De werking van een Eigen Kracht-conferentie

De werking van een Eigen Kracht-conferentie Soms lukt het mensen niet om de eigen problemen op te lossen. Een conferentie van de Eigen Kracht Centrale kan helpen om je leven weer op de rails te krijgen. Een Eigen Kracht-conferentie is een bijeenkomst van vrienden, familie en bekenden, waarbij er een plan wordt gemaakt om de problemen aan te pakken, want in de visie van de Eigen Kracht Centrale houden burgers zelf de regie en nemen ze zelf de verantwoordelijkheid voor hun leven.

Wat doet de Eigen Kracht Centrale?

De Eigen Kracht Centrale werkt aan een samenleving waarin burgers de regie houden over de problemen in hun leven. Samen met het eigen netwerk wordt er naar oplossingen gezocht en hulpverleners en overheid sluiten daarbij aan. Hiervoor is de Eigen Kracht-conferentie ontwikkeld, dit is in het kort een besluitvormingsmodel waarbij de regie in eigen hand wordt gehouden. De Eigen Kracht Centrale is geen hulpverlenende instantie, ze gaat ervan uit dat volwassen mensen heel goed in staat zijn om zelf hun problemen op te lossen. Iedereen kan een beroep doen op de Eigen Kracht Centrale, dat wil zeggen als je een probleem hebt waar je zelf niet uit komt en je graag een plan van aanpak zou willen maken, maar dat in je eentje niet ziet zitten.

De Eigen Kracht Centrale als er een plan moet worden gemaakt

Bijvoorbeeld bij ziekte, echtscheiding, huiselijk geweld, of bij een ondertoezichtstelling. In het laatste geval is er sprake van een gedwongen kader, dat betekent dat de hulpverlening wil dat er een veilig plan komt. Maar het is de kring zelf die het plan maakt en niet de hulpverlener. Wel kan een betrokken hulpverlener een gezin of persoon aanraden om een Eigen Kracht-conferentie te houden.

Wanneer een Eigen Kracht-conferentie?

Eigen Kracht-conferenties kunnen worden ingezet bij conflicten tussen personen of wanneer er sprake is van een onleefbare situatie in een organisatie of buurt. Verder worden ze ingezet bij leervragen op en buiten schoolgemeenschappen. Je zou kunnen zeggen dat Eigen Kracht-conferenties toepasbaar zijn in alle situaties waar belangrijke beslissingen moeten worden genomen en een plan noodzakelijk is.

Waar komen de Eigen Kracht-conferenties vandaan?

Een stukje geschiedenis: De conferenties komen van origine uit Nieuw-Zeeland, de Family Group Conference, gebaseerd op de cultuur van de Maori's. In deze cultuur is het normaal dat elke volwassene mag beslissen over zijn eigen leven. Tijdens een bijeenkomst, de Eigen Kracht-conferentie, maak je samen met vrienden, familie en bekenden een plan dat je in staat stelt om het probleem aan te pakken. Een plan voor nu en de toekomst. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen aan de conferentie deelnemen om op deze manier de draagkracht van het plan te vergroten.

Wat gebeurt er bij een Eigen Kracht-conferentie?

Een coördinator van de Eigen Kracht Centrale informeert alle betrokkenen over het doel en de werkwijze van de conferentie en zorgt ervoor dat iedereen zich veilig voelt om deel te nemen. Aan de hand van de centrale hulpvraag wordt er een dag geprikt waarop de conferentie plaats vindt. Vaak is dat in een wijkgebouw of buurtcentrum. Het tijdstip wordt gekozen door de kring zelf en meestal wordt er wat gegeten en gedronken.

De dag van de conferentie

De conferentie zelf bestaat uit drie onderdelen: het open deel, het besloten deel en de presentatie van het plan

Het open deel

De coördinator of iemand uit de kring vertelt wat de reden van de bijeenkomst is. Ook de professional kan in het open deel informatie geven.

Het besloten deel

Het besloten deel, waarin de kring het plan maakt. Coördinator en professional trekken zich terug.

Presentatie plan

Als het plan wordt gepresenteerd wordt er gekeken wie, wat en op welk moment doet. Dat wordt opgeschreven en uitgewerkt. Alle deelnemers krijgen het plan thuisgestuurd en zijn verantwoordelijk voor de werking van het plan. De Eigen Kracht Centrale als onafhankelijke organisatie bemoeit zich daar niet mee, de organisatie heeft geen belang bij de uitkomst van de conferentie of bij de inhoud van het plan. De regie blijft in handen van de hoofdpersoon/familie.

Werkt het?

In Nederland zijn er honderden conferenties geweest. Uit onderzoek is gebleken dat een Eigen Kracht-conferentie bijna altijd kan en dat plannen die op deze wijze worden gemaakt ook werken in een ernstige of onveilige situatie. Een bijkomend voordeel van Eigen Kracht-conferenties is dat er in het algemeen minder professionele hulp nodig is.

Wie betaalt het?

De Eigen Kracht Centrale is een niet-commerciële organisatie die in dienst staat van de maatschappij. Van jou en mij dus. De conferenties worden gefinancierd door gemeenten en provincies of door hulpverleningsinstellingen. Vooral de provincie Overijssel en de stad Amsterdam spelen daarin een belangrijke rol.

In de Jeugdwet die 1 januari 2015 is ingegaan hebben families en direct betrokkenen het recht om bij problemen zelf een plan te maken voordat professionals dit gaan doen.

De coronacrisis beïnvloedt in 2020 het werk van de Eigen Kracht Centrale, de voorbereiding om tot een plan te komen en de bijeenkomst zelf worden digitaal gedaan.
© 2014 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In eigen kracht staanIn eigen kracht staanHet klinkt heel mooi, in eigen kracht staan, maar wat wordt hier eigenlijk mee bedoeld? Wanneer sta je als mens in je ei…
De BilderbergconferentiesDe BilderbergconferentiesJaarlijks wordt de Bilderbergconferentie gehouden om de belangrijkste trends in de wereld te bespreken. De deelnemers ko…
De koloniale conferentie van BerlijnDe koloniale conferentie van BerlijnVan 15 november 1884 tot 26 februari 1885 vond in Berlijn de koloniale conferentie plaats. De conferentie was bijeengero…
Dag van de Muzikant - MuzikantendagDag van de Muzikant - MuzikantendagDe Dag van de Muzikant is eigenlijk een dag voor de muzikant: Muzikantendag. De dag is bedoeld voor mensen die een stap…

Ontslag op staande voet: de regels en gevolgenHeb je ontslag op staande voet gekregen of wil je een medewerker op staande voet ontslaan? Ontslag op staande voet mag z…
Veerkracht en participatie, maatschappelijke kernwaardenVeerkracht en participatie, maatschappelijke kernwaardenWaar in de troonrede van 2013 de term participatie nog de boventoon voerde, lag de nadruk in 2014 op de maatschappelijke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giesje, Pixabay
  • https://www.eigen-kracht.nl/blog/besloten-tijd/
  • https://www.eigen-kracht.nl/actueel/
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 22-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.