Fris de lente in

Fris de lente in ‘Fris de lente in’ refereert aan ons gevoel van een nieuw begin, de – voor veel mensen – prettige omgeving van een aangename temperatuur, de zon die altijd vrolijk maakt en meer buitenleven en ruimte voor samen zijn. ‘Fris de lente in’ werkt vanuit een geestelijke opruiming van ballast, maar net zo goed als de buitenkant er weer ‘opgepoetst’ voor staat.

Geestelijk en lichamelijk welzijn

Het een kan niet zonder het ander en hoewel er ook nogal eens wordt beweerd dat het anders is, zijn er gelukkig steeds meer psychologen die het verband zien en dit ook bezigen. Er is niet zozeer sprake van het kip-en-ei verhaal, alswel een geestelijk proces wat gesterkt kan worden door er fysiek goed uit te zien. En het ‘goed’ is heel persoonlijk, maar heeft te maken met het jezelf toestaan dat iemand je een massage geeft, je haar mooi of je gezicht onder handen neemt of je een mooi setje kleding aantrekt.

Het geestelijke proces is waar de basis gelegd moet worden en voor veel mensen is de lente reden om aan zichzelf te werken.

Ballast de deur uit

Ballast de deur uit is goed, het maakt lichter en ballast krijg je de deur uit door geestelijk en fysiek aan de slag te gaan. Soms werkt het symbolische proces ook al of brengt je in ieder geval op gang.

Grote schoonmaak!

Het vindt niet in heel veel huishoudens meer plaats, maar de grote schoonmaak is wel iets wat kan helpen. Dat het wat anders in zijn werk gaat als in het verleden is prima, maar maak maar eens een begin door op te gaan ruimen. Keukenkasten of kasten elders in huis leegmaken, sorteren wat te bewaren en wat niet (en dan serieus kijken of en zo ja hoe vaak je het nog gebruikt). Vervolgens de kasten goed schoonmaken en netjes de te bewaren spullen weer inruimen (gewassen of anderszins schoon gemaakt). Alles wat weg gegooid of weg gegeven kan worden apart zetten en actie ondernemen richting het stort, de kringloop of waar het dan ook naar toe gaat. Pak de bezem, stofzuiger of het stoomapparaat en onderneem actie of sop de keuken e/o badkamer weer eens extra goed. Als je huis spik-en-span is steek je een lekker geurkaarsje aan of druppel je wat geurolie in een houder. Tenslotte wil een verse bos bloemen ook nog wel eens helpen. Geuren maken het plaatje als het ware af. Als je enkele van deze acties ondernomen hebt, ligt de focus op iets anders wat je lichter laat voelen en geeft het geestelijk ruimte.

Lichamelijk ‘fris’

Je lekker in je vel voelen, in de meer letterlijke zin van het woord, maakt dat het proces van ballast overboord gooien en een (her)nieuw(d) begin maken, net iets gemakkelijker gaat. Complimenten krijgen werkt voor iedereen goed en hoewel ze niet altijd direct aankomen als je geestelijk niet goed in je vel zit, werkt het op de achtergrond wel mee en heeft het altijd effect.

Een dagje in een spa jezelf laten verwennen met sauna, massage, schoonheidsspecialiste en/of mani-/pedicure is ook een dagje met andere dingen bezig zijn dan het proces waarom je geestelijk niet lekker in je vel zit. Behalve dat je andere ‘praat’ hebt, doet het iets met je in ontspannende zin en het verleggen van de focus – al is het maar voor een moment – kan stevig doorwerken. Maar als een nieuwe haarsnit ook al veel voor je doet, kan een bezoekje aan de kapper al dat uiterlijke zetje geven.

Geestelijk ‘fris’

Maar zonder ook te spreken over je geestelijke proces en te bezien of enkele gesprekken toereikend zijn, danwel dat er therapie aan gehangen moet worden is een proces wat je met degene die je begeleidt in het proces afspreekt. Dat kan een huisarts zijn, maar kan ook een vertrouwenspersoon zijn die op een afstand de situatie kan overzien en objectief kan reageren. En voor weer iemand anders is dat een genezer uit het alternatieve circuit.

Echter, wie het ook is, het is belangrijk dat het om een man of vrouw gaat met een open mind en die niet op voorhand zaken wegstreept. Je ziet steeds meer lifecoaches die in dergelijke processen een centrale rol vervullen. Bijvoorbeeld een trauma verwerken kan zomaar voor vier verschillende mensen vier verschillende manieren van aanpak betekenen.

En waar het geen traumatische gebeurtenis is, maar een aspect wat je zorgen baart over bijvoorbeeld een levensvraag rond hoe nu verder, moet dit nog weer anders aangepakt worden. Overigens wordt een dergelijk proces ook wel eens als midlifecrisis benoemd. Een die je niet op wilt lossen met andere (seksuele) relaties aangaan, plotseling motor gaan rijden waar je dit nog nooit gedaan hebt of je in kleding persen waar je twintig jaar geleden in kon lopen. En zo zijn er tal van zaken waar je geestelijke bijstand bij kunt gebruiken. Gelukkig is het geen taboe meer om om geestelijke hulp te vragen.

Tot slot

Zoveel mensen, zoveel manieren op het aan te pakken. Maar de generale lijn is wel te herkennen en is een mooi begin om ‘fris de lente in’ te gaan. Iedereen verdient het, je moet het uiteindelijk alleen zelf doen en je het moet je eigen keuze zijn.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: Lente-uiJe eigen moestuin: Lente-uiDe lente-ui is niet heel moeilijk om in je eigen moestuin te laten groeien. Het is ideaal voor in de moestuin voor kinde…
Gezondheid: Vier de lente!Gezondheid: Vier de lente!De lente is niet afhankelijk van het weer, maar we leggen die link wel automatisch. Als we dan tegen een voorjaar aanlop…
Sauna en afvallenSauna en afvallenLekker zweten in de sauna en hierdoor afvallen. Dit is de vraag die bij veel mensen afspeelt. Veel mensen geloven, dat j…
Een verwendagje saunaEen verwendagje saunaNiets is zo lekker als een dagje naar de sauna te gaan. Als je terug komt van een dagje sauna, dan ben je totaal ontspan…

Psychische eetstoornissenPsychische eetstoornissenAnorexia nervosa, boulimia nervosa en Binge eating disorder zijn allemaal eetstoornissen. Wat is het, wat kan je er tege…
Handelen vanuit passieHandelen vanuit passieDe een doet het met het grootste gemak (het gaat als het ware vanzelf), de ander heeft er de grootste moeite mee. Maar w…
Bronnen en referenties
  • F. Rietberger, psychotherapeut
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.