Betalingsregeling voor de inkomstenbelasting
Wanneer je belasting moet betalen is het natuurlijk verstandig dit zo snel mogelijk te doen. Maar soms is het niet mogelijk om dit binnen de gestelde termijn te doen. Dan zijn er mogelijkheden om een betalingsregeling te treffen.
Belasting betalen
Voor het merendeel van de mensen wordt er voldoende belasting afgedragen door de werkgever of uitkeringsinstantie, waardoor er achteraf niet bijbetaald hoeft te worden. Maar het kan voorkomen dat je bijvoorbeeld uit meerdere bronnen inkomen gehad hebt, of een te hoge voorlopige teruggave ontvangen hebt, waardoor je belasting terug moet betalen. Voor aanslagen van de inkomstenbelasting geldt normaal een betaaltermijn van 6 weken na dagtekening van de aanslag. Wanneer je hier niet aan kan voldoen is het mogelijk een verzoek tot betalingsregeling te doen.
Kort uitstel
De eenvoudigste manier van uitstel is het kort (telefonisch) uitstel. Dit is een uitstel van 4 maanden bovenop de oorspronkelijke betaaldatum. Om dit uitstel te kunnen krijgen moet er wel aan enkele voorwaarden voldaan worden. De voorwaarden zijn:
- U bent geen (partner van een) ondernemer.
- Het bedrag van de belastingaanslag is niet hoger dan € 20.000.
- U hebt geen andere belastingschulden openstaan.
- Er is geen dwangbevel aan u betekend voor de belastingaanslag waarvoor u om uitstel verzoekt, of voor andere aanslagen.
Dit uitstel van zowel schriftelijk als telefonisch aangevraagd worden. Bij het telefonisch aanvragen hoort u meteen of u in aanmerking komt voor een kort uitstel, en binnen 5 werkdagen ontvangt u een schriftelijke bevestiging.
Een betalingsregeling treffen
Wanneer een kort uitstel niet afdoende is is het mogelijk om een verzoek te doen voor een betalingsregeling. Dit is een betalingsregeling voor maximaal 12 maanden. Deze regeling moet aangevraagd worden door middel van het formulier "verzoek betalingsregeling en uitstel van betaling van belasting en of premie". Dit formulier is te downloaden via de website van de belastingdienst of te bestellen via de BelastingTelefoon. Het formulier dient ingevuld teruggestuurd te worden naar het eigen belastingkantoor. Zorg dat het formulier bij het kantoor binnen is voor de oorspronkelijke uiterste betaaldatum. Als het formulier later binnen is loop je het risico een aanmaning of dwangbevel te krijgen, maar de daarbijbehorende extra kosten.
Als het formulier bij het kantoor ontvangen is gaat de inspecteur beoordelen of u in aanmerking komt voor een betalingsregeling. Dit hangt onder andere af van uw inkomen, noodzakelijke uitgaven en eventueel eigen vermogen. Al deze gegevens moet dan ook ingevuld worden op het betreffende formulier.
Als de inspecteur de uw verzoek beoordeeld heeft krijgt u binnen 6 weken schriftelijk bericht waarin aangegeven wordt of de regeling goedgekeurd wordt, en in hoeveel termijnen u mag gaan betalen. Soms kunnen er aanvullende voorwaarden gesteld worden, zoals een garantie van de bank of van een familielid.
Kwijtschelding
Wanneer ook een betalingsregeling niet mogelijk is kunt u proberen een kwijtschelding aan te vragen voor uw belastingschuld.
Als u niet in staat bent om uw belastingaanslag te betalen, kunt u om gehele of gedeeltelijke kwijtschelding vragen. Dit kunt u aanvragen door middel van het formulier "kwijtschelding voor particulieren". Dit formulier is ook weer te downloaden of telefonisch te bestellen via de BelastingTelefoon. Kwijtschelding wordt alleen verleend wanneer het echt onmogelijk is te betalen, en er volgens de belastinginspecteur niet voldoende vermogen of betalingscappaciteit is voor bijvoorbeeld een betalingsregeling.
Invorderingsrente
Na de betalingstermijn moet u altijd invorderingsrente betalen, dus ook als u uitstel hebt. De rente kan wisselen per kwartaal. Op dit moment staat de invorderingsrente op 2,5%. Dit wordt berekend vanaf de datum dat de aanslag voldaan had moeten zijn tot de dag voorafgaand aan de dag van betaling.