Waarom moet ik een aanbetaling doen?

Waarom moet ik een aanbetaling doen? Wellicht heeft iedereen wel eens iets gekocht, waar eerst een aanbetaling voor gedaan moest worden. Eerder kon de feitelijke bestelling niet gedaan worden. Waarom vragen winkeliers om een aanbetaling, is het verplicht en wat kunt u als consument doen? Dit artikel geeft hier informatie over.

Wat is eigenlijk een aanbetaling?

Volgens het woordenboek is definitie van een aanbetaling: "Een eerste betaling bij aankoop op afbetaling". Stelt u zich voor dat u alle vloeren in uw woonhuis wilt laten aankleden met vloerbedekking. U koopt dan feitelijk op afbetaling. Pas wanneer het product (de vloerbedekking) is geleverd en door de tapijtleverancier is gelegd (de dienst), zult u betalen. Wanneer u alvast een gedeelte van de feitelijke afbetaling betaalt, is er sprake van een aanbetaling.

Waarom vragen winkels om een aanbetaling?

Wanneer u als klant een gedeelte van de totale aankoopsom "aanbetaalt", geeft u daarmee een stukje vertrouwen aan de winkel dat u het restant ook zult betalen. U heeft immers al een gedeelte betaald. Daarnaast heeft de winkelier alvast een gedeelte van de totale verkoopwaarde. Daarnaast heeft de winkel op de dag van betaling, iets meer geld. Wanneer een winkel eerder over geld kan beschikken is dat beter voor zijn of haar liquide middelen.

Is het verplicht om een aanbetaling te doen?

Het is volgens de wet niet verplicht om een aanbetaling te doen. Wel kunnen er afspraken hierover gemaakt worden. Wanneer u als klant dan vervolgens "tekent" of akkoord gaat met de voorwaarden, dan bent u dit overeengekomen en gaat u akkoord met een aanbetaling. Wettelijk gezien is het dus geen eis om een koopovereenkomst aan te kunnen gaan.

Als er niets is afgesproken, kan er wettelijk gezien niet meer dan 50% worden gevraagd als zijnde aanbetaling. Het is wel verstandig om de kleinere letters te lezen of een en ander goed af te spreken en vast te leggen. Wanneer ergens bijvoorbeeld 75% staat en u tekent, dan gaat u hiermee akkoord. Opletten dus!

Zijn er risico's wanneer een aanbetaling wordt gedaan?

Stel dat u een aanbetaling heeft gedaan voor de levering van nieuwe gordijnen. Wanneer de winkel vervolgens failliet gaat, heeft u in basis geen recht op teruggave van de aanbetaling. U bent het bedrag kwijt. Sommige winkels maken gebruik van een zogenaamde aanbetaling garantie en dan zou u wel (onder bepaalde voorwaarden) een bedrag terug krijgen.
© 2010 - 2024 Ferrie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een aanbetaling doenEen aanbetaling doenEen aanbetaling doen: is een aanbetaling verplicht? Een koelkast, een pc of nieuwe keuken: soms kan de verkoper eisen da…
Aanbetaling doen: alleen als er garanties zijnAanbetaling doen: alleen als er garanties zijnHet risico van een aanbetaling doen is soms groot. Is er niets geregeld, dan is iemand al zijn geld kwijt als het desbet…
Aanbetalen? De regelsAanbetalen? De regelsBij grote aankopen als een keuken of auto is het vrij normaal: aanbetalen. De winkelier vraagt dan een bedrag vooruit te…
Een aanbetaling voor een product mag niet te hoog zijnEen aanbetaling voor een product mag niet te hoog zijnEen aanbetaling wordt vaak gevraagd bij de bestelling van een grotere, duurdere aankoop. Ook voor een bouw of verbouwing…

Urinecontrole (UC) gevangenis & hoelang zijn drugs in bloed?Urinecontrole (UC) gevangenis & hoelang zijn drugs in bloed?Urinecontrole (UC) binnen een gevangenis of detentie, hoe gaat dat in zijn werk? En hoelang zijn drugs in je bloed en ur…
Voedsel en Waren AutoriteitDe Voedsel en Waren Autoriteit (voorheen de Keuringsdienst van Waren), iedereen heeft er wel eens van gehoord via de med…
Bronnen en referenties
  • www.google.nl
  • www.consuwijzer.nl
Ferrie (11 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.