Meer ‘girls talk’

Meer ‘girls talk’ We weten allemaal wat we ermee bedoelen en toch pakt het voor iedere vrouw weer anders uit. ‘Girls talk’, meiden / vrouwen die onderling allerlei zaken uitkristalliseren en bediscussiëren. Wat levert het op, waar is het goed voor … of is het alleen maar gewoon lekker en gezellig?

Vrouwen vragen

Om je een beeld te vormen, is het goed zo veel mogelijk vrouwen in verschillende leeftijdgroepen te spreken te krijgen. Waar internet al niet goed voor is, want blijkbaar is het een hot item en melden zich vele vrouwen aan die wel iets te melden hebben over ‘girls talk’. Opvallend aan de uitkomst is in ieder geval de grote diversiteit aan onderwerpen die bij vriendinnen onderling over tafel gaat.

Algemeen

Waar alle vrouwen het overeen zijn is dat er voor echte ‘girls talk’ een behoorlijke mate van vertrouwen moet zijn. Het gaat er niet om dat het per se hartsvriendinnen zijn, maar het is een vanzelfsprekendheid dat de zaken die daar ter tafel komen, ook daar blijven. Vrouwen schijnen er een neus voor te hebben, want menig vrouw blijkt te weten dat als er iemand tussen zit die ‘niet klopt’, zoals enkele het betitelen, er geen echte ‘girls talk’ is. Of deze vrouw hoort er binnen afzienbare tijd niet meer bij. Vrouwen > 30 jaar gaan hier gemakkelijker mee om dan jongere vrouwen.

Specifieke zaken

Overanalyseren

Veruit de meeste vrouwen (> 80%) geven aan dat men heel sterk bezig is met het hoe en waarom. Uitpluizen waarom iets plaatsvindt en waar de een de stelling deponeert, zullen de andere – het aantal vrouwen is dan niet belangrijk – analyse over analyse inzetten. Waarbij enkele vrouwen zelfs aangeven dat ze na verloop van tijd niet eens meer wisten waar het beginpunt van de analyse lag.

Maar het is geen analyse vanuit de professionele hoek, maar het zijn de eigen denkbeelden van de verschillende vrouwen. Of het een juiste analyse is en in hoeverre het nodig is om zover door te analyseren, valt nog te bezien.
Onder de groep vrouwen < 30 jaar is het overanalyseren overigens beduidend minder dan de groep > 30 jaar. Enkele vrouwen van > 50 jaar doen volgens eigen zeggen nauwelijks nog aan overanalyse. ‘Neem het leven zoals het komt’ zeggen er enkele en dat zal mogelijk vanuit de ervaring voortkomen.

Wel of geen probleem

Grappig zijn de uitkomsten bij de vrouwen < 30 jaar die heel divers tegen problemen aankijken. Waar de een iets als een probleem deponeert, ziet de ander in zijn geheel het probleem niet. De ‘girls talk’ gaat dan op dat moment ook niet zozeer over hetgeen er gedeponeerd is, alswel over het feit of hetgeen gedeponeerd is, wel een probleem is.
Een sprekend voorbeeld is de vrouw die in principe op zoek is naar een vaste relatie, maar een ‘lekker mannelijk hapje’ voorbij ziet komen in de kroeg. Wetende dat dit geen ‘vast relatie materiaal’ is, legt ze het als een probleem op tafel. Waarbij enkele vrouwen reageren met de vraag, wat nu het probleem is. Heel plastisch zegt een vrouw ‘Als je wel zin in die man hebt, maar je weet dat het maar voor een keertje is, doe je het wel of niet. Daar zit niets tussen.’ Het vermeende probleem bij de vrouw blijkt meer te maken te hebben met het feit dat ze de one-night-stand eigenlijk maar niets vindt. Het is mogelijk een obstakel voor een vaste relatie in de toekomst. Normaal doet ze dit dan ook niet, maar ze nu wel heel veel zin die man heeft, komt er een twijfel boven drijven. Met ‘hoe moeilijk wil je het hebben?!’ beeindigt de eerder geciteerde dame haar betoog.

Projectie

Wat bij veel mensen op de loer ligt en dus ook bij de ‘girls talk’ is de projectie. Bij alle leeftijden reageren we veelal vanuit het eigen referentiekader. Juist omdat vrouwen zo dicht bij elkaar staan, is het afstand nemen vaak lastig. Om echter werkelijk iets voor je vriendin te kunnen betekenen, is dit wel nodig.
Bij mannen gaat het vaak net iets gemakkelijker, want mannen benaderen een stelling vaak rationeler.

Tot slot

Of ‘girls talk’ inhoudelijk waardevol is valt nog te bezien, maar vaak is het kunnen vertellen van je verhaal, het deponeren, al van toegevoegde waarde. Daarnaast is het, waar het ook over gaat, altijd gezellig. Zo betitelen de meeste vrouwen het ook. Het enige minpuntje is dat negativiteit vaak blijft hangen of sterker nog, we nemen het mee. Dit heeft dan weer te maken met hetgeen er ter tafel gekomen is en als dit iets negatiefs is, dan blijft dit eerder hangen dan iets positiefs. Zo werkt het helaas bij de meeste mensen. Bespreken is dus goed, oplossing doe je zelden, maar neem het in ieder geval niet mee naar huis … heb gewoon een fijne tijd samen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweten onder de oksels voorkomen: deodorant met talkZweten onder de oksels voorkomen: deodorant met talkZweten onder de oksels is altijd lastig. Het ruikt onaangenaam, het geeft zweetplekken op je kleding en veel mensen voel…
Door self-talk positiever in het leven staanDoor self-talk positiever in het leven staanNegatieve gedachten komen vaak terug omdat ‘negatieve’ neuronenpaden in de hersenen zo sterk zijn geworden dat ze automa…
Wie is Lena Dunham?Wie is Lena Dunham?Lena Dunham, bedenker van de populaire HBO-serie 'Girls' en schrijver van het boek 'Not That Kind of Girl' heeft op haar…

Massacommunicatie: De invloed van de massamediaMassacommunicatie: De invloed van de massamediaElke dag horen, zien en lezen we berichten en beelden uit de samenleving. Ze bereiken ons via de massamedia zoals de kra…
Psychische eetstoornissenPsychische eetstoornissenAnorexia nervosa, boulimia nervosa en Binge eating disorder zijn allemaal eetstoornissen. Wat is het, wat kan je er tege…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.