Kloostergemeenschap Taizé (Frankrijk)

Kloostergemeenschap Taizé (Frankrijk) De gemeenschap van Taizé is een oecumenische kloostergemeenschap die gevestigd is in Taizé, een dorpje in Bourgondisch Frankrijk. Ieder jaar worden hier meer dan honderdduizend mensen ontvangen. Dit zijn met name christelijke jongeren uit Europa, maar ook jongeren uit andere delen van de wereld en met een andere achtergrond komen naar Frankrijk om het leven in Taizé mee te maken.

Inhoud


Ontstaan

De geschiedenis van de gemeenschap begint in 1940 wanneer Roger Schutz aankomt in Taizé. Hij kocht hier een huis waar hij mensen opving die vluchtten voor het oorlogsgeweld. In 1942 moest hij zelf vluchten; pas twee jaar later keerde hij weer terug. In de tussentijd hadden de eerste broeders zich bij hem aangesloten. Hier lag het begin van de oecumenische gemeenschap van Taizé.

Na de oorlog

In de buurt van Taizé was een krijgsgevangenenkamp gevestigd. In de jaren na de oorlog werden de gevangen in dit kamp regelmatig bezocht door broeders uit Taizé. Bovendien waren de gevangenen welkom in de diensten die op zondag in Taizé werden gehouden. Daarnaast werden in Taizé ook weeskinderen opgevangen. Tegenwoordig zijn de broeders nog steeds maatschappelijk betrokken. Niet alleen in Frankrijk zelf, maar ook in ontwikkelingslanden. Een deel van de broeders woont in het buitenland. Hier zetten ze zich in voor onder andere gevangenen, doofstommen, gehandicapten en kinderen.

Sinds paaszondag 1949 wijden de broeders zich aan een leven in celibaat, gemeenschapsleven en eenvoud. Destijds legden de eerste zeven broeders daarover geloften af. Inmiddels zijn er meer dan honderd broeders.

Ontmoetingen in Taizé

Sinds eind jaren vijftig komen jongeren in toenemende mate naar Taizé. Ze komen elke week, maar vooral in de zomer en met Pasen. Duizenden mensen komen voor een week (maar soms ook langer) naar Taizé voor ontmoeting en bezinning. Drie maal per dag komen de broeders en de bezoekers samen voor het gemeenschappelijk gebed. Deze diensten bestaan uit het zingen van liederen, het lezen van een (korte) Bijbeltekst en een stilte. 's Ochtends is er oecumene. Dit wordt wekelijks voorbereid in de ochtenddienst op zondag.

Ontmoeding
Tussen de diensten door is er ruimte voor bezinning, gebed en stilte, maar ook voor ontmoeting en discussie. Dit laatste gebeurd vooral in een groepje met internationale jongeren. Dit groepje is de hele week hetzelfde, waardoor je elkaar leert kennen en een band opbouwt. Dagelijks worden deze ontmoetingen ingeleid door één van de broeders. Hij geeft tips en handvatten voor het gesprek en leidt het onderwerp van die dag in. Daarna zoek je met je groepje een plaats op om te zitten waar jullie met elkaar verder op het onderwerp ingaan.

Het ontmoeten van nieuwe mensen is ook mogelijk in Oyak, het plaatselijke café. Hier kun je wat eten en drinken halen. Vooral ’s avonds is het hier gezellig druk. Achter het café wordt vaak muziek gemaakt en er worden spellen gespeeld. Iedereen is vrij om hieraan mee te doen.

Verblijf in Taizé

Tijdens je verblijf in Taizé overnacht je in een tent of in een barak. Wanneer je van een barak gebruik wilt maken, is het verstandig om dit vooraf door te geven. Een tent kun je zelf meenemen, maar in Taizé zijn er ook tenten beschikbaar. Dit zijn grote groepstenten die plaats bieden aan zo’n twintig mensen. Ook hier geldt dat het verstandig is om het vooraf aan te geven wanneer je hiervan gebruik wilt maken. Het is ook mogelijk om in de loop van de week gebruik te maken van deze tenten, bijvoorbeeld als het veel regent. Houdt er wel rekening mee dat jongens en meisjes niet in dezelfde barak of tent mogen slapen.
© 2014 - 2024 Tamina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijeenkomsten voor en over het christelijke geloofBijeenkomsten voor en over het christelijke geloofIn de hedendaagse moderne tijd is ons leven steeds meer gericht op individualiteit en materie. Toch is er juist dan vaak…
Negen tips om Christelijk te daten: Vind nu de wareChristelijk daten is een hot topic in de Christelijke gemeenschap. In de Christelijke gemeenschap is er soms onenigheid…
Boeken en tijdschriften over het katholieke geloofBoeken en tijdschriften over het katholieke geloofVoor wie interesse heeft voor het geloof en er meer over wil lezen, zijn er verschillende liturgieën die je kunt lezen,…
Thomas á Kempis: Navolging van Christus in jonge taalThomas á Kempis: Navolging van Christus in jonge taalEen spirituele coach nodig? Het boek ´De navolging van Christus´ van Thomas á Kempis is een boek vol inspiratie en advie…

Jezidi's of Yezidi – het PauwenvolkJezidi's of Yezidi – het PauwenvolkJezidi's zijn aanhangers van een geloofsovertuiging die elementen heeft van ondermeer het zoroastrisme, ontstaan in het…
La Réunion: Godsdiensdienstige strekkingenLa Réunion: Godsdiensdienstige strekkingenOmwille van de verschillende afkomsten van de bevolking op het eiland zijn er meerdere godsdienstige strekkingen. Het gr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 445693, Pixabay
  • www.taize.fr/nl
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Taiz%C3%A9_Community, 28-5-2015
Tamina (24 artikelen)
Laatste update: 01-03-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.