Loslaten met behulp van yoga

Loslaten met behulp van yoga Loslaten is, dat is inmiddels wel gebleken, een van de grootste obstakels bij mensen. En als je niet los kunt laten, kan je ook niet afsluiten. Afsluiten is, om verder te komen in het leven, erg belangrijk. Niet af kunnen sluiten kan je belemmeren en vroeg op laat opbreken, iets wat het niet waard is. Een herinnering is goed, ook pijnlijke zaken, maar vasthouden is nooit goed. De een zoekt hulp bij de psycholoog en vindt daar baat bij en dat ander doet het zelf en vindt daar baat bij. Dit soort trajecten zijn heel persoonlijk, maar als je het zelf doet kan yoga je enorm ondersteunen. Waarbij ademhaling de sleutel, de basis is voor ontspanning. En ontspanning van lichaam en geest is nodig om zaken af te kunnen sluiten. Dus begin bij het begin.

'Ademhaling'

Een heel prettige en ontspannende houding is de rugligging met de benen wijd uit elkaar en de armen gehoekt ook van het lichaam af. Leg de handpalmen omhoog en sluit rustig de ogen. Focus je op de ademhaling en voel hoe diep je ademhaling wordt, je wervelkolom zet zich uit en je buik komt omhoog. Adem via de neus uit en doe dit iets rustiger dan je inademing.
Geef je volledig over, blijf je concentreren op je ademhaling en voel je lichaam zwaar worden. Langzaam laat je al je gedachten los. Deze oefeningen kan je minuten lang volhouden.

'Heuprol'

De heuprol vindt plaats vanuit een rugligging. Trek je benen op met de knieën omhoog en de voeten schuiven richting je billen. Leg je armen op schouderhoogte naast je neer met de handpalmen omhoog. Zorg dat je hoofd recht ligt en de kin ingetrokken. Focus je weer op je ademhaling en op een uitademing zakken je knieën naar links en je hoofd naar rechts. Voel je wervelkolom meedraaien. Adem weer in en uit en breng je hoofd en knieën weer terug in de oorspronkelijke positie. Draai nu naar de andere kant en herhaal de oefeningen enkele minuten.

'Schoenmaker'

Het heeft schoenmaker, maar lijkt er eigenlijk niet op. Ga weer liggen op de rug met de armen gespreid van je lichaam af en de handpalmen omhoog. Je hoofd recht met ingetrokken kin en zet je voeten zo dicht mogelijk tegen je billen aan met de knieën omhoog. Op een uitademing laat je je benen uit elkaar vallen en druk je knieën tegen de grond (voeten wel bij elkaar houden en zoveel mogelijk opgetrokken richting de billen). Je rug moet ook zoveel mogelijk tegen de grond gedrukt zijn. De open houding zeker een minuut of wat aanhouden en adem rustig in en uit. Dan de knieën weer naar elkaar toe, even vasthouden en opneem de benen uit elkaar laten vallen. Blijf je wel op je ademhaling concentreren.

'Ooievaar'

Ga staan met de voeten op heupbreedte en de armen naast het lichaam. Trek nu je rechterbeen op en pak je enkel vast met je hand. Je linkerhand laat je omhoog wijzen, met je arm vlak langs je oor. Zorg dat je linkervoet stevig op de grond blijft staan en adem nu rustig uit. Je helt iets voorover en je rechtervoet moet verder omhoog de lucht in. Kijk hoe ver je kunt komen, maar forceer niet. Deze houding zeker een minuut of wat volhouden en blijf op je ademhaling letten.

'Energie'

Afsluiten met energie opdoen is lekker en dat doe je door te gaan staan me de benen op heupbreedte. Je armen langs het lichaam en langzaam omhoog halen tot boven je hoofd. Even vasthouden en goed en diep doorademen. Armen langzaam terugbrengen tot naast je lichaam en herhaal deze oefening enkele minuten.

Tot slot

De oefeningen openen als het ware je lichaam, je concentratie gericht op een goede ademhaling geeft rust in je hoofd en als je lichaam veel en schone zuurstof binnen krijgt, sterk je je lichaam op een natuurlijke manier. Een prima basis om mee te beginnen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…

Geslachtsstereotypering en modern racismeGeslachtsstereotypering en modern racismeEen van de achterliggende oorzaken van racisme is het ontstaan van stereotypen, welke zeer moeilijk uitroeibaar zijn. Oo…
Waarzeggerij en theeblaadjes kijken of lezenKoffiedik kijken is een bekende term uit de uitdrukking: "Dat is voor mij koffiedik kijken". Minder bekend is de term th…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.