KLIC Graafmelding doen bij werkzaamheden (particulier)

KLIC Graafmelding doen bij werkzaamheden (particulier) Als je met behulp van mechanische middelen zoals een graafmachine graafwerkzaamheden gaat uitvoeren, dan bestaat het risico dat je hiermee ondergrondse leidingen of kabels beschadigt. Om dit te voorkomen is het verplicht om bij graafwerkzaamheden een KLIC Graafmelding te doen bij het Kadaster. Hierop zul je worden voorzien van informatie betreffende ondergrondse leidingen en kabels van alle netwerkbeheerders die deze in het betreffende gebied hebben lopen.

KLIC Graafmelding


Over de WION

WION staat voor Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten. Sinds 2008 vervangt het de zelfregulering zoals die bestond in de vorm van het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC) en valt het onder het Kadaster. Gravers of grondroerders zijn sinds 1 oktober 2008 verplicht om een melding te doen bij het Kadaster wanneer er sprake is van een zogenoemde 'mechanische grondroering'. Hiervan is al sprake als gebruik wordt gemaakt van een (kleine) graafmachine. Alleen voor agrariërs geldt op dit gebied een gedoogbeleid. Voor graafwerkzaamheden van minder dan een halve meter hoeven zij geen melding te maken. Voor andere graafwerkzaamheden geldt de meldingsplicht altijd, ongeacht de graafdiepte.

Vooral kabel- en leidingsbeheerders en serviceproviders hebben veel met de WION te maken. Particulieren ontkomen er echter ook niet aan. Ben je bezig met werkzaamheden aan de tuin, het aanleggen van een vijver of wil je een hek of omheining plaatsen en maak je daarbij gebruik van een graafmachine? Ook dan is het volgens de WION verplicht om een melding te doen. Het doel van de wet is om schade door beschadiging van ondergrondse leidingen of kabels te voorkomen.

Als particulier een KLIC Graafmelding doen: wanneer verplicht?

Ga je op eigen grond werkzaamheden verrichten waarbij met mechanische middelen gegraven wordt, dan ben je volgens de WION verplicht om een KLIC melding of Graafmelding te doen. Het maakt hierbij niet uit hoe diep je gaat graven. Voor wie enkel een schop gebruikt geldt deze verplichting niet, maar gebruik je een graafmachine dan moet het Kadaster op de hoogte worden gebracht. Voor werkzaamheden waarbij gebruik gemaakt wordt van een handgrondboor is een melding niet verplicht maar wordt dit wel aangeraden. Hiermee kan immers ook ernstige schade worden toegebracht aan ondergrondse kabels en leidingen. Gaat het om een gebied groter dan 500 x 500 meter dan doe je geen Graafmelding maar een tracémelding. Dit is op particulieren echter zelden van toepassing.

Heb je een melding gedaan dan ontvang je correspondentie van alle verschillende netbeheerders die in het betreffende gebied ondergrondse leidingen en kabels in beheer hebben. Zodoende weet je precies op welke plaatsen je voorzichtig moet zijn met graven. Als je nog niet zeker weet of je gaat graven maar wel alvast informatie wilt hebben met betrekking tot een ondergronds netwerk om dit mee te nemen in de oriëntatie op eventuele werkzaamheden, dan kun je een Oriëntatieverzoek doen. Besluit je op basis hiervan de werkzaamheden door te zetten dan moet je alsnog een Graafmelding doen. Na ontvangst van bevestiging van de Graafmelding moeten de graafwerkzaamheden binnen 20 werkdagen aanvangen. Stel je de werkzaamheden uit dan moet er een nieuwe melding gedaan worden en moeten hier ook opnieuw kosten voor betaald worden.

Telefoon- en internetproviders

Neem je een nieuwe telefoon- of internetprovider zoals Ziggo of XS4ALL maar zijn hiervoor nog niet de juiste aansluitingen aanwezig? Mogelijk moet hiervoor de straat worden opgebroken en is daarbij een graafmachine nodig. De betreffende provider zal in dit geval de administratie op zich nemen en zal de Graafmelding doen. Dit kan echter wel zorgen voor vertraging omdat de provider moet wachten op de benodigde bevestiging.

Kosten van een KLIC Graafmelding of Oriëntatiemelding

Voor het doen van een Graafmelding als particulier moet je betalen. De kosten bedragen 15 euro (2020). De prijs is vrij van btw. Ook de kosten van een Oriëntatiemelding bedragen 15 euro (2020). Een eenmalige Graafmelding doe je via het formulier KLIC Graafmelding op de website van het Kadaster.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips alvorens elektrische leidingen aan te leggenFundamentele werkzaamheden aan de elektrische installatie kunt u - indien u de geldende veiligheidsbepalingen in acht ne…
Kwitantie: als particulier een factuur sturenKwitantie: als particulier een factuur sturenWil je graag als particulier een factuur aan een bedrijf sturen, maar heb je (nog) geen eigen bedrijf of inschrijving bi…
Leidingen in huisLeidingen in huisStappen we s morgens de deur uit na een warme douche en een dampende kopje koffie, dan hebben we al heel wat leidingen…
Trampoline ingraven, de inground trampolineEen inground trampoline is mooi weggewerkt in de tuin. Doordat het grootste deel is ingegraven valt de trampoline veel m…

De rechten van het kind in de gezondheidszorgDe rechten van het kind in de gezondheidszorgKinderen worden vanwege hun kwetsbare positie beschermd door de regering, want in alle gevallen moet het belang van het…
Regels ziekteverzuim voor de werknemer en werkgeverRegels ziekteverzuim voor de werknemer en werkgeverOp het moment dat je ziek bent en niet naar je werk kunt gaan om je werkzaamheden uit te voeren, is er sprake van een zi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Admarkt, Pixabay
  • http://www.kadaster.nl/web/Particulier/Graafwerkzaamheden.htm
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 09-04-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.