Vrolijkheid versiert je dag

Vrolijkheid versiert je dag Het lijkt zo’n dooddoener, maar vrolijkheid versiert je dag wel degelijk en is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Zelfs de mensen met een negatieve inslag of echte doemdenkers kunnen het leren. Je moet het wel serieus willen leren / er serieus mee bezig zijn, want anders haalt het niets uit.

Begin van je dag…

Het begin van de dag is het meest essentiële moment voor de rest van de dag, want de ochtend is voor een groot deel bepalend voor de dag hoe je je dag verder indeelt en vorm geeft. Ook plotseling ingelaste vergaderingen, onverwachte momenten en impulsieve momenten worden beïnvloed door hoe je je dag begonnen bent. Al met al wil dat dus zeggen, dat je ochtend de rest van de dag voor een groot deel kan vormgeven … positief en negatief.

Leve de positiviteit?

Er vanuit gaande dat niemand (of bijna niemand) op een berg negativiteit zit te wachten, kan je dus concluderen dat iedereen er voor open staat om meer positiviteit aan de dag te leggen. En toch is dat niet zo…

Het gaat er allereerst om dat je echt wil. Je geest is enorm sterk en kan veel beïnvloeden, maar dat werkt alleen als je echt wil. Je moet er als mens als het ware klaar voor zijn om – ook als je niet van nature de vrolijkheid zelve bent – toch die stap wil zetten.

Geld!

Een hot item voor veel mensen, want als je veel geld hebt wordt je vrolijker. Welnu, dat is niet waar! Mensen met veel geld zijn niet vrolijker dan mensen met een matig of gemiddeld inkomen en bovendien ‘wat is veel’? Als je de hele wereld kunt kopen … wat maakt je dan nog vrolijk? Het gaat er maar om dat de vrolijkheid, de positiviteit uit jezelf komt of door het letterlijk of figuurlijk ‘te kopen’.

Vrolijkheid uit jezelf halen

Zoals ook eigenwaarde en vertrouwen iets is wat je uit jezelf moet halen, alvorens er mee naar buiten te treden, geldt dit ook voor vrolijkheid. Daar kan je omgeving wel een rol in spelen, zoals blije mensen om je heen, oog hebben voor details in het leven of gewoon voldoende geld om van te leven, maar de kern zit altijd in jezelf. Positief dat je het dus zelf kunt beïnvloeden, maar zoals gezegd moet je er wel aan toe zijn.

Stappen te zetten…

Wat voor stappen kan je zetten om je op weg te helpen de dag vrolijk te beginnen en het door te laten werken gedurende de dag. Een opsomming van een aantal zaken waar je mee aan de slag kunt.
  • Start de dag met je een vast item voor die dag voor de geest te nemen waar je in een eerder stadium vrolijk van geworden bent (een anekdote, een voorval, prettige aandacht, gewenste betrokkenheid bij een zaak … noem maar op). Haal dit even goed voor de geest en laat het je mondhoeken weer positief krullen. Neem je vervolgens voor dat bij alles wat je die dag gaat passeren en je goede humeur om zeep kan helpen, je dit voor moment weer voor de geest haalt …. en consequent blijven doen.
  • Evalueer die avond of de volgende morgen en herhaal het met een andere positieve situatie. Houdt dit net zolang vol tot het een tweede natuur wordt. Je negativiteit, mensen die je humeur proberen te vergallen etc. zullen het steeds moeilijker krijgen. Je vrolijkheid voert de boventoon en dat is goed voor je humeur, maar helpt je ook obstakels op een andere manier te trotseren dan boos te worden en vanuit boosheid of wellicht angst te handelen.

  • Een andere manier is door jezelf vroeg in de ochtend voor te nemen dat je gedurende de dag, te beginnen met de ochtend, een 3-tal leuke voorvallen uit het verleden voor de geest haalt. Spreekt voor zich dat positieve momenten van die dag ook meetellen.
  • Als je niet ‘voldoende’ moment direct kunt bedenken, helpt het je om ook een rustmoment in te lassen en er even over na te denken.
  • Behalve de vrolijkheid in je geest op te roepen, geeft het ook even een rustmoment. Kans is groot dat je niet aan ‘momenten’ toekomt vanwege de drukte van de dag. Een rustmoment heeft meerdere aspecten in zich die goed zijn.

Volhouden

Een voornemen is een, een begin maken is twee … maar het volhouden is het moeilijkste wat er is. Want een tegenslag die er even inhakt, geeft je snel het gevoel om het er maar bij neer te gooien. Je kent ze wel de “Zie je wel…” –mensen zoals ik ze noem. In feite krijgen ze gepresenteerd wat ergens in de geest zit. En als dit de boventoon blijft voeren, ben je (nog) niet toe om meer positiviteit toe te laten.

Groeiproces

Het kan ook een groeiproces zijn en als het je in eerste instantie niet lukt, ook al probeer je het dagen achtereen. Laat het je dan niet frustreren, dan is dit nog niet het moment en moet je het mogelijk wat meer tijd geven en even terzijde schuiven. Dat kan wel jammer zijn, maar frustratie zal eerder leiden tot het niet meer proberen, dan uitstel. Even niet en mogelijk over enkele maanden wel.

Het feit dat je er op deze manier mee bezig kunt zijn, is al een goede stap in de richting van de vrolijkheid, de positiviteit structureel toe te laten.

Tot slot

Structureel vrolijk / positief te zijn moet niet verward worden met passiviteit (zoals dit wel eens het geval is). Ook positieve mensen moeten gewoon bij een situatie handelen, alleen is de insteek vaak anders. Je gedachtegang verandert en dus ook je manier van handelen.

Wat je veel mensen ziet doen is alles met een lach benaderen, maar ook dit is geen must. Iemand met een positieve inslag heeft ook wel eens een mindere dag. Maar het omslagpunt komt eerder en per saldo wordt het wel steeds minder … of je ervaart het minder. En eigenlijk is dat net zo positief!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Boogschutter?Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Boogschutter?Het huisdier geboren onder het sterrenbeeld Boogschutter is een gelukkig huisdier dat zich lekker in zijn vel voelt als…
Mythen en Sagen - Eros en PsycheMythen en Sagen - Eros en PsycheHet verhaal van Eros en Psyche - de jongste dochter van Aphrodite en Adonis - is niet heel bekend in de Griekse Mytholog…
Positiviteit geeft energiePositiviteit geeft energieNiet iedereen is van nature even positief, dat krijg je mee in de genen en waar en hoe je opgroeit. Je basis is voor vee…
Een wens op een kaartEen kaartje sturen, dat doen veel mensen. Negen van de tien keer staat er echter alleen een naam vermeld op het kaartje.…

B-SAFER: inschatten kans op herhaling relationeel geweldB-SAFER: inschatten kans op herhaling relationeel geweldDe B-SAFER is een diagnose-instrument waarmee de kans op herhaling van relationeel geweld ingeschat kan worden. In Neder…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.