Wat is het Politiekeurmerk Veilig wonen?

Wat is het Politiekeurmerk Veilig wonen? Wie wil er nu geen veilige woonomgeving? minder overlast, diefstal, graffiti en vernielingen. Het politie keurmerk veilig wonen biedt deze mogelijkheden. Met een paar maatregelen en afspraken zorgt het keurmerk voor de (sociale) veiligheid in en rond om het huis. Er moeten hiervoor wel veel partijen samenwerken om het keurmerk goed uit de verf te laten komen.

Het keurmerk ook wel PKVW genoemd

Het is een certificaat dat bijdraagt aan de sociale veiligheid in en rond u woning, wooncomplexen en buurten/wijken. Woningen die over het certificaat bezitten ook wel afgekort PKVW hebben tot 90% minder kans op een geslaagde inbraak.

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het niet. Woninginbraak en overlast komen nog steeds veel voor. Het feit dat een onbekende in uw woning is geweest en uw spullen heeft doorzocht, geeft een onveilig gevoel. De gelegenheidsinbreker word al meeste tegen gegaan met het keurmerk. Dat is bijvoorbeeld iemand die met inbraak gereedschap langs woningen loopt en kijkt waar een slot eenvoudig opengebroken kan worden. Of dieven die via een open raam snel kostbare spullen uit de woonkamer weghalen.

Voor het keurmerk is goede samenwerking essentieel

Het zorgt niet alleen voor goede sloten op u woning, maar het keurmerk gaat ook over goede straatverlichting en goed onderhouden groenvoorziening. Hiervoor is de gemeente verantwoordelijk. Het politiekeurmerk is alleen wel slechts een middel tegen inbraak. Het is namelijk ook een instrument dat ook andere vormen van criminaliteit tegengaat, zoals fietsendiefstal en vandalisme. Daarnaast zorgt het keurmerk ervoor dat iemand op tijd wordt gewaarschuwd als er brand uitbreekt.

Certificaten

Het keurmerk is een wijk waarin bewoners, gemeente, ontwikkelaars en bouwers samen zorgen voor een leefbare plek. Het certificaat wordt uitgereikt zodra een woning, complex of omgeving aan de eisen voldoet. De drie certificaten zijn afzonderlijk van elkaar te behalen. Er bestaat dus ook een certificaat veilige woning die alleen voor individuele woningen geldt. Als alle drie de certificaten behaald worden, certificaat veilige woning, certificaat veilig complex en certificaat veilige omgeving krijg je het totale keurmerk het politiekeurmerk veilig wonen.

De volgende stappen kunnen ondernomen worden voor een veilige woning

  • Stap 1: Ga op zoek naar een PKVW-erkend beveiligingsbedrijf bij u in de buurt. Zei kunnen u precies vertellen wat ze met het keurmerk willen bereiken en wat ze gaan doen.
  • Stap 2: Voer de geadviseerde maatregelen zelf uit met behulp van het handboek PKVW Bestaande Bouw. Of laat de aanpassingen door het PKVW-erkende bedrijf uitvoeren.
  • Stap 3: Na goedkeuring van het PKVW-erkende bedrijf ontvangt u het certificaat Veilige Woning en de bijbehorende raamstickers.
  • Stap 4: Stuur een kopie van het certificaat naar uw verzekeringsmaatschappij en vraag om premiekorting op uw inboedelverzekering.
© 2011 - 2020 Skeepies, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wel of geen sleutelkastje voor ouderenWel of geen sleutelkastje voor ouderenVeel ouderen hebben tegenwoordig een sleutelkastje bij de voordeur. Veel thuiszorgorganisaties stellen dit verplicht. Op…
Tips voor inbraakpreventieTips voor inbraakpreventieEen inbraak is nooit leuk. Er is gebleken dat in de afgelopen twee jaar de inbraken in Nederland fors zijn toegenomen. E…
Keurmerken touringcars en taxiísKeurmerken touringcars en taxiísMede dankzij de Stichting Keurmerk Touringcarbedrijf neemt de kwaliteit en de veiligheid van het vervoer per touringcar…
Preventieve maatregelen die huisinbraak voorkomenHet slachtoffer worden van inbraak is een van de grootste angsten onder de Nederlandse burgers. Redenen hiervoor zijn ni…

Kamer verhuren: regelsKamer verhuren: regelsKamerverhuur kan een aantrekkelijk manier zijn om bij te verdienen. Er gelden een aantal regels en verplichtingen voor d…
Naleving CAO regelgevingNaleving CAO regelgevingDe afspraken tussen werkgever en werknemer worden en zijn vastgelegd in een (collectieve) arbeidsovereenkomst. Een colle…

Reageer op het artikel "Wat is het Politiekeurmerk Veilig wonen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Skeepies
Gepubliceerd: 15-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Schrijf mee!