Liegen over geboorteplaats kind bij bevalling in andere stad
Ouders hebben vaak een voorkeur voor een bepaalde geboorteplaats voor hun kinderen. Het is door een tekort aan verloskamers in ziekenhuizen echter niet altijd mogelijk om te bevallen in de gemeente van je voorkeur. Vooral in Amsterdam is het tekort een groot probleem. Het OLVG moet bijvoorbeeld jaarlijks veel vrouwen weigeren en doorsturen naar een ander ziekenhuis, vaak in een andere gemeente. Wat doe je in zo'n geval bij de geboorteaangifte? Liegen over de geboorteplaats is strafbaar.
Waar staat de wieg?
Kiezen voor een geboorteplaats
Veel mensen voelen een speciale verbondenheid met de stad waar ze wonen, zeker als ze er geboren en getogen zijn. Voor veel aanstaande ouders is de keuze van de geboorteplaats van hun kindje dan ook een serieuze zaak. Als je zelf Amsterdammer bent dan wil je graag dat je kind ook Amsterdam als geboorteplaats in zijn of haar paspoort krijgt. Dit is echter soms minder eenvoudig dan het lijkt. Is er toevallig op het moment van de bevalling geen verloskamer beschikbaar dan zul je naar een ander ziekenhuis moeten. Vooral in Amsterdam speelt dit probleem anno 2020 al jaren. Als je pech hebt is er geen enkele verloskamer beschikbaar in een Amsterdams ziekenhuis en zul je moeten uitwijken naar bijvoorbeeld Amstelveen, Hoofddorp of Zaandam. Om deze reden werden tot enkele jaren geleden nog honderden vrouwen per jaar geweigerd in Amsterdam en doorverwezen naar ziekenhuizen in andere gemeenten. In het OLVG wordt jaarlijks een kwart geweigerd. Weigeren is alleen verboden wanneer het gaat om een acuut noodgeval. Gevolg hiervan is dat je kindje later een andere geboorteplaats in zijn paspoort vermeld krijgt. Voor veel ouders is dit teleurstellend, zeker wanneer het bijvoorbeeld de enige uit het gezin is die officieel in een andere gemeente geboren is of wanneer men erg gehecht is aan een bepaalde stad.
Plaats van bevallen
Of je nu kiest voor thuis of in het ziekenhuis bevallen, een bevalling begint altijd thuis. Zo zeggen verloskundigen dit althans. Je overlegt met de verloskundige over het moment dat je naar het ziekenhuis gaat. Dit is normaal gesproken op het moment dat de weeën goed op gang zijn en er sprake is van enige ontsluiting. In de meeste gevallen zal op het moment dat de bevalling zich aankondigt de verloskundige naar het ziekenhuis van voorkeur bellen. Krijgt zij te horen dat er op dat moment geen verloskamer vrij is dan zal zij een ander ziekenhuis proberen. Het kan dan voorkomen dat je niet terecht kunt in het ziekenhuis van voorkeur. Het is niet mogelijk om een plek 'te reserveren' in een bepaald ziekenhuis. Er zijn wel ziekenhuizen die vragen of je je van tevoren inschrijft voor een poliklinische bevalling maar dit is puur een administratieve aangelegenheid en biedt geen garanties dat je ook daadwerkelijk in het betreffende ziekenhuis terecht kunt als het moment daar is. Het kan dan dus zelfs gebeuren dat je bevalling plaatsvindt in een andere gemeente.
Liegen over geboorteplaats bij geboorteaangifte
Als je dan eenmaal in een ziekenhuis bevallen bent dan ligt daarmee de geboorteplaats van je kindje vast. Als ouder heb je vervolgens de plicht binnen drie dagen een geboorteaangifte te doen bij de gemeente (tenzij de openingstijden van het gemeentehuis dit verhinderen). De enige documenten die vereist zijn bij de geboorteaangifte zijn een identiteitsbewijs van jezelf en je partner. Een doktersverklaring waarin de geboorteplaats vermeld wordt is niet verplicht. De gemeente kan er alleen naar vragen wanneer de gemeente twijfels heeft over de aangifte, maar dit zal niet snel voorkomen. Dit laat dus de ruimte open om te liegen over geboorteplaats. Er zijn ook mensen die hiervoor kiezen. Wees je er echter wel van bewuste dat je hiermee valsheid in geschrifte pleegt, of om precies te zijn het vervalsen van een authentieke akte, wat is verboden volgens artikel 227 van het Wetboek van Strafrecht (2020).
Woerden
Waar enkele jaren eerder het 'geboorteprobleem' in Amsterdam aan het licht kwam, speelt dit probleem anno 2020 ook in de gemeente Woerden. In 2018 werd daar het geboortecentrum van het Hofpoort Ziekenhuis gesloten waardoor het ineens niet meer mogelijk was om in Woerden in een ziekenhuis te bevallen, spoedgevallen uitgezonderd. Werden er in 2017 nog 1.481 kinderen geboren in de gemeente Woerden; in het jaar 2018 waren dit er nog maar 126 en in 2019 nog slechts 41. Dit zouden dan allemaal thuisgeboortes moeten zijn. Het is echter al voorgekomen dat een Woerdens echtpaar voor de bevalling moest uitwijken naar Utrecht maar uiteindelijk toch probeerde om Woerden als geboorteplaats te laten vastleggen.