Ontstressen … een natuurlijk proces van dier op mens

Ontstressen … een natuurlijk proces van dier op mens Het wordt al langer gedaan, zeker bij kinderen en oudere mensen, maar het dier kan absoluut ontspanning geven, ontstressen of hoe je het ook noemen wilt. Dit geldt voor iedereen die om wat voor reden dan ook gespannen is. Steeds meer mensen van allerlei leeftijden ervaren het.

Het dier is puur

Misschien lenen zich er – zo op het oog - niet alle dieren direct voor, maar als je werkelijk verzot bent op een dier dan kan je er uren naar kijken. En dit alleen al heeft op veel mensen een rustgevende werking. En misschien denkt niet iedereen bij het zien van een slang als rustgevend, maar niets is minder waar. Immers, de liefhebber van slangen vindt een slang minimaal mooi en puur en dat alleen al maakt dat je er in alle rust naar kunt kijken, kunt observeren hoe de spieren in het lichaam het dier laten voortbewegen. Maar ook het zien eten van een otter of spelen van een walvisjong maakt op veel mensen al een rustgevende indruk. Waarbij de walvis ook nog eens geluid maakt wat door veel mensen als rustgevend wordt ervaren. Dat rustgevende maakt dat mensen het lichaam kunnen laten ontspannen en als het lichaam lang genoeg ontspannen is, kan het de geest ook meenemen. Ieder dier leent zich op een of andere manier dus zeker voor het laten ontspannen van de mens.

Terug naar de natuur

Recentelijk is er in de VS een rapport in de publiciteit gebruikt wat raakvlakken heeft met dit onderwerp. Er is ondermeer gezocht nar redenen waarom de natuur de mens zo aantrekt en er zijn een flink aantal redenen te benoemen, maar opmerkelijk is de reden dat 22% van de geïnterviewde een bepaalde mate van jaloezie heeft op het “simpele leven” van het dier. Het moet zich voeden om in leven te blijven en moet zich vervolgens met de beste partners voorplanten om de soort in stand te houden.

Dit gegeven zegt iets over de complexiteit van het hedendaagse leven van de mens en dat het voor een groep mensen misschien wel te complex wordt, wat weer spanningen op kan roepen. Terug naar de basis is het dier observeren en het leven als zodanig bekijken.

Dichter bij huis

Het paard

Maar voor veel mensen is het tot rust komen met behulp van een dier veel dichter bij huis. Neem nu het paard waar mening mens op tot rust komt. Op de rug van het paard voel je het dier onder je, de hartslag en de rustige loop brengt je in een bepaalde staat van rust. Zo zien we ook vaak geestelijk gehandicapten op het paard zitten en niet zelden zie je aan het gezicht hoe zeer er genoten wordt en men zich kan ontspannen.

De kat en de hond

Maar we kennen natuurlijk allemaal onze eigen hond of kat. Met name de kat schijnt een rustgevende werking op de mens te hebben. De rustige ademhaling en het lichaam van het dier wat op je schoot of in je buurt volledig ontspant – wat aan het lichaam van het dier ook goed te zien is – brengt een bepaalde mate van rust over mensen.

Maar ook de hond, bijvoorbeeld de pup die na het spelen heerlijk rustig in een mandje bij ligt te komen heeft iets heel natuurlijks over zich. Of de hond die mee het bos in gaat en geniet van de omgeving. Aan menige hond is af te lezen hoe zeer het dier geniet van een dergelijke wandeling en gecombineerd met de bosrijke omgeving (of misschien de duinen of het strand) brengt het ook de mens een zekere mate van rust. Soms is het werkelijke rust en soms is het berusting in bijvoorbeeld een situatie. Zaken kunnen van een afstand bekeken worden en de berusting en het overzicht geeft vervolgens weer rust.

De vis

En waar sommige mensen de vis niet als een rustgevend huisdier zien, is een groot opgezet aquarium behalve een weldaad voor het oog, ook een oase van rust en straalt af op de mens. En heb je niet de ruimte of mogelijkheid voor een groter aquarium … een kleinere opzet kan hetzelfde effect bewerkstelligen.

Tot slot

Iedere mens ziet een huisdier iets anders, maar bepaal je uiteindelijk zelf (of eigenlijk je lichaam, want bij het eerste gevoel voor een dier komt geen ratio te pas). Maar voor ieder dier geldt dat als het iets met je doet, is het dus goed voor je. Je voorkeur gaat er immers niet voor niets naar uit, dat is nu eenmaal een natuurlijk proces.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk effect heeft stress op het lichaam?Tegenwoordig heeft de helft van de mensen in Nederland last ervan. Stress zelf is een volledig natuurlijk fenomeen. Je z…
T-touch voor lichamelijke en mentale problemen bij uw dierT-touch is een manier van aanraken en trainen waardoor een dier in sommige gevallen verlost kan worden van lichamelijke…
Ontspannen en ontstressen, hoe en wanneer?Ontspannen en ontstressen, hoe en wanneer?Heeft iemand met te veel stress een verhoogd risico op burn out? Heeft iemand met te veel stress in zijn leven nog een m…

Alleen zijn is okéAlleen zijn is okéRelatief veel mensen hebben moeite met alleen zijn, weinig om handen, bang voor eigen gedachten (of het ontbreken daaraa…
Bang voor vuurwerkBang voor vuurwerkVeel kinderen vinden vuurwerk eng vanwege de harde knallen. En niet alleen kinderen, er zijn ook volwassen die bang zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
  • Q. Andersson, univ. Ohio
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.