Suggestie: betekenis
Een suggestie geven of een suggestie wekken doet iedereen wel eens. Vaak is dit onbewust en gebeurt het zonder opgaaf van reden. Een vraag of een zin kan suggestief zijn. Bijzonder is dat voorgaande ervaringen in een situatie een suggestieve werking uitoefenen. Wat is een suggestie en hoe vaak komt dit in het dagelijkse leven voor?
Wat is suggestie?
Vaak wordt er gevraagd: "mag ik je een suggestie doen?" Eigenlijk bedoelen we hiermee dat we een idee hebben voor iets maar dit niet rechtstreeks willen uitspreken. Bijvoorbeeld wanneer iemand niet kan kiezen tussen rode en bruine laarzen. Dan kan er gezegd worden: "mag ik je een suggestie doen, de bruine laarzen kleuren goed bij jouw ogen". Eigenlijk hebben we gewoon het idee dat de bruine laarzen veel beter staan bij de persoon, maar zeggen dit niet direct. Kort samengevat is een suggestie dus een idee dat via een omweg wordt gebracht.
Een suggestie is een denkbeeld dat we de andere persoon opdringen zonder kritisch te zijn. Zo voorkomen we dat de andere persoon zich gekwetst voelt. Over het algemeen zal de gesprekspartner, die de suggestie ontvangt, zich ook niet aangevallen voelen of hiertegen in verzet willen gaan. Gevoelsmatig voelt de ontvangen suggestie niet als bedreigend.
De andere persoon over willen halen
Door het doen van een suggestie of het uiten van een suggestie, willen we de andere persoon sociaal beïnvloeden. Deze beïnvloeding gebeurt door gesproken taal, maar kan ook door een gebaar of een houding gedaan worden. Bijvoorbeeld wanneer de persoon de rode laarzen past, kijken we weg. Wanneer de persoon de bruine laarzen past, kijken we enthousiast.
Een suggestie wordt wordt over het algemeen zonder opgaaf van redenen vertoont. Vaak zijn beiden personen zich niet direct bewust van de suggestie. Omdat er niet wordt ingespeeld op het gevoelsleven of er geen kritiek wordt geuit, voelt een suggestie over het algemeen vertrouwd aan.
Overigens wekken we vaak zelf ook een suggestie. Iemand die in een grote auto rijdt, wekt de suggestie dat hij of zij veel geld verdiend. Iemand die alles per fiets doet (boodschappen etc), wekt de suggestie geen auto te kunnen betalen. Terwijl de werkelijkheid vaak heel anders is: iemand die veel op de fiets doet, kan hier ook bewust voor kiezen omdat hij of zij graag beweegt.
Suggestief
Een vraag kan suggestief zijn. Dit betekent dat er een vraag wordt gesteld waar het antwoord al in zit, of in ieder geval de suggestie wekt dat het juiste antwoord in de vraag zit. Een bekend voorbeeld is wanneer er rode laarzen uit een winkel zijn gestolen. Iemand kan dan vragen: "Die rode laarzen die gisteren gestolen zijn, zijn dat dezelfde laarzen als Marietje gisteren gekocht heeft?". Hiermee wordt Marietje niet beschuldigd van diefstal, maar het wekt wel de indruk dat Marietje ze gestolen zou kunnen hebben.
Ook kan een zin suggestief zijn: "Sinds Balkenende minister-president is, is het brood twee keer zo duur geworden". Hiermee wordt Balkenende niet direct beschuldigd van de prijsstijgingen van het brood, want het zal wel toeval zijn. Maar deze opmerking zet de ander wel aan het denken, waardoor deze het idee krijgt dat Balkenende het brood duurder heeft gemaakt.
Suggestie in de psychologie
Er zijn psychologische experimenten, waaruit blijkt dat op grond van voorgaande ervaringen, de actuele situatie suggestief beïnvloed kan worden. Iemand die een aantal taken krijgt en deze allemaal op een bepaalde manier verricht, zal een volgende taak ook automatisch op deze manier verrichten, zelfs wanneer de taak zal leiden tot een mislukking. We nemen weer de rode laarzen, waarin we een vloeistof gieten. We geven de persoon een krantenpapier, waarmee hij de vloeistof uit de laars kan opzuigen. Vervolgens gieten we de laars vol met olie, daarna melk, daarna honing etc. Continue krijgt de persoon een krantenpapier om de vloeistof mee op te zuigen, waarmee het ook telkens lukt. Als laatste wordt er zand in de laars gestrooid. De persoon zal dan automatisch een krant in de laars leggen, om het zand mee op te zuigen. En dat terwijl hier de enige juiste methode is: het omschudden van de laars.
Wanneer een eerste handeling maar vaak genoeg wordt verricht, wekt dit de suggestie dat dit de enige juiste methode is. De persoon zal hierdoor op de automatische piloot gaan reageren, zelfs al weet hij of zij dat het niet altijd de juiste is.
Autosuggestie
De term autosuggestie omschrijft het feit dat iemand zozeer onder de indruk kan zijn van iets dat er met hem of haar gaat gebeuren, dat hij daadwerkelijk gaat geloven dat de mogelijkheid zich echt gaat voordoen. Wanneer iemand meerdere malen, voor de grap, de ander vertelt dat hij de rode laars in stukjes gaat snijden en aan de persoon gaat voeren, kan deze laatste op een gegeven moment daadwerkelijk gaan geloven dat dit hem hem gaat gebeuren. Deze autosuggestie wordt door een ander opgewekt.
Autosuggestie kan echter ook uit zichzelf ontstaan. Een voorbeeld hiervan is wanneer iemand een verwonding aan zijn arm heeft en denkt dat er een spiergroep is uitgevallen, terwijl dit niet het geval is. Uiteindelijk kan de persoon zo ver gaan in zijn gedachten, dat hij verlammingsverschijnselen gaat vertonen. Een zeer bekend voorbeeld is wanneer iemand last heeft van hyperventilatie. op zich is hyperventilatie goed weg te ademen, maar iemand die er niet mee bekend is kan gaan denken dat hij of zij in ademnood verkeert. Uiteindelijk zal er een ernstig ademhalingsprobleem optreden. Veel mensen met een aanval van hyperventilatie verschijnen dan ook op de eerste hulp.