Invalidenparkeerplaats of parkeerkaart invalide aanvragen

Invalidenparkeerplaats of parkeerkaart invalide aanvragen Wie in Nederland een handicap heeft en moeilijk ter been is of vanwege een medische aandoening altijd snel bij de auto moet kunnen komen om naar het ziekenhuis te gaan heeft mogelijk recht op een invalidenparkeerkaart of een speciale parkeerplaats voor invalide voor de deur. Gemeentes stellen verschillende eisen wanneer het gaat om het aanvragen van een invalidenparkeerplaats. Om te mogen parkeren op een algemene gehandicaptenparkeerplaats in de stad moet je in het bezit zijn van een Europese Gehandicapten Parkeerkaart.

Parkeerkaart invaliden


Het gebruik van de Europese Gehandicaptenparkeerkaart

Als je je auto wilt parkeren in de stad dan zijn er twee typen parkeerplaatsen: die waarvoor je moet betalen en algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Voor eerstgenoemde moet je in het centrum van de stad en tegenwoordig ook in veel woonwijken betalen. Laatstgenoemde parkeerplekken zijn in principe overal gratis mits je beschikt over een Europese Gehandicapten Parkeerkaart en deze zichtbaar in de auto aanwezig is. Hiermee kun je soms ook terecht op plekken waar het normaliter verboden is om te parkeren. Meer informatie daarover is meestal te vinden op de website van de gemeente. Hiervoor gelden per gemeente verschillende regels. Tevens kun je hier een overzicht vinden van algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in de gemeente.

Het is noodzakelijk altijd de originele gehandicaptenparkeerkaart of invalidenparkeerkaart in de auto aanwezig te hebben. Gebruik van een kopie van de kaart leidt tot een boete.

Hoe vraag ik een Europese Gehandicaptenparkeerkaart aan?

De aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart regel je bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Via Regelhulp kun je een gesprek aanvragen. Met een medewerker kun je dan jouw behoeften bespreken. Wanneer je voor het eerst een kaart aanvraagt moet je een medische keuring ondergaan waaruit moet blijken dat het voor jou noodzakelijk is om gebruik te maken van een parkeerplaats bestemd voor invaliden. Heb je al een kaart en wil je deze verlengen dan is een nieuwe medische keuring vaak niet nodig, tenzij er iets veranderd is in je gezondheidssituatie.

De medische keuring wordt gedaan door een arts van de GGD. Deze moet vaststellen dat je als gevolg van een medische aandoening of een loopbeperking van langdurige aard problemen zou ondervinden indien je afhankelijk bent van beschikbare reguliere parkeerplaatsen. Dit is het geval wanneer je niet in staat bent meer dan 100 meter te voet te overbruggen. Artsen zijn erop getraind te achterhalen wanneer iemand een beperking probeert te fingeren met als doel het verkrijgen van een parkeerkaart.

Wanneer je een gehandicaptenparkeerkaart krijgt toegewezen dan is dit niet helemaal kosteloos. De gemeente brengt hier meestal leges voor in rekening, net zoals bij het aanvragen van een identiteitskaart of paspoort.

De passagierskaart

Je kunt ook een passagierskaart aanvragen. Dit is een kaart die kan worden toegewezen indien je als gehandicapte afhankelijk bent van de hulp van een andere bestuurder. Je moet bij een keuring dan aantoonbaar maken dat je werkelijk van deze hulp afhankelijk bent. Het is vaak lastiger 'goedgekeurd' te worden voor een passagierskaart dan voor een een bestuurderskaart.

Gehandicapten Parkeerkaart van de gemeente

Op betaalde parkeerplekken is de Europese Gehandicapten Parkeerkaart niet geldig. Je kunt de kaart echter wel gebruiken om een gratis parkeervergunning voor invaliden aan te vragen maar hiervoor moet je dus wel zelf actie ondernemen. Zou je parkeren op een plek waarvoor je normaliter moet betalen, dan krijg je ondanks het vertoon van de pas toch een boete in het geval van een controle. Wie in het bezit is van een geldige Europese Gehandicapten Parkeerkaart kan bij zijn eigen gemeente een parkeervergunning voor gehandicapte bewoners aanvragen. Als je zo'n vergunning hebt hoef je je GPK niet meer zichtbaar in de auto te tonen.

