Je eigen uitvaart regelen
Aan elk leven komt een eind. Vroeg of laat zal ook dat van jou eindigen. Dit kan zijn wanneer je oud bent, maar ook als je onverhoopt ernstig ziek wordt of betrokken raakt bij een ongeluk. Op dit onderwerp rust, ook al betreft het ons op een dag allemaal, een taboe. Ook denken we er van tevoren niet graag over na. Je kunt voordat je sterft je wensen kenbaar maken bij dierbaren. Je kunt ze laten weten of je begraven of gecremeerd wilt worden. Wil je jouw lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap? Denk je eens in wat het voor je nabestaanden betekent als zij niet weten wat jouw wensen zijn? Ben je iemand die hier wel over nadenkt of ben je ziek en weet je dat jouw leven binnen niet al te lange tijd zal eindigen, dan is er ook de mogelijkheid om je eigen begrafenis te regelen. Op deze manier kun je zorgen dat jouw wensen worden verwezenlijkt.
Het taboe op het onderwerp ‘de dood’
Op de dood rust ook in onze moderne tijd en samenleving nog altijd een taboe. Dit maakt het misschien lastig om het onderwerp aan te snijden, omdat het al snel wordt weggewuifd met opmerkingen als ‘Laten we het gezellig houden!’ of ‘Oh, dat zien we dan wel weer!’. Vreemd eigenlijk, aangezien de dood onlosmakelijk verbonden is met het leven. Juist omdat er zo weinig over gesproken wordt, is het bij lang niet alle mensen bekend dat je zoveel invloed hebt op je eigen uitvaart.
De nabestaanden
Het regelen van de uitvaart komt veelal op de schouders van de nabestaanden terecht. Zij moeten, voor zover ze niet bekend zijn met jouw wensen, proberen in te schatten hoe jij je begrafenis of crematie graag wilt hebben. En dat moeten ze doen, terwijl ze nog niet eens de kans hebben gekregen om de klap die ze hebben gekregen van het bericht van jouw overlijden te laten bezinken.
Houd de regie in eigen hand
Je kunt voor alle onderdelen van de uitvaart je voorkeur vastleggen. Zorg dat je naasten op de hoogte zijn van waar jij jouw wensen bewaart. Je neemt deze mensen veel stress en onzekerheid uit handen, wanneer ze precies weten hoe jij je uitvaart voor ogen hebt. Verder heb jij de wetenschap dat jouw wensen worden uitgevoerd wanneer het moment daar is. Denk hierbij aan de volgende zaken:
- Informeren: Wie wil je dat er onmiddellijk na je overlijden op de hoogte worden gebracht?
- Aanwezigen: Wie wil je dat er bij jouw uitvaart aanwezig zijn?
- Advertentie: Heb je bepaalde wensen omtrent je rouwadvertentie?
- Rouwbrieven: Wil je dat er rouwbrieven verzonden worden of wil je dit niet? Wil je dat er een afbeelding van jou op wordt afgedrukt? Naar wie wil je dat de brieven worden verzonden?
- Opbaren: Wil je thuis worden opgebaard of in het uitvaartcentrum? Of heb je wellicht een andere locatie in gedachten waar je wilt dat dit plaatsvindt?
- Lijkbezorging: Wil je worden begraven of geef je de voorkeur aan een crematie?
- Kist: Wil je een standaard kist of wil je een speciale kist?
- Afscheidsdienst: Wil je bijvoorbeeld dat er een kerkelijke afscheidsdienst komt?
- Sprekers: Wil je dat er tijdens de afscheidsceremonie gelegenheid is voor de aanwezigen om te spreken?
- Muziek: Wat zijn je wensen qua muziek?
De bovenstaande lijst bestaat uit slechts een aantal voorbeelden van zaken die geregeld moeten worden. Dit alleen al geeft aan hoeveel er komt kijken bij het regelen van een uitvaart.
Je uitvaartwensen vastleggen
Je kunt je eigen uitvaartwensen op verschillende manieren vastleggen. Je zou de wensen op papier kunnen vastleggen en je naasten op de hoogte kunnen stellen van waar je deze papieren hebt bewaard. Bij de meeste uitvaartverzekeringen heb je de mogelijkheid om je wensen met betrekking tot de uitvaart online vast te leggen met je persoonlijke account. Wanneer je inlogt met je account, kun je je wensen op elk moment wijzigen als je dat wilt.
Het nalatenschap regelen
Wanneer je bent overleden, worden al je bezittingen en schulden aangemerkt als nalatenschap. Je kunt je door een notaris laten adviseren over de mogelijkheden. Zo kun je erfgenamen aanwijzen, maar ook mensen onterven. Wanneer dit document is opgesteld, wordt het aangemeld bij het Centraal Testamentenregister. Wat daar vastgelegd is, blijft van kracht. Wel heb je tussentijds altijd de mogelijkheid om je wensen te herzien en je testament te wijzigen. Dit kan van pas komen wanneer je persoonlijke situatie wijzigt.