nieuws uitgelicht

Boete voor niet sneeuwvrij maken van stoep

Boete voor niet sneeuwvrij maken van stoep Het sneeuwvrij maken van de stoep voor je huis is in Nederland niet wettelijk verplicht. Gemeenten doen wel een beroep op hun inwoners om dit wel te doen. Het is dus een soort burgerplicht. Er gaan in de politiek ook stemmen op om het sneeuwvrij maken van de stoep wel verplicht te maken. Op het niet sneeuwvrij maken van de de 'eigen stoep' en het voetpad door de voortuin naar je woning zou dan een boete moeten komen van € 190 euro.

Stoep sneeuwvrij maken niet verplicht

Dat je als burger verantwoordelijk bent voor het sneeuwvrij maken van je stoep stond vroeger bij de meeste gemeenten in een Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Deze bleek echter moeilijk te handhaven en is daarom geschrapt en heden ten dage niet meer van toepassing. Bij sommige gemeenten is de verplichting nog wel in de APV aanwezig als vangnetartikel waarnaar bij excessen kan worden verwezen.

Het onderwerp houdt de gemeentepolitiek echter wel bezig. In de winter van 2010 kwam de Amsterdamse afdeling van de VVD al eens met het voorstel om bijstandsgerechtigden in te zetten om sneeuw te ruimen en zout te strooien. Het lijkt echter juridisch moeilijk om hen hiertoe te verplichten.

De plichten van de gemeente

Bij veel mensen reist de vraag wie er verantwoordelijk is wanneer bijvoorbeeld de postbode of een buurtbewoner op jouw stoep onderuit gaat als gevolg van gladheid. Volgens de Jurofoon heeft de gemeente een inspanningsverplichting (maar geen garantieverplichting) wanneer het strooien betreft. Omdat er geen mankracht is om iedere straat in de gemeente ijsvrij te maken kan niet gegarandeerd worden dan men ook jouw straat aanpakt. Autowegen, busbanen en fietspaden krijgen logischerwijs voorrang. In de tweede categorie vallen industrieterreinen, uitvalswegen en wijkontsluitingswegen. In een derde categorie zijn de woonwijken pas aan de beurt. Gebieden rondom bejaardentehuizen en verzorgingstehuizen worden uit coulance vaak wel meegenomen door de gemeentelijke diensten.

Klagen lijkt volgens Binnenlands Bestuur wel te helpen. Bel je boos naar de gemeente met een klacht over de gladheid in je wijk dan leidt dit er vaak als snel toe dat je van de derde naar de tweede categorie gepromoveerd wordt.

Gaat er iemand op de gladde stoep voor jouw huis onderuit dan kan je hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld tenzij je veroorzaker bent van de gevaarlijke situatie. Ben je bijvoorbeeld in de vrieskou met water bezig geweest en heb je een plas veroorzaakt die daarna is bevroren, dan zou iemand die letsel oploopt als gevolg hiervan jou aansprakelijk kunnen stellen. Zelfs dan is het voor zo iemand juridisch echter nog lastig jouw schuld te bewijzen. Wel bestaat er een verbod om bij strenge vorst de auto te wassen. Dit is opgenomen in de gladheidsbepalingen van de modelverordening van de VNG uit 2009.

Kosten voor de burger

Het sneeuwvrij maken en houden van je stoep en tuinpad kan kosten met zich meebrengen. De aanschaf van strooizout en een schep en bezem moet je zelf betalen. Deze kosten kun je niet declareren bij de gemeente. Dit kan voor sommige mensen een belemmering zijn.

PvdA wil boete voor niet sneeuwvrij maken van stoep

De PvdA in Den Haag heeft in november 2013 de wens uitgesproken dat het niet sneeuwvrij maken van de 'eigen stoep' en het voetpad door de voortuin naar de woning een boete zou moeten opleveren van € 190 euro. Raadslid Rajesh Ramnewash sprak zijn zorgen uit over de onverschilligheid van veel mensen ten opzichte van deze burgerplicht. Of het ook daadwerkelijk mogelijk is om hiervan een verplichting te maken is nog maar de vraag. Volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens kan een dergelijke verplichting namelijk gezien worden als een vorm van ’dwangarbeid en slavernij’!

In België denkt men daar overigens heel anders over. Daar bestaat nog wel een verplichting om iets aan je eigen stoep te doen. Doe je dit niet dan staat daarop een boete van € 250 euro.
© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sneeuwvrij maken stoep, hoe doe je dat?Er zijn verschillende manieren om de stoep sneeuwvrij te maken. Het is in ieder geval handig om voordat de winter echt b…
Aansprakelijkheid schade op gladde weg of stoepAansprakelijkheid schade op gladde weg of stoepWie is aansprakelijk voor de schade op de gladde weg, parkeerterrein of de eigen stoep? Op wie kunt u de schade, mogelij…
Is sneeuw ruimen verplicht voor eigen huis op het voetpad?Het sneeuwvrij maken van het voetpad behoord tot één van de taken die de meeste mensen uitvoeren wanneer de jaarlijkse s…
Dooikorrels: een alternatief voor strooizoutZout als strooimiddel is slecht voor het milieu, omdat het planten en bomen doodt. Een groener alternatief zijn dooikorr…

Een begrafenis of crematie regelenEen begrafenis of crematie regelenTijdens ons leven verliezen we af en toe dierbaren om ons heen. Soms zo dichtbij dat wij dan zelf degenen zijn die de ui…
Overwerk en overwerkvergoedingOverwerk en overwerkvergoedingEen baan waarin geen overwerk voorkomt, bestaat bijna niet meer: overuren zijn aan de orde van de dag. Afspraken over ov…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • De Telegraaf (2 november 2013) - http://www.telegraaf.nl/binnenland/22023585/__Megaboete_om_gladde_stoep__.html
  • Binnenlands Bestuur - http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/niemand-verantwoordelijk-voor-sneeuw-op-stoep.104712.lynkx
  • Kassa - http://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/vadetail/sneeuw-en-ijsvrij-houden-voetpad/
  • Jurofoon - https://www.jurofoon.nl/nieuws/3339-u-kunt-zelf-uw-stoep-schoonhouden
Dessal (1.118 artikelen)
Gepubliceerd: 06-11-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.