Waarzeggerij en koffiedik kijken of lezen
Koffiedik is het restant, ook wel bezinksel of drab genoemd, dat overblijft na het zetten van koffie. Bij het zetten van koffie op een ouderwetse manier bleef de drab onder in de kan achter met een open contact met de koffie. Soms kwam bij het inschenken van de koffie in een kopje een klein deel van het koffiedik mee wat voorkomen kon worden door de koffie door een zeefje te gieten.
Waarzeggerij of Kafemanteia met Turkse koffie
Tegenwoordig wordt meestal gebruik gemaakt van een filter waarin het bezinksel achter blijft. Maar bij koffie die op de Turkse manier wordt gezet blijft er altijd koffiedik in het kopje achter. Dat koffiedik is uitgangspunt voor het zogenaamde koffiedik kijken, ook wel kafemanteia genoemd, waar een vorm van waarzeggerij mee wordt bedoeld.
Koffiedik kijken of lezen en Rorschachtest
Door de klant van een koffiedik kijker wordt eerst een kop Turkse koffie gedronken waarna aan de hand van het achtergebleven koffiedik allerlei voorspellingen worden gedaan. De waarzegger kan ook aan de klant vragen nog eens door de drab te roeren of een deel op het schoteltje te doen. Aan de hand van de vormen die in de drab kunnen worden onderscheiden wordt de toekomst gelezen waardoor ook wel sprake is van koffiedik lezen. Het is daarmee een beetje te vergelijken met de Rorschachtest uit de psychologie. Bij die test wordt aan de hand van inktvlekpatronen op psychologische wijze het karakter van een persoon geïnterpreteerd.
Bovennatuurlijke krachten
Waarzeggers menen dat ze aan de hand van de vormen zwakke en pijnlijke plekken in het lichaam van de klant kunnen ontdekken en dat ze kunnen vertellen wat er in de nabije toekomst gaat gebeuren. Ook komen uitgebreide uitspraken voor over welke personen invloed op de klant hebben. Soms beweren waarzeggers contact te hebben met bovennatuurlijke krachten. Maar waarzeggerij wordt volgens velen niet zelden als puur winstbejag gezien.
Eeuwenoude traditie
Koffiedik lezen is een eeuwenoude traditie die is overgegaan van ouder op kind. Wanneer koffiedik lezen precies is ontstaan is onbekend maar in elk geval maakte in 1736 de Dublin Weekly Journal er al een melding van. Een waarzegster, genaamd Mrs.Cherry, zou zich met de praktijken van koffiedik lezen hebben beziggehouden.
Tasseografie met theeblaadjes
Een nog oudere vorm van waarzeggerij is tasseografie waarbij niet koffiedrab maar
theeblaadjes uitgangspunt zijn. Bij tasseografie werden, aan de hand van het lezen van theebladeren, voorspellingen gedaan. Soms werd daarbij zelfs de exacte tijd waarop een gebeurtenis zou plaatsvinden aangegeven.
Geomantiek met hypnotische trance
Tasseografie werd weer voorafgegaan door geomantiek waarbij de waarzegger zich in een hypnotische trance bracht door naar in het zand getekende figuren te staren. Ook kende het oude China, Egypte, Chaldea en Babylonië al waarzeggerij. Daar werd zelfs door koningen gebruik gemaakt van waarzeggers. In de bijbel echter werd waarzeggerij verboden en wordt verteld hoe door koning Saul werd getracht om alle waarzeggers het land uit te krijgen. Gedurende een lange tijd werd een religieus verbod uitgesproken tegen de beoefenaars van waarzeggerij.
Voorspellen onmogelijk
Velen zullen koffiedik lezen en ook andere vormen van waarzeggerij met veel twijfel benaderen. Een handige waarzegger kan ook bij een gesprekje vooraf, tijdens het koffie drinken, de klant ongemerkt uithoren over wat hij zal willen horen tijdens de voorspellingen. De ongeloofwaardigheid van velen over het koffiedik kijken is terug te vinden in de uitdrukking: "Dat is voor mij koffiedik kijken". Met die uitdrukking wordt bedoeld dat een voorspelling onmogelijk is.
Lees verder