Begeleid (zelfstandig) wonen
Wat is begeleid (zelfstandig) wonen? Voor wie is begeleid wonen bedoeld? Wat zijn de voorwaarden? Wat zijn de kosten van begeleid wonen en wat moet je regelen als je voor deze woonvorm in aanmerking wilt komen? In dit artikel lees je alles over begeleid zelfstandig wonen.
Wat is begeleid wonen?
Begeleid wonen wordt ook wel “begeleid zelfstandig wonen” genoemd. Dit is een hulpvorm voor mensen die zelfstandig willen wonen, maar daar wel ondersteuning bij nodig hebben, om verschillende redenen. Zo kan er sprake zijn van psychische of psychiatrische problematiek: een eetstoornis, persoonlijkheidsstoornis of autisme. Voor mensen met een verstandelijke beperking zijn er ook mogelijkheden om begeleid te wonen.
Begeleiding bij begeleid wonen
Wat de begeleiding precies inhoudt, verschilt per instelling. Meestal is het zo dat aan de persoon in kwestie een persoonlijk begeleider toegewezen wordt. De begeleider bezoekt enkele keren per week de cliënt en heeft individuele gesprekken, die gaan over de leerdoelen die zijn afgesproken.
Doelgroep begeleid wonen
De doelgroep voor begeleid wonen zijn mensen die graag zelfstandig willen wonen, maar daar wel begeleiding bij nodig hebben. De volgende soorten begeleid wonen zijn te onderscheiden (deze worden in het artikel verder uitgewerkt)
- Begeleid wonen voor jongeren
- Kamertraining
- Begeleid wonen voor mensen met een verstandelijke beperking
- Begeleid wonen voor mensen met een lichamelijke beperking
- Begeleid wonen voor mensen met psychische of psychiatrische problematiek/stoornis (ADHD, autisme, eetstoornis)
Voorwaarden begeleid wonen
Om in aanmerking te komen voor begeleid wonen is er vrijwel altijd een indicatie van de arts of een GGZ-instelling vereist. Daarnaast moet de jongere een eigen inkomen hebben om de huur, borg, verzekeringen en overige kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen. Het inkomsten kan afkomstig zijn uit werk, studiefinanciering, een uitkering of bijdrage van de ouders.
Begeleid wonen jongeren
Veel instellingen voor begeleid zelfstandig wonen richten zich op jongeren die als gevolg van hun beperking of psychische problemen hulp nodig hebben bij het zelfstandig wonen. Ze zijn te vinden in de grote studentensteden, zoals Den Haag, Utrecht en Amsterdam, maar ook in dorpen en kleinere steden zijn initiatieven opgezet.
Kamertraining jongeren
Kamertraining is een vorm van begeleid wonen die bedoeld is voor jongeren die al vroeg op eigen benen moeten staan en hulp kunnen gebruiken. De begeleiding is intensiever dan bij begeleid wonen. De jongeren leren o.a. hoe zij rond moeten komen met hun inkomen en hoe zij een huishouden moeten runnen.
Begeleid wonen voor mensen met verstandelijke beperking
Dit wordt ook wel “begeleid zelfstandig wonen” genoemd. Voorwaarde is dat de deelnemer in staat is om kleine problemen in het dagelijks leven zelf op te lossen. Vaak gaat het om mensen die overdag werken, bijvoorbeeld in een sociale werkplaats. Een paar uur per week komt een begeleider langs om te helpen bij het regelen van geldzaken, koken of het onderhouden van contacten.
Begeleid wonen voor mensen met een lichamelijke beperking
Begeleid wonen voor mensen met een lichamelijke beperking houdt in dat iemand begeleiding krijgt vanuit een zorginstelling. De woning wordt ook gehuurd van de zorginstelling, van een woningcorporatie of particulier. Het kan gaan om onzelfstandige woonruimte waarin voorzieningen gedeeld worden met andere bewoners. De begeleiding en de woning zijn dan tijdelijk.
Kosten van begeleid wonen
De kosten voor begeleid zelfstandig wonen bestaan meestal uit de huur en de overige kosten voor levensonderhoud. De woonbegeleiding kan worden bekostigd vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB). In de toekomst zal het echter steeds moeilijker zijn om een PGB-indicatie te krijgen.