Faalangst, wat is het en wat kan ik er aan doen?
Ieder mens is wel eens onzeker over iets en heeft dus ook wel eens last van faalangst. Maar dat is ook geen probleem. Het wordt wel wat anders als je er structureel last van hebt. Steeds weer opnieuw nerveus zijn voor een examen of een praatje voor een groep. Je steeds weer afvragen wat een ander wel niet van je zal denken als je iets wel of niet doet. In dat geval is faalangst echt een probleem. Maar hoe los je dit probleem nou op?
Wat is faalangst?
Faalangst is letterlijk wat het woord al zegt: 'angst om te falen'. Mensen met faalangst zijn dus bang om dingen verkeerd te doen. Eigenlijk kun je het ook onzekerheid noemen. Uiteindelijk ben je ook onzeker van jezelf als je bang bent iets verkeerd te doen. Faalangst kun je in tweeën delen: Positieve faalangst en Negatieve faalangst.
Positieve faalangst
Positieve faalangst is de minst bekende vorm. Bij positieve faalangst is de uitwerking juist heel positief. Mensen die positieve faalangst hebben, zijn meestal mensen die goed onder druk kunnen presteren. Juist doordat ze bang zijn iets niet goed te doen, komt er wat adrenaline vrij en kunnen ze zich extra goed concentreren, waardoor ze datgene wat ze moeten doen juist bovenverwachting goed doen.
Negatieve faalangst
De negatieve faalangst is bij de meeste mensen wel bekend; klamme handen, transpireren, stotteren, enz. Mensen met negatieve faalangst zijn zo bang iets fout te doen dat er door hun angst en de bijbehorende stress niets uit hun handen komt. Vaak kunnen deze mensen even niet meer normaal denken. Meestal gaat datgene wat ze willen doen dan ook helemaal verkeerd. Daarmee wordt hun angst nog eens bevestigd: "Zie je nou wel, ik wist dat ik het niet kon!" Daarmee kunnen deze mensen in een neerwaardse spiraal terecht komen. Het is natuurlijk heel lastig daar weer uit te komen.
Wat kun je doen aan faalangst?
Gelukkig zijn er altijd wat tips om je faalangst te overwinnen. Ik zelf lijd ook aan faalangst. Gelukkig is mijn faalangst de laatste tijd al heel sterk verminderd. Ik had vooral veel moeite om voor mijn mening uit te komen en om voor mezelf op te komen. Als ik vond dat mij tekort gedaan werd, dan durfde ik dat niet te zeggen, uit angst voor ruzie of dat mensen mij maar een zeurpiet zouden vinden. Maar ik ben er intussen achter dat de meeste mensen veel meer van mij accepteren dan ik dacht. Het is natuurlijk ook zo dat als mensen niet weten dat ze iets verkeerd doen, dan kunnen ze het ook niet goed maken. Je kunt er toch vanuit gaan dat de meeste mensen het anderen graag gemakkelijk maken en dus blij zijn als ze hun fouten weer goed kunnen maken. Dus die angst om voor mezelf op te komen is eigenlijk helemaal niet gegrond. Probeer daar maar aan te denken als je iemand eigenlijk graag wil zeggen dat je het niet met ze eens bent. Misschien bedankt hij of zij je zelfs wel dat je hem of haar er op gewezen hebt....
Hieronder vindt u nog een paar tips:
Als je een speech of presentatie moet houden voor een grote groep, zorg dan dat je op tijd begint met voorbereiden
Dus alvast ruim van te voren een planning maken en je aan die planning houden. Dat geeft wat rust en die rust straal je dan ook weer uit.
Als je je moet voorbereiden op een presentatie of examen is het heel belangrijk ook voldoende tijd te nemen voor ontspanning
Je kunt dan veel meer onthouden en je krijgt wat meer rust, waardoor je met een ontspannen gevoel de presentatie of het examen in gaat. Als je de fout gaat maken steeds maar door te werken, dan kun je gestresst raken. Dan onthoud je veel minder, wat jou dan weer heel onzeker maakt.
Geloof in jezelf
Denk nooit dat je iets niet kunt leren! Als je van bepaalde dingen niet veel weet of als je ergens minder bedreven in bent, vraag anderen dan om hulp, en zorg jij er weer van leert en het ook goed kunt. Als je ergens voor probeert te gaan, zul je merken dat je veel meer kunt dan je zelf dacht.
Houd een succesdagboek bij
Steeds als er iets positiefs gebeurt, waar je trots op bent, schrijf dat dan op in een schrift. Als het kan zou je het geheel kunnen illustreren met bijvoorbeeld foto's. Als je je succesmomenten op schrijft en evt. later weer terug leest, zul je merken dat je best veel kunt. Veel meer dan je zelf verwacht had. Daardoor ga je langzamerhand steeds positiever over je zelf denken.
Als er iets is dat je moet doen waar je nogal tegen op ziet, stel het dan niet te lang uit
Hoe langer je met iets wacht hoe moeilijker het wordt om er aan te beginnen, omdat je er dan steeds over blijft doormalen en dan krijg je automatisch steeds meer negatieve gedachten, die je weer extra zenuwachtig maken. Dus dan maak je het alleen maar erger. Gewoon rustig blijven en als het kan zo snel mogelijk beginnen.
Als je iets moet doen waar je tegenop ziet, denk dan even aan iets moois dat je hebt meegemaakt
Door daar weer even aan terug te denken ga je je beter ontspannen en sta je positiever tegenover datgene wat je moet gaan doen.