Ga je op bezoek bij iemand in een andere stad en wil je ervan verzekerd zijn dat je als gehandicapte in de buurt kunt parkeren, dan is het in veel steden mogelijke om een digitale parkeerkaart aan te vragen en hiermee gratis te parkeren. Ga je vaak op bezoek in de betreffende gemeente dan is het ook mogelijk om een jaarkaart aan te vragen die wordt gekoppeld aan je kenteken. Je moet dan dus wel zorgen dat je steeds met hetzelfde voertuig komt en het doorgeeft indien je een nieuwe auto met nieuw kenteken hebt, anders loop je nog steeds risico een boete aan te treffen bij terugkomst.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parkeren in Amsterdam met gehandicaptenparkeerkaartParkeren in Amsterdam met gehandicaptenparkeerkaartParkeren in Amsterdam met een gehandicaptenparkeerkaart. In tegenstelling tot wat op verschillende sites te lezen is, is…
Exoskelet via 3D printen om weer te kunnen lopenExoskelet via 3D printen om weer te kunnen lopenHet 3D printen wordt volop gebruikt om nieuwe bedenksels snel in een prototype te kunnen vertalen. Een nieuwe toepassing…
Kopie invalidenparkeerkaart gebruiken leidt tot boeteKopie invalidenparkeerkaart gebruiken leidt tot boeteWie een invalidenparkeerkaart heeft moet altijd het origineel gebruiken. Gebruik van een kopie van de invalidenparkeerka…
Boekrecensie: Een held van een hondrecensieBoekrecensie: Een held van een hondEen held van een hond is een ontroerend en aangrijpend boek over een gezin dat zich, na een aangrijpende verandering in…

Nieuwe baan: meenemen pensioen of niet?Nieuwe baan: meenemen pensioen of niet?Wanneer je een nieuwe baan hebt, krijg je vaak ook een nieuwe pensioenregeling. Je kan ervoor kiezen om je opgebouwde pe…
Kortingspas voor minima aanvragen via gemeenteKortingspas voor minima aanvragen via gemeenteDe U-Pas in Utrecht en de OoievaarsPas in Den Haag zijn voorbeelden van kortingskaarten die door gemeenten worden verstr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://www.toegankelijkamsterdam.nl/page/pag_view.asp?pag_id=22337
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/auto/vraag-en-antwoord/waar-kan-ik-een-gehandicaptenparkeerkaart-aanvragen.html
Reacties

Trudy Kloos, 09-02-2016
Ik heb voor mijn man 130 euro moeten betalen voor de keuring bij een GGD Arts te Vlaardingen. Mijn man was ernstig ziek. Zijn behandelend arts heeft alle papieren meegegeven en die heb ik afgegeven bij de Gemeente Schiedam. De GGD Arts te Vlaardingen belde ons op om te vertellen dat mijn man niet gekeurd hoefde te worden omdat hij te ziek was. Ik zei, dokter ik heb 130 euro voor de keuring betaald aan de gemeente Schiedam, waarop de GGD arts zei, u miet dan naar de gemeente Schiedam gaan daarvoor. Ik heb dat gedaan en ook brieven gestuurd maar ze weigeren om terug te betalen. Mijn man is 3 maanden geleden overleden, en hebben totaal betaald, 130 euro voor de kaart en ruim 421, euro voor de parkeerpaal voor deur. Mijn lieve man heeft daar 3 maanden gebruikt van kunnen maken. Wie kan mij helpen hiermee? Reactie infoteur, 09-02-2016
Beste Trudy,

Erg vervelend om te horen dat je zo tegen de bureaucratie bent aangelopen en nog steeds loopt. Ik zou je in deze niet zo snel een advies kunnen geven. Heb je er wel eens over gedacht om het televisieprogramma Kassa aan te schrijven met dit verhaal?

Groet,
Dessal

Ad van Maanen, 11-01-2016
L.S.
Ik heb een Europese G.H.P. kaart. Ik heb uw website gelezen en kan niet vinden hoe ik een digitale jaarkaart moet aanvragen. Kunt u mij helpen?

Ad Reactie infoteur, 11-01-2016
Beste Ad,

Hiervoor kun je je het beste wenden tot de gemeente. Zij kunnen je hier meer informatie over verschaffen.

Groet,
Dessal

R. L. Mouton, 16-10-2015
Ik heb een invalidenplaats voor mijn deur, Ik ga verhuizen naar een andere gemeenten waar moet ik wezen omdat te veranderen Ik ga van Montfoort naar Vleuten verhuizen Reactie infoteur, 16-10-2015
Hallo,

Ik zou even contact opnemen met de gemeente Vleuten. Zij kunnen je vast verder helpen.

Mvg,
Dessal

Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 25-11-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.