kan daardoor niet het Licht van de schepper op aarde brengen. De mannelijke en vrouwelijke aspecten( Gedachten, emoties en acties) zijn niet in harmonie met elkaar en de persoon heeft totaal geen controle over zijn eigen bewustzijn, en daardoor ook geen controle over zijn realiteit.

De buitenste cirkel

In de buitenste cirkel vind je terug opnieuw 5 Hebreeuwse letters. Onderaan te beginnen en vervolgens tegen de klok in omhoog; L=Lamed, V=WAW, J=Yod, T=TAW, N=NOEN. LVJTN= LEVIATHAN. Leviathan is het "beest bewustzijn" De mens die afscheiden is van zijn hogere spirituele zelf.
© 2014 - 2024 Stephen123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betekenis van vormen en symbolen of tekensBetekenis van vormen en symbolen of tekensWe zien ze dagelijks om ons heen, vierkanten, cirkels, driehoeken, rechthoeken enzovoorts. Vaak zijn vormen terug te vin…
Lilith en Eva, de vrouwen van AdamLilith en Eva, de vrouwen van AdamWie Adam zegt, zegt Eva. Maar zij was niet de eerste vrouw en dus ook niet per se de enige (mythologische) stammoeder va…
De gulden snedeAls we iets bijzonder mooi vinden, zit daar vaak de wiskundige gulden snede achter. De vormenrijkdom in de kosmos houdt…
Wat is een wiccan?Wat is een wiccan?Een wiccan is een heks die verbondenheid voelt met de natuur en het spirituele en die dit met behulp van rituelen en een…

De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?
Het christendom, een wereldgodsdienstHet christendom, een wereldgodsdienstHet christendom is de grootste godsdienst van Nederland. Maar wat geloven christenen eigenlijk en wat zijn hun leefregel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • www.whatoneartishappening.com podcast nummer 48
  • Wikipedia
  • Satanic bible: Anton Szandor LaVey
  • Afbeelding bron 1: Stanislas de Guaita, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Stephen123 (9 artikelen)
Laatste update: 27-01-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.