Regisseren van je eigen uitvaart; noodzaak of taboe?

Regisseren van je eigen uitvaart; noodzaak of taboe? Een draaiboek voor de laatste dag op aarde, daar wil je niet bij stil staan als je volop in het leven staat. Natuurlijk denken we er wel eens aan dat we sterfelijk zijn maar we schuiven die gedachte liever direct weer van ons af. 'De dood is voor de toekomst, niet voor vandaag'. Laten we in dit artikel eens wat dieper ingaan op een onderwerp waar we liever niet over praten: Onze eigen uitvaart. Het artikel is niet geschikt voor lezers die moeite hebben met relativeren!

Noodzaak en Taboe

Nadenken over je eigen uitvaart is iets wat we graag van ons af, of vooruit schuiven. We zijn druk bezig met onze dagelijkse beslommeringen zoals ons werk, gezin, familie en vrienden, hobby's en soaps. Erg belangrijk allemaal maar waarom maken we ons dan niet druk over onze laatste dag op aarde? Waarschijnlijk komt dat toch omdat er op het onderwerp nog altijd een taboe rust. Een geboorte, huwelijk, een verhuizing of vakantie, daar wordt vaak uitgebreid over nagedacht, over gesproken en gepland. We proberen zo veel mogelijk de regie van ons leven in eigen hand te houden. Maar hoort het draaiboek van onze uitvaart daar dan ook niet bij?

Draaiboek en nabestaanden

Vaak weten onze nabestaanden of geliefden zo ongeveer wel wat we willen en/of perse niet willen op onze uitvaart. Maar veelal gaat de kennis niet verder dan de basis zoals: moeten we begraven of cremeren, wel of geen muziek, bloemen of geen bloemen maar wordt er te weinig ingegaan op de details. Stel je eens voor dat je vanaf je wolk naar beneden kijkt en moet constateren dat je familie een uitvaart heeft geregeld dat helemaal niet bij jou paste, toen je nog de mogelijkheid had om je eigen regisseur te zijn. Een draaiboek kan voorkomen dat je eigen uitvaart of die van je partner niet naar tevredenheid verloopt, en je achteraf als nabestaande realiseert, dat je samen niet genoeg hebt stilgestaan bij de dag die ook niet ongemerkt voorbij had mogen gaan.

Bespreken en vastleggen

Een regisseur doet veel research, alvorens een scenario te schrijven. Daar komt aan het einde van de voorbereiding vaak ook een schatting van de kosten uit. Bij het voorbereiden van je eigen uitvaart kan je tegenwoordig gebruik maken van een compleet overzicht dat je na het vastleggen van de erfenis, bij de notaris al mee krijgt. Dat overzicht kan aan de hand van vragen worden ingevuld zoals: Wat voor rouwkaarten en welke tekst? Muziek, maar welke muziek? Spelen we het gekozen nummer uitsluitend af op cd of draait er een videoclip mee? Dit zijn uiteraard maar een paar voorbeelden die je voor jezelf kunt uitwerken en opschrijven.

Conclusie

Als we zo ver zijn dat we de wensen van onze uitvaart bespreekbaar durven maken, merk je al snel dat het rust geeft als je het ook gaat opschrijven. 'Je kan het maar beter achter de rug hebben.' Voor de nabestaanden is het een uitkomst want op de dag zelf, ben je door verdriet overmand en vaak niet in staat helder te denken, laat staan te handelen. Achteraf hoor je vaak: "Had ik maar...........". Door het taboe te doorbreken kan je de nabestaanden een dienst bewijzen zodat er ook voldoende ruimte is voor verdriet.

Stel jezelf nu nog eens de vraag: "Mijn eigen uitvaart regisseren, noodzaak of taboe?".
© 2012 - 2024 Makena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een crematie?Na het overlijden zijn er twee mogelijkheden, begraven of cremeren. De meeste mensen hebben wel een duidelijke voorkeur…
Goedkope crematie of begrafenis: budgetuitvaartGoedkope crematie of begrafenis: budgetuitvaartDe kosten van een crematie of uitvaart kunnen torenhoog zijn. Maar het hoeft niet. Een crematie of uitvaart kan ook goed…
Je eigen uitvaart regelenJe eigen uitvaart regelenAan elk leven komt een eind. Vroeg of laat zal ook dat van jou eindigen. Dit kan zijn wanneer je oud bent, maar ook als…
Stichting Reclame CodeStichting Reclame CodeReclame dient aan vastgelegde regels te voldoen. Wanneer er bijvoorbeeld sprake van misleiding wordt geacht, kan men dit…
Makena (3 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.