KLIC Graafmelding doen bij werkzaamheden (particulier)
Als je met behulp van mechanische middelen zoals een graafmachine graafwerkzaamheden gaat uitvoeren, dan bestaat het risico dat je hiermee ondergrondse leidingen of kabels beschadigt. Om dit te voorkomen is het verplicht om bij graafwerkzaamheden een KLIC Graafmelding te doen bij het Kadaster. Hierop zul je worden voorzien van informatie betreffende ondergrondse leidingen en kabels van alle netwerkbeheerders die deze in het betreffende gebied hebben lopen.
KLIC Graafmelding
Over de WION
WION staat voor
Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten. Sinds 2008 vervangt het de zelfregulering zoals die bestond in de vorm van het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC) en valt het onder het Kadaster. Gravers of grondroerders zijn sinds 1 oktober 2008 verplicht om een melding te doen bij het Kadaster wanneer er sprake is van een zogenoemde 'mechanische grondroering'. Hiervan is al sprake als gebruik wordt gemaakt van een (kleine) graafmachine. Alleen voor agrariërs geldt op dit gebied een gedoogbeleid. Voor graafwerkzaamheden van minder dan een halve meter hoeven zij geen melding te maken. Voor andere graafwerkzaamheden geldt de meldingsplicht altijd, ongeacht de graafdiepte.
Vooral kabel- en leidingsbeheerders en serviceproviders hebben veel met de WION te maken. Particulieren ontkomen er echter ook niet aan. Ben je bezig met werkzaamheden aan de tuin, het aanleggen van een vijver of wil je een hek of omheining plaatsen en maak je daarbij gebruik van een graafmachine? Ook dan is het volgens de WION verplicht om een melding te doen. Het doel van de wet is om schade door beschadiging van ondergrondse leidingen of kabels te voorkomen.
Als particulier een KLIC Graafmelding doen: wanneer verplicht?
Ga je op eigen grond werkzaamheden verrichten waarbij met mechanische middelen gegraven wordt, dan ben je volgens de WION verplicht om een
KLIC melding of
Graafmelding te doen. Het maakt hierbij niet uit hoe diep je gaat graven. Voor wie enkel een schop gebruikt geldt deze verplichting niet, maar gebruik je een graafmachine dan moet het Kadaster op de hoogte worden gebracht. Voor werkzaamheden waarbij gebruik gemaakt wordt van een handgrondboor is een melding niet verplicht maar wordt dit wel aangeraden. Hiermee kan immers ook ernstige schade worden toegebracht aan ondergrondse kabels en leidingen. Gaat het om een gebied groter dan 500 x 500 meter dan doe je geen Graafmelding maar een tracémelding. Dit is op particulieren echter zelden van toepassing.
Heb je een melding gedaan dan ontvang je correspondentie van alle verschillende netbeheerders die in het betreffende gebied ondergrondse leidingen en kabels in beheer hebben. Zodoende weet je precies op welke plaatsen je voorzichtig moet zijn met graven. Als je nog niet zeker weet of je gaat graven maar wel alvast informatie wilt hebben met betrekking tot een ondergronds netwerk om dit mee te nemen in de oriëntatie op eventuele werkzaamheden, dan kun je een
Oriëntatieverzoek doen. Besluit je op basis hiervan de werkzaamheden door te zetten dan moet je alsnog een Graafmelding doen. Na ontvangst van bevestiging van de Graafmelding moeten de graafwerkzaamheden
binnen 20 werkdagen aanvangen. Stel je de werkzaamheden uit dan moet er een nieuwe melding gedaan worden en moeten hier ook opnieuw kosten voor betaald worden.
Telefoon- en internetproviders
Neem je een nieuwe telefoon- of internetprovider zoals Ziggo of XS4ALL maar zijn hiervoor nog niet de juiste aansluitingen aanwezig? Mogelijk moet hiervoor de straat worden opgebroken en is daarbij een graafmachine nodig. De betreffende provider zal in dit geval de administratie op zich nemen en zal de Graafmelding doen. Dit kan echter wel zorgen voor vertraging omdat de provider moet wachten op de benodigde bevestiging.
Kosten van een KLIC Graafmelding of Oriëntatiemelding
Voor het doen van een Graafmelding als particulier moet je betalen. De kosten bedragen € 15 euro (2020). De prijs is vrij van btw. Ook de kosten van een Oriëntatiemelding bedragen € 15 euro (2020). Een eenmalige Graafmelding doe je via het
formulier KLIC Graafmelding op de website van het Kadaster.