De toegevoegde waarde van de verbinder

De toegevoegde waarde van de verbinder Wat voor iemand is de verbinder? De man of vrouw die in staat is mensen die op wezenlijke vlakken relatief ver van elkaar staan, bij elkaar en in gesprek te brengen. Soms spelen ze ook in dit proces een rol en soms is hun rol uitgespeeld als de partijen bij elkaar gebracht zijn. Het is een lastige klus om mensen die op wezenlijke punten anders denken en handelen, bij elkaar te brengen. Standpunten die ver uit elkaar staan geven niet direct de meeste aanleiding tot een oplossing / uitkomst - die voor iedereen goed is - te komen. Aangezien Nederland het land van de compromissen is, is het niet zo vreemd dat de verbinder in Nederland een uitkomst is.

Veranderingen in de wereld

Politiek

Maar het speelt zeker niet alleen in Nederland. De wereld is aan het veranderen en wat steeds sterker naar voren komt, zijn de mensen die een uitgesproken mening hebben. Zo’n mening kan lijnrecht tegenover die van de ander staan – denk bijvoorbeeld aan de politiek – en de kans op samenkomen is minimaal. Deste belangrijk dat de verbinder zijn/haar rol steeds groter wordt.

De uitgesproken mening op zich kan geen kwaad, maar wil je als organisatie of land verder komen, dan moet je immers voldoende achterban hebben om die koers te kunnen varen. Zoveel mensen zoveel meningen en daarmee zijn de verschillen geboren. Nu wordt het in de politiek nog wel eens als lastig betiteld, omdat wij een land met veel politieke partijen zijn en we eerder naar het compromis moeten grijpen om een nieuwe regering te kunnen vormen. Echter, ook een in land als de Verenigde Staten kan het ene moment het democratische bolwerk winnen en worden wetten ingezet, om deze vervolgens door gewonnen republikeinse zetels in de senaat om zeep geholpen te laten worden. Zo zwart wit is het dus niet als het gaaat om de hoeveelheid aan partijen.

Multiculturele samenleving

Ook de multiculturele samenleving draagt bij aan grotere verschillen in de samenleving. Vanuit andere achtergrond en / of evolutionaire ontwikkeling worden mensen gezamenlijk in de samenleving gezet. De verschillen zijn groot en zolang mensen elkaar in elkaars waarde laten, is er nog niet zoveel aan de hand. Maar dat doet niet iedereen, mensen ergeren zich aan elkaar, de een denkt meer ‘rechten’ in de omgeving te hebben dan de ander en weer iemand anders brengt vanuit die andere achtergrond andere gewoonte met zich mee om toe te passen.

De verschillen, misverstanden, ruzies etc. zijn geboren en situaties escaleren vanuit de thuissituaties en / of de werksituatie.

Ondernemen: meer dan geld verdienen

Daarnaast is de wereld aan het veranderen in die zin dat niet iedereen in de onderneming meer sec voor geld gaat, maar andere waarde belangrijk vindt. Als je dit niet op een lijn krijgt, ontstaan er ook binnen een onderneming soms onoverkomelijke verschillen. Met als voordeel dat iemand ontslag kan nemen en elders zijn / haar ‘waarde’ wel invulling kan geven. Maar de economie werkt niet echt mee en daarnaast kan ook de meest talentvolle medewerker weggaan. Wat de vooruitgang van de onderneming weer niet ten goede komt.

De verbinder in beeld

De verbinder is er op ieder niveau en is meer dan ooit nodig. De man of vrouw die enerzijds zoekt naar de overeenkomsten, om mensen aan tafel te krijgen. Anderzijds partijen in kan laten zien, dat vooruitkomen (vanuit de eigen standpunten) soms ook het gesprek aangaan kan betekenen. Het gesprek om mensen elkaars standpunten uit te laten leggen (zo kweek je begrip) en te bekijken waar aanknopingspunten zijn om gezamenlijk verder te komen. Soms is daarmee een doemscenario schetsen ook een punt wat aangehaald kan worden. Er wordt wel eens gezegd dat wrijving glas geeft en dat klopt, maar daar is de verbinder wel een belangrijke schakel in.

Welk type mens is de verbinder?

Om de vraag te beantwoorden ontkom je niet aan enkele container begrippen, maar het zijn wel eigenschappen die de betreffende man of vrouw moet hebben. Los van het type mens, zijn er overigens iets meer vrouwen dan mannen die aan het plaatje voldoen.

De verbinder is een empatisch mens, hij of zij is sociaal en absoluut een netwerker. Niet netwerken voor ‘eigen gewin’, maar netwerken vanuit absoluut oprechte interesse. Het zijn over het algemeen prettige mensen om een gesprek mee aan te gaan. Hij of zij is verder een goede communicator en is in staat op verschillende ‘niveaus’ te communiceren en werkt nooit vanuit eigen belang. Hij of zij luistert goed, vat kort en bondig de kernpunten samen en is in staat tijdens dit proces al de overeenkomsten te vinden met de andere partij. Iemand die snel en professioneel kan schakelen, maar op een weinig dwingende manier. Het voelt als een heel natuurlijk proces.

Tot slot

De echte verbinders worden alleen maar belangrijker in de wereld. Maar dat neemt niet weg dat er niet bijster veel echt goede verbinders zijn die ook nog een kar kunnen trekken. Hopelijk komen de echte verbinders wel bovendrijven of worden opgemerkt.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat het huisdier doet voor je gezondheidWat het huisdier doet voor je gezondheidOm de koptekst meteen iets te nuanceren, geldt niet voor ieder huisdier dat het direct van positieve invloed is of kan z…
De allereerste smartphone: IBM Simon Personal CommunicatorDe allereerste smartphone: IBM Simon Personal CommunicatorDe IBM Simon Personal Communicator uit 1994 (ook bekend als IBM Simon) kan beschouwd worden als 's werelds allereerste s…
De elementen in de Astrologie: Het luchtelementDe elementen in de Astrologie: Het luchtelementEen horoscoop bestaat uit 12 dierenriemtekens maar ook uit 4 elementen n.l. vuur, aarde, lucht en water. Elk dierenriemt…
Wat is het belang van empathie en is het te leren?Wat is het belang van empathie en is het te leren?Is ‘empathisch’ een modewoord of een woord dat om de juiste redenen vaker gebezigd wordt? Empathie is zo oud als de taal…

Gereformeerde leer en depressiviteit; antwoorden, pastoraatIn dit artikel wordt gepoogd om vanuit christelijk standpunt tot een antwoord te komen op de stelling dat de gereformeer…
Psychologische test kinderen: taalDe taalontwikkeling van kinderen verloopt zeer verschillend van kind tot kind. Bij sommige kinderen is er sprake van een…
Bronnen en referenties
  • Malcolm Grazzle
  • Louis Pretie
  • Patty Withfield
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.