Samenlevingscontract ontbinden – Hoe doe je dat?

Samenlevingscontract ontbinden – Hoe doe je dat? Mensen die niet getrouwd zijn, maar wel samenwonen, kiezen er vaak voor om een samenlevingscontract af te sluiten. In deze overeenkomst worden er afspraken gemaakt over het samenleven. Daarnaast worden er ook afspraken gemaakt over het uit elkaar gaan, indien het zover mocht komen. Als je uit elkaar gaat, moet je het samenlevingscontract ontbinden. Daarvoor zal je een aantal stappen moeten volgen.

Het samenlevingscontract doorlezen

Normaal gesproken wordt een samenlevingscontract opgesteld wanneer het goed gaat met de relatie. Je wilt graag gaan samenwonen en het contract dient om daarover duidelijke afspraken te maken. De meeste mensen denken er niet meer over na tot het moment komt om de samenlevingsovereenkomst te ontbinden. Het is dan handig om de afspraken even goed door te lezen om te kijken wat het betekent in de huidige situatie.

Enkele afspraken die in een samenlevingscontract worden opgenomen zijn: afspraken over de bankrekeningen; de verdeling van de woonlasten, kosten van boodschappen; de kosten voor de kinderen; de verdeling wanneer de relatie wordt beëindigd en wat er bij overlijden gebeurt met het gemeenschappelijk bezit.

Het contract biedt ook de mogelijkheid om het bezit af te bakenen waarmee elke partner de relatie is aangegaan. Er kan dan worden afgesproken dat beide partners bij het beëindigen van de relatie hun vermogen houden.

Alles op een rijtje zetten

Stel een overzicht op van de afspraken die zijn gemaakt en noteer wat dat in de praktijk betekent voor jou. Je zou bijvoorbeeld nieuwe woonruimte moeten zoeken als je destijds bij je partner bent ingetrokken. Denk ook aan zaken waar er in de samenlevingsovereenkomst geen afspraken over zijn gemaakt. Het kan hierbij om zaken gaan die niet relevant waren toen jullie samen gingen wonen.

Aanvullende afspraken maken

Probeer om zo snel mogelijk met elkaar aanvullende afspraken te maken over de zaken die niet opgenomen waren in het samenlevingscontract. Deze aanvullende afspraken moeten op papier worden gezet en direct in acht worden genomen. Indien jullie kinderen hebben, moet er een ouderschapsplan worden opgesteld met afspraken over kinderalimentatie, opvoeding enzovoorts.

Als je samen met je partner een aanzienlijk vermogen hebt opgebouwd tijdens jullie leven samen, moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden over de verdeling. Dit kan in een bindend convenant worden geregeld via de notaris. Als jullie samen een huis hebben, zijn er twee opties. Het huis wordt verkocht of de ene partner koopt de andere uit. Een rechter kan ook een uitspraak hierover doen als jullie daar zelf niet uitkomen.

Het contract ontbinden

Het contract kan worden ontbonden zodra het duidelijk is wat er precies gaat veranderen. Vanaf het moment van ontbinding geldt de nieuwe situatie. Beide partners moeten los van elkaar de nodige stappen nemen om verder te gaan met hun leven.

Vaak staat er in het samenlevingscontract hoe het kan worden ontbonden. De samenleving wordt meestal beëindigd wanneer jullie niet meer samenwonen. Een andere mogelijkheid is om een aangetekende brief naar je ex-partner te sturen om de overeenkomst te ontbinden. Jullie hoeven dus niet naar een notaris te gaan om een samenlevingscontract te ontbinden. De nieuwe situatie moet wel worden gemeld bij instanties zoals de bank en verzekering.

Nog enkele punten

  • Ga ondanks de omstandigheden niet proberen om onder gemaakte afspraken uit te komen.
  • Ook als het je niet goed uitkomt bij nader inzien, moet je je aan de regels van het samenlevingscontract houden.
  • Als de reden waarom je een samenlevingscontract wil ontbinden is omdat jullie gaan trouwen, dan hoef je verder niets te doen. Bij een huwelijk of overlijden zal het samenlevingscontract automatisch vervallen.
© 2016 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom een samenlevingscontract?Waarom een samenlevingscontract?Samenwonen met of zonder samenlevingscontract in 2022? Samenwonen zonder samenlevingscontract betekent dat er wettelijk…
Samenlevingscontract: voordelen & nadelenSamenlevingscontract: voordelen & nadelenOmdat de wet voor samenwoners vrijwel niets regelt, zullen zij zelf actie moeten ondernemen, door bijvoorbeeld een samen…
Een samenlevingscontractGeregeld hoor je van samenwonende stelletjes dat ze een samenlevingscontract hebben ondertekend. Hierin hebben ze afspra…
Samenwonen met of zonder samenlevingscontractIn Nederland mag men samen gaan wonen, zonder een samenlevingscontract te maken. Dit levert bij het aangaan van het same…

Kinderen en identificatieplichtKinderen en identificatieplichtVeel ouders gaan samen met hun kinderen op vakantie in de zomervakantie. Dit kan zowel in het buitenland zijn als gewoon…
De rechten van het kind in de gezondheidszorgDe rechten van het kind in de gezondheidszorgKinderen worden vanwege hun kwetsbare positie beschermd door de regering, want in alle gevallen moet het belang van het…
Bronnen en referenties
  • http://www.notaris.nl/de-samenlevingsovereenkomst
  • http://www.notaris.nl/eindigen-samenlevingsovereenkomst
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.