Een vreemd fenomeen, het geheugen

Een vreemd fenomeen, het geheugen Eigenlijk is het maar iets vreemd, je geheugen. Je slaat alles wat je op wat voor manier dan ook waarneemt op, op een soort harde schijf. Een die zo voor handen is en een die je even moet installeren. Maar het is er allemaal … totdat je zaken gaat vergeten.

Ik weet het niet meer!

Als we iets even niet meer weten, grappen we allemaal wel eens dat Alzheimer voorbij gekomen is. Dat neemt niet weg dat de ziekte van Alzheimer een serieuze aangelegenheid is. Alois Alzheimer ontdekte deze vorm van dementie. In tegenstelling tot ouderdom die het geheugen ook wel eens in de steek doet laten, is Alzheimer gewoon een ongeneeslijke hersenziekte met psychiatrische symptomen. Deze symptomen worden weer veroorzaakt door het fysieke verval van de hersenen.

Echter, als je geen Alzheimer hebt, maar je bent wel een beetje vergeetachtig, dan zijn er wel wat hulpmiddeltjes waar je gebruik van kunt maken. En dat is niet gebonden aan leeftijd.

Verdiep je vragend in de materie

Als je aan iets begint wat je wilt onthouden en dat kan een studie zijn, maar ook de hoofdrolspelers van een prachtige film, dan is het goed om na te denken over de materie. Stel jezelf wat vragen en probeer ze uiteraard zo goed mogelijk te beantwoorden.
Als je deze exercitie doorlopen hebt, ga je je op de ‘normale’ manier verdiepen in de materie. Als je dan na verloop van tijd bekijkt wat is blijven hangen, dan valt het op dat het percentage mensen dat eerst al vragend aan de slag zijn gegaan, een beduidend hogere succesfactor heeft.

Het kost misschien even iets meer tijd, maar het verschil is aanzienlijk. Ook als je niet direct een geheugenprobleem hebt, kan dit zinvol zijn.

Controle

Jezelf controleren wil ook nog wel eens helpen. Je gaat ergens naar toe, je ontmoet iemand of je hebt enkele boeken van een bepaalde schrijver gelezen. Als je jezelf de essentiële vragen stelt die betrekking hebben op het onderwerp, beklijft het ook eerder. Enkele voorbeelden:
  • Zoals dat leuke dorpje waar je laatst bent geweest. Daar heb je bijvoorbeeld wat nostalgische winkels bezocht. Stel jezelf de vraag welke nostalgische winkels je ook al weer bezocht hebt.
  • Je ontmoet enkele mensen tijdens een receptie. Stel jezelf na de kennismaking de vraag, hoe heet die man/vrouw ook alweer die ik zojuist een hand heb gegeven.
  • Je hebt de laatste tijd veel van een bepaalde schrijver gelezen. Stel jezelf, nadat je zojuist weer wat gelezen hebt, welke titels je allemaal gelezen hebt. Zo ontstaat een rijtje wat aanjongt naarmate je meer leest. Herhaal het af en toe.

Zoek dichtbij

We hebben het allemaal wel eens, je hebt een speelfilm gezien en kan niet op de naam van de hoofdrolspeler komen. Je kunt het gezicht wel voor de geest halen, maar de naam heeft je geheugen even verlaten. Visualiseer de man of vrouw op het plaatje (bijvoorbeeld van het affiche), kijk of je de aftiteling voor de geest kunt halen of probeer de man of vrouw in een andere film voor de geest te halen. Vaak ‘kruip’ je dan als het ware dichterbij het doel, in dit geval de naam.

Voorbereiding

Als je ergens aan gaat beginnen is het enerzijds efficiënt om vanuit een stuk voorbereiding alles te verzamelen wat je nodig hebt. Anderzijds is het ook goed voor het geheugen, want als je dat niet doet en je moet bij al je handelingen op zoek naar het juiste materiaal, werkt dat geheugenverlies in de kaart. Hoe meer ruimtes je in moet voor de betreffende spullen, hoe groter het geheugenprobleem kan worden.

Goed of slecht humeur?

De meeste mensen zullen kiezen voor een goed humeur, ook wel zo prettig voor de omgeving. Toch is je geheugen als je humeur niet zo goed is scherper en je bent meer bedachtzaam. Lastig om te beïnvloeden, maar je kunt een vervelende klus waar je je geheugen bij nodig hebt, wel op een moment uitvoeren als je feitelijk niet zo’n zonnig humeur hebt.

Tenslotte

Het zijn allemaal maar kleine geheugensteuntjes, maar alle kleine beetjes helpen. Belangrijk is wel dat je je geest bezig houdt. Blijft lezen, jezelf overhoren, nadenken voor zaken en zorg dat je betrokken blijft. Zolang die grijze massa in beweging is, en daarmee bedoelen we niet de geeltjes beschrijven en beplakken die je geheugen vormen, doe je feitelijk het beste voor je hersenen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Alzheimer: Wat is het?De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. De term ‘dementie’ wordt gebruikt om vele verschillende aandoeningen v…
Gezondheid: Het geheugenGezondheid: Het geheugenHet geheugen is een prachtig instrument, want je slaat allerlei informatie op die altijd weer terug te zoeken is. Uiters…
Eenvoudige manieren om je geheugen te trainenNaarmate men ouder wordt, merkt men vaak dat het geheugen erop achteruit gaat. Dit bezorgt vele mensen een slecht gevoel…

De sociale bindingstheorie van Hirschi en crimineel gedragDe sociale bindingstheorie van Hirschi en crimineel gedragEr is al veel onderzoek gedaan naar de beweegreden voor crimineel gedrag. Is criminaliteit wel aan de hand van één enkel…
Popsterren die stierven aan hun verslavingWhitney Houston stierf op 11 februari in de badkuip. Ze was waarschijnlijk verdronken nadat ze medicijnen had genomen. D…
Bronnen en referenties
  • Phil J. Macker
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.