Lijfrente wat houdt dat in?

Lijfrente wat houdt dat in? Voor uw pensioen kunt u op verschillende manieren sparen. Het pensioenstelsel bestaat grofweg uit drie pijlers. Deze pijlers vormen het fundament van het pensioenstelsel in Nederland. De eerste pijler is de door de overheid afgegeven vorm van pensioen, te weten de AOW en de ANW. De tweede pijler bestaat uit de door de werkgever afgegeven vorm van pensioen. De derde pijler is daar waar uzelf invloed op heeft. De lijfrente is onderdeel van de derde pijler van het pensioenstelsel.

Lijfrente wat houdt dat in?

Voor uw pensioen kunt u op verschillende manieren sparen. Het pensioenstelsel bestaat grofweg uit drie pijlers. Deze pijlers vormen het fundament van het pensioenstelsel in Nederland. De eerste pijler is de door de overheid afgegeven vorm van pensioen, te weten de AOW en de ANW. De tweede pijler bestaat uit de door de werkgever afgegeven vorm van pensioen. De derde pijler is daar waar uzelf invloed op heeft. De lijfrente is onderdeel van de derde pijler van het pensioenstelsel.

Lijfrente

Een definitie van lijfrente volgende de Dikke van Dale luidt “een levenslange periodieke uitkering die als vorm van levensverzekering wordt verkregen”. Daar wordt u waarschijnlijk niet veel wijzer van. Waar het om gaat is dat u een lijfrente heeft om na uw pensionering gedurende een bepaalde periode inkomsten te krijgen om van te leven.

Fases van een lijfrente

De lijfrente kent twee fases:
[List]
de opbouwfase; en
de uitkeerfase.
[/List]


Opbouwfase

In de opbouwfase stort u de premie voor de lijfrente. U kunt dit grofweg op twee manieren doen, namelijk bij een verzekeringsmaatschappij of bij een bank. Met uw stortingen vormt u een fonds waaruit u na uw pensionering inkomsten gaat ontvangen.

Met uw premies kunt u twee dingen laten doen, namelijk of u laat ermee beleggen of u spaart ermee. Afhankelijk van uw keuze om of bij een bank of bij een verzekeraar uw lijfrente te gaan opbouwen, zal de wijze van opbouw verschillen.

Uitkeringsfase

Zodra u met pensioen kunt, zal de uitkeringsfase van de lijfrente intreden. Op dat moment heeft u een kapitaal waarmee u een uitkering kunt gaan kopen. U kunt dit of weer bij een bank of bij een verzekeraar doen.

De verzekerde vorm van lijfrente in de uitkeringsfase biedt u een levenslange uitkering. Het risico dat u lang leeft, ligt dan bij de verzekeraar. Dit heeft zeker zijn weerslag op de hoogte van de door u te ontvangen uitkeringen.

De bancaire lijfrente in de uitkeringsfase kent een minimum uitkeringsfase van 20 jaar. Zodra de pot leeg is, zal de uitkering stoppen. Als u dan lang leeft, heeft u het risico. Het risico is dat u dan vanaf een bepaalde leeftijd geen uitkering meer ontvangt.

Een keuze tussen beide vormen vergt een nauwkeurige afweging waar u zeker tijd en geld aan moet besteden, aangezien u de keuze maar één keer kunt maken.

Fiscale regels opbouw fase lijfrente

Fiscaal moet u onthouden dat een lijfrente in de opbouwfase een aftrekpost vormt en dat de uitkering in de uitkeringsfase is belast. Maar zoals bij zoveel regels, moet u tijdens de opbouwfase goed opletten of u blijft voldoen aan de regels van aftrekbaarheid van de betaalde premies.

Let u niet goed op, dan kan het zo zijn dat u weliswaar premies betaalt. Deze premies zijn niet aftrekbaar, maar in de uitkeringsfase moet u wel belasting gaan afdragen. U heeft dan geen fiscaal voordeel gehad en moet wel belasting gaan heffen. Fiscaal is dit verschrikkelijk. U legt uzelf namelijk dubbele heffing op over uw zuur verdiende geld.
Hoofdregel voor aftrekbaarheid van premie lijfrente is dat u een pensioentekort heeft. Maatstaf voor een goed pensioen is volgens de wetgever dat u 70% van uw laatst verdiende salaris aan pensioenaanspraak opbouwt. Als u minder dan 70% van uw salaris opbouwt aan pensioenaanspraken, dan heeft u te maken met een pensioentekort.

Heeft u geconstateerd dat u een pensioentekort opbouwt, dan heeft u de mogelijkheid dit tekort aan te vullen door het storten van lijfrente premies.

Verwacht u een pensioentekort?

Als u geen pensioen opbouwt, pas laat bent begonnen met werken, een lease auto rijdt of parttime werkt, dan heeft u waarschijnlijk een pensioentekort. Ook door het soort pensioenregeling van uw werkgever kunt u te maken krijgen met een pensioentekort. Kortom, het is voor iedereen verstandig om te (laten) controleren of sprake is van een pensioentekort.

ZZP-er en pensioen

Als ZZP-er kunt u geen pensioen opbouwen in eigen beheer zoals een ondernemer met een besloten vennootschap. Ook kunt u niet meer onbeperkt deelnemen in de pensioenregeling van uw vorige werkgever. Kortom, u als ZZP-er doet er goed aan eens naar uw pensioen te laten kijken. U kunt namelijk als ZZP-er ook door middel van lijfrentes een pensioen gaan opbouwen.

Wel is het zaak om dan ieder jaar te gaan bekijken wat uw storting maximaal mag zijn om aftrek van premie te houden. Daarnaast is het verstandig goed te kijken naar de wijze waarop u het lijfrente kapitaal gaat opbouwen, namelijk via een verzekeraar of via een bank.

Lees verder

© 2011 - 2024 Belastingadvies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2020 en 2021?Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2020 en 2021?Lijfrente uit lijfrente sparen bij een bank (banksparen) of uit een lijfrentepolis en lijfrenteverzekering bij een verze…
Zelf sparen voor pensioenZelf sparen voor pensioenWie voor een werkgever werkt heeft vaak een goede pensioenregeling. Maar soms is dit niet het geval. De werkgever heeft…
Lijfrente - verklaring fiscaal voordeel lijfrenteLijfrente - verklaring fiscaal voordeel lijfrenteAfgelopen jaren is pensioen een hot item geweest. Pensioenfondsen met te lage dekking, woekerpolisaffaires, korting uitk…
Lijfrente berekenen: Uitkering uit vrijvallende lijfrenteWanneer je een koopsompolis of lijfrentepolis afsluit of begint met lijfrente banksparen, krijg je daar natuurlijk op ee…
Wet werk en inkomen kunstenaars (WWIK) toegelichtOm kunstenaars een kans te geven om een onderhoudend beroep te realiseren, is deze uitkering ingesteld. De uitkering gel…
Belastingadvies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.