Ontslag tijdens de proeftijd

Ontslag tijdens de proeftijd Vaak wordt er in een arbeidsovereenkomst gebruikgemaakt van een proeftijd. Tijdens deze proeftijd mogen werkgever en werknemer met onmiddellijke ingang de arbeidsovereenkomst beëindigen. Je bent dan in principe per direct ontslagen. Wanneer mag zo’n proeftijd nou worden opgenomen, hoe lang mag deze zijn en hoe moet er opgezegd worden?

Wat houdt de proeftijd in?

De proeftijd is een beding in de arbeidsovereenkomst waarmee een periode wordt afgesproken waarin een werkgever en werknemer elkaar kunnen leren kennen en waarin gekeken kan worden of een werknemer in de praktijk ook echt geschikt is voor de functie. De proeftijd is geregeld in het burgerlijk wetboek in artikel 7:652. Artikel 7:676 lid 1 BW bepaalt: Zolang de proeftijd niet verstreken is, is ieder der partijen bevoegd de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen; 7:676 lid 1. Er hoeft geen rekening gehouden te worden met een eventuele opzegtermijn.

Wanneer mag er een proeftijd opgenomen worden?

De proeftijd mag alleen worden opgenomen als een arbeidsovereenkomst is aangegaan voor langer dan 6 maanden. Duurt de arbeidsovereenkomst minder lang en is er toch een proeftijd opgenomen, dan is deze nietig.

Hoe lang mag de proeftijd duren?

De proeftijd moet voor allebei de partijen gelijk zijn. Hoe lang de proeftijd mag zijn, is afhankelijk van de duur van het contract. Als de arbeidsovereenkomst is aangegaan voor korter dan 2 jaar, dan mag de proeftijd maximaal een maand zijn. Als de arbeidsovereenkomst is aangegaan voor 2 jaar of langer, dan mag de proeftijd maximaal 2 maanden zijn. Als de arbeidsovereenkomst geen kalenderdatum als einde heeft maar bijvoorbeeld een gebeurtenis, dan mag de proeftijd maximaal een maand zijn. In een CAO mag worden afgeweken van de duur van de proeftijd.

Hoe moet er opgezegd worden?

Ontslag tijdens de proeftijd is in de praktijk de meest simpele en snelste vorm van beëindiging van een arbeidsovereenkomst. De opzegging mag mondeling of schriftelijk, er hoeft geen reden gegeven te worden. Als werknemer kan je na opzegging tijdens de proeftijd achteraf wel een schriftelijke opgave van de reden vragen van je werkgever.

Mag je twee keer een proeftijd krijgen bij dezelfde werkgever?

Stel je bent weggegaan bij je werkgever maar na een bepaalde tijd ga je er weer opnieuw werken. Mag er dan opnieuw een proeftijd worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst? Het antwoord is nee, in principe niet. De proeftijd is bedoeld als periode waarin de werkgever en werknemer kennis kunnen maken en waarin de werknemer zich kan bewijzen. Als je opnieuw bij dezelfde werkgever gaat werken in dezelfde functie, is de werkgever al op de hoogte van je functioneren en is het niet toegestaan om een proeftijd op te nemen. Als je bij dezelfde werkgever gaat werken maar in een hele andere functie of na een lang tijdsverloop, dan mag er wel een proeftijdbeding worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst.

Kun je iets doen tegen ontslag tijdens de proeftijd?

Er zijn drie situaties waarin je nog iets kunt ondernemen tegen ontslag tijdens de proeftijd. Het moet dan gaan om misbruik van bevoegdheden, zoals discriminatie, het niet in acht nemen van goed werkgeverschap of er moet sprake zijn van een ongeldige proeftijd. Van een ongeldige proeftijd is sprake als er niet is voldaan aan de juridische vereisten, als er bijvoorbeeld nooit een proeftijd opgenomen had mogen worden of de proeftijd was veel te lang of niet voor beide partijen gelijk.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Proeftijd en arbeidsovereenkomstEen proeftijd is alleen van toepassing bij een arbeidsovereenkomst als die echt is opgenomen in de arbeidsovereenkomst.…
Arbeidsovereenkomst opstellen: inhoudArbeidsovereenkomst opstellen: inhoudBij het opstellen van de arbeidsovereenkomst moet de werkgever zich informatie verschaffen aan de werknemer over bijvoor…
Opzegtermijn arbeidsovereenkomst werkgever en werknemerAls de werkgever of werknemer de arbeidsovereenkomst wil beëindigen, moet er een opzegtermijn in acht worden genomen. In…

Hoe lang is levenslang?Hoe lang is levenslang?Als iemand een levenslange gevangenisstraf krijgt, zou je verwachten dat deze persoon voor de rest van zijn leven achter…
Dordrecht en wat als het water stijgt?Dordrecht en wat als het water stijgt?Dordrecht is een stad die veel te bieden heeft aan toeristen. Zelfs zonder enige voorkennis kan uren dwalen door het cen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikimediaImages, Pixabay
  • http://www.arbeidsrechter.nl/bw#652
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 30-12-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.