"Ik weet het niet meer"

"Ik weet het niet meer" Soms heb je even het gevoel dat je het niet meer weet. Met deze praktische tips kun je dit probleem goed oplossen.

"Ik weet het niet meer.."

Heb je op dit moment het gevoel dat je het allemaal even niet meer weet? Geen zorgen, dit gebeurt iedereen wel een keer en is niet ongewoon. Het belang zit hem echter niet in voorkomen dat dit gebeurt, maar in het weten hoe je dit probleem moet tackelen. Gevoelens zoals onwetendheid en onmacht belemmeren je ontwikkeling en ontplooiing, waardoor het belangrijk is dat je gedegen en geduldig je problemen oplost.

Erken de oorzaak

Je dip komt hoogstwaarschijnlijk niet uit het niets vallen en heeft een aanwijsbare oorzaak. Om je leven weer een positieve draai te geven moet je durven om eerlijk bij jezelf aan te wijzen wat de oorzaak van jouw dip is. Het kunnen ook meerdere oorzaken zijn. Deze stap is erg belangrijk om je psyche een positieve swing te geven, maar niet alleen uit praktische reden. Elke manier van aanpak is zinloos als je niet tegen jezelf durft te erkennen wat de oorzaak is. Het kan erg moeilijk zijn om te erkennen dat het bijvoorbeeld slecht gaat in je relatie, of dat je moeite ondervindt aan iets. De oorzaak is puur persoonlijk dus alleen jij kunt de oorzaak weten, laat je dus ook niet voor de gek houden door anderen die denken te weten wat er met je is!

Vaak voorkomende oorzaken

De volgende oorzaken kunnen het fundament vormen van je tijdelijke dip:

  • Stress op het werk
  • Ruzie met dierbaren
  • Een grote stap in je leven
  • Relatiebreuk
  • Een doorslepende routine in je leven
  • Je passie kwijt zijn
  • Verliefd zijn
  • Iemand verloren zijn

Zoals je misschien wel opmerkt zijn de oorzaken te onderscheiden in zowel positieve als negatieve ontwikkelingen in je leven. Het is de kunst om met de negatieve punten leren om te gaan of om te zetten in positieve punten en bij positieve punten deze ook tot positieve invloeden te laten ontwikkelen.

Negatieve oorzaken

Als de oorzaak van jouw dip van negatieve aard is heb je waarschijnlijk iets vervelends meegemaakt. Misschien heb je wel een dierbare verloren of heb je een grote ruzie met iemand. Het is begrijpelijk dat alle emotie die hierbij loskomt erg overweldigend kan zijn, wat samenvattend direct de oorzaak is van het 'niet meer weten'. Het is simpelweg even teveel voor je. Probeer hierdoor niet lukraak maar je problemen op te lossen, maar ga systematisch te werk.

Wat wil ik bereiken?

Bij de vorige stap heb je al de oorzaak van je dip erkent, nu is het noodzaak om te kijken wat jij verandert wil zien om het tij te keren en het geluk terug in je leven te laten. Sommige dingen vallen niet 'op te lossen', zoals het verlies van een dierbare. Wel kun je het proberen draaglijker te maken door dingen te doen waar jij je fijn bij voelt. Probeer te visualiseren hoe jij graag zou willen zien dat je met de negatieve oorzaken omgaat, hoe je je er bij zou voelen.

Hoe ga ik dat bereiken?

Zoals eerder gesteld is het verlies van een dierbare niet op te lossen maar enkel draaglijker te maken. Als je wilt weten hoe je dat moet aanpakken moet je diep in je hart kijken en durven ondernemen wat je wilt. In het geval van de verloren dierbare wil je misschien wel een kleine herdenkingsdienst houden voor je verloren dierbare met alle familie en vrienden, of misschien wil je juist de rouw in je eentje aanpakken door een kaarsje te branden. Zoals je merkt kunnen de oplossingen erg uiteenlopen, alleen jij kunt de juiste oplossing kiezen.

Positieve oorzaken

Bij positieve oorzaken van een dip verschilt de aanpak ten opzichte van negatieve oorzaken enorm. Negatieve oorzaken zijn veelal moeilijk of amper te beïnvloeden, maar jij hebt juist wat positiefs wat aan de hand is! Het is helemaal niet gek als je, ondanks dat je zoiets positiefs ervaart, erg overdonderd kan zijn en het even niet meer weet. Misschien ben je wel helemaal gek van iemand en kun je niks anders doen dan de hele dag aan diegene denken, waardoor je totaal wordt afgeleidt van andere zaken!

Wat wil ik bereiken?

Bij positieve oorzaken ligt het gewenste doel veelal in de uitvoer van de oorzaak. Misschien sta je op het punt te emigreren naar een mooi land en is de administratieve rompslomp je even teveel, of misschien wil je je grote liefde wel de liefde verklaren! Probeer bij een positieve oorzaak vooral te blijven onthouden wat je te wachten staat, waar je het allemaal voor doet.

Hoe ga ik dat bereiken?

Door te ondernemen natuurlijk! Je weet al wat je wilt bereiken, nu is het nog zaak om te kiezen hoe je dat gaat doen. Waarschijnlijk zijn er meerdere stappen die je moet ondernemen, en je doet er verstandig aan alle stappen nog eens goed te onderscheiden. Net als bij negatieve oorzaken ben je waarschijnlijk overdonderd door alles wat je moet doen voordat het positieve intreedt. Pak elke stap één voor één aan en durf ook dingen even te laten zoals ze zijn. Succes is immers nog nooit bereikt met haast!
© 2012 - 2024 Infokoning, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herfstdepressie: kenmerken, symptomen en signalenHerfstdepressie: kenmerken, symptomen en signalenWelke symptomen, signalen en kenmerken kennen seizoensgebonden depressies, zoals een herfstdepressie of een winterdepres…
Motivatie en emotieEen bijzondere vorm van motivatie zijn je emoties. Emoties kunnen krachtige drijfveren zijn bij de keuze waarom je dinge…

Succesvolle bekende mensen door The Secret methodeSuccesvol willen we allemaal wel zijn. Toch krijgt lang niet iedereen dat voor elkaar. Waarom lukt het de een wel en de…
Drie theorieën ter verklaring van crimineel gedragIn dit essay worden er drie theorieën behandeld waarom er mensen zijn die crimineel gedrag vertonen of kunnen gaan verto…
Reacties

Tet Lagemaat, 17-10-2013
Dankzij de homeopathie ben ik van mijn chronische vermoeidheid af (heeft 12 jaar geduurd).
Ik heb zo veel energie en kan zo veel gaan doen dat ik met heel veel leuke dingen bezig ben. Soms ben je gewoon moe van een nacht slecht slapen of wat dan ook en dan slaat de schrik mij om het hart. Dan weet ik het even niet meer. Ben ik weer terug in het moeras?
Heerlijk dat ik dan aan de hand van uw aanwijzingen de boel weer rustig op een rijtje kan zetten. Vandaag maar even een dagje minder.
Bedankt. Reactie infoteur, 15-11-2013
Beste Tet,

Wat goed om te horen dat het inmiddels zoveel beter gaat met je vermoeidheid! Hopelijk lukt het je met mijn tips om de orde te houden.

Infokoning

Pieter Jan Heijn, 30-08-2013
Ik weet het nog steeds niet, waar zijn de geweldige tips? Reactie infoteur, 06-09-2013
Waar loop je precies vast, Piet?

Infokoning

Infokoning (40 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.