Het beheersen van negatieve emoties

Het beheersen van negatieve emoties Het klinkt eenvoudig en dat is het natuurlijk niet. Echter, als je in staat bent je negatieve emoties te beheersen, dan kan er veel meer energie naar het positieve en wie wil dit nu nioet?! Toch zijn er methoden die je helpen je negatieve emoties te beheersen, ondermeer de leer van de Rasa Sadhana.

Je negatieve emoties

Kijk eens goed naar jezelf, hoe ga je met emoties om (en dan met name negatieve). Ben je uitbundig in gebaren of woorden of duik je juist in elkaar. Ontsteek je in woede of wordt je kattig? En als je er voor jezelf uitbent hoe je reageert, is het ook goed om eens te bekijken hoe vaak je dit overkomt en hoe lang je in een dergelijke emotie blijft hangen. Tel dat eens bij elkaar op en zie hoeveel tijd je kwijt bent aan negatieve emoties. Daarmee niet gezegd dat je nooit negatieve emoties mag hebben, maar al met al zijn we als mensen best vaak met negativiteit bezig.

Verwachtingspatroon

In veel gevallen is een verkeerd verwachtingspatroon de oorzaak. Een verkeerd verwachtingspatroon kan komen door onduidelijke afspraken, maar ook door de cultuur van een land/volk. Sommige mensen roepen fatsoenshalve dat ze iets doen, maar het gebeurt feitelijk niet of in een tempo dat ze zelf het beste uitkomt . Daar kom je vervolgens later achter en zie daar, je emoties spelen op.

Gelijk hebben of krijgen?

En dan kan je het gelijk wel aan je kant hebben, je hebt immers een afspraak gemaakt, maar als de tegenpartij deze niet invult, schiet je er per saldo niets mee op. Je hier vervolgens mee bezig houden roept ook alleen maar negatieve emoties op.

Keer het proces

De eerder genoemde Rasa Sadhana gaat uit van het simpele gegeven dat je beter met positieve emoties bezig kunt zijn. Klinkt eenvoudig en dat is het natuurlijk niet. Maar een begin maak je als volgt.

Analyseer

Spreek met jezelf af dat je een bepaalde negatieve emotie als irritatie, boosheid etc. een bepaalde periode niet te ervaren. Dit kan een dag zijn, maar je kunt ook met jezelf afspreken dat je het een week niet gaat ervaren. Op het moment dat de negatieve emotie je toch de baas wordt, start je direct met analyse. Waarom ben je bijvoorbeeld boos geworden, wat triggerde exact het gevoel? Stel dat iemand zijn afspraken niet nagekomen is, dan kan je uiteraard in je boosheid blijven hangen. Maar feit is dat de andere partij niet dat gedaan heeft wat je dacht te mogen verwachten. Er tegenin gaan om je gelijk te krijgen, wil zeggen dat je blijft hangen in die negatieve emotie. Zinloos dus en probeer het vervolgens te relativeren. Wat levert je boosheid op? Wat kan je beter doen om het proces te keren … nieuwe afspraken maken, bedenken dat als het morgen gebeurt ipv de afgesproken dag van vandaag, wat dan de geleden schade is? En probeer het niet te serieus te nemen, maar lach ook een beetje om (positieve emotie) je boosheid en ga over naar de orde van de dag.

Vervolgens ga je over naar het voelen van positieve emotie en bedenk wat je er meer uit kunt halen. Probeer het liefdevol te benaderen, is het niet liefdevol voor de ander (je kon die persoon immers wel door de wringer halen), doe het dan voor jezelf. Gun jezelf het gevoel van liefde, lachen … zaken waar je een prettig gevoel bij krijgt. Waar sta je immers als je jezelf niet eens iets positiefs kunt gunnen.

Vervolg

Probeer de periodes om je negatieve emoties uit te bannen op te rekken en op het moment dat je steeds minder last hebt van de negatieve emoties, schakel je om naar de positieve emoties de boventoon te laten voeren. Enig moment is het je tweede natuur om zo naar zaken te kijken en nee je vlakt niet af, want die negatieve emoties zullen nog steeds zo nu en dan de kop op steen. Je gaat er alleen beter mee om, draait het direct naar iets positiefs en je hebt geen last meer van negativiteit … en het kost je dus ook geen tijd meer. Uiteindelijk kan je er naar toe werken dat het gevoel niet meer opkomt. Je moet er alleen wel serieus mee omgaan en het genoeg tijd geven. Dit is geen proces wat je ‘even’ tussendoor oppakt.

9 emoties

  • Liefde, Shringara sadhan
  • Vreugde, Hasya sadhana
  • Verwondering, Adbhuta sadhana
  • Kalmte, Shanta sadhana
  • Moed, Veera sadhana
  • Boosheid, Raudra sadhana
  • Angst, Bhayanaka sadhana
  • Verdriet, Karuna sadhana
  • Afkeer, Vibhatsa sadhana

Tot slot

Het klinkt wellicht weinig concreet, maar het werkt echt. Je moet er geestelijk wel aan toe zijn, want het is geen proces van enkele weken. Als je er volledig voor gaat en het voor jezelf concreet maakt rond de emoties, is het goed te doen. Niet eenvoudig, maar wel haalbaar. Heerlijk , als je langzaam van al die onnodige negatieve emoties afkomt.
Toch nog wat hulp nodig? Bijvoorbeeld www.core-coaching.nl is een verantwoord adres.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een visie op emoties: Broaden-and-build theorieDe broaden-and-build theorie van Barbara Fredrickson gaat er van uit dat positieve en negatieve emoties verschillend zij…
Sterrenbeeld en polariteitEen sterrenbeeld kan een bijbehorende positieve polariteit hebben of juist een negatieve polariteit. De Ram, Tweelingen,…
Bewustwordingsproces; de weg naar innerlijke krachtDoor onaangename gebeurtenissen in ons leven, beginnen mensen vaak met een zoektocht naar de zin van het leven. Hierdoor…
Yoga en emoties: dagelijkse oefeningenYoga en emoties: dagelijkse oefeningenDe beste manier om yoga te oefenen wanneer je niet in de yogales of op je yogamat zit is met je reacties op andere mense…

NLP Kindercoaching voor Nederlandse weeskinderenNLP Kindercoaching voor Nederlandse weeskinderenKindercoaching is een vrij nieuwe vorm van dienstverlening. De zwaarte van de psychologische behandeling is eraf. Coachi…
Reclames ontmaskerd: de truc achter de commercialReclames ontmaskerd: de truc achter de commercialGeloof je alle reclames? Word je beïnvloed door de tv? Lees verder en ontdek hoe reclames in elkaar zitten. Jij trapt ne…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 08-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.