Gevaarlijk en weerzinwekkend; Harvey Louis Carignan

Harvey Louis Carignan, bekend als 'The Want-Ad Killer' of 'Harv-the-Hammer'. Hoe komt hij aan deze bijnamen? Hoe is hij geworden zoals hij nu is? Wie waren zijn slachtoffers? En hoe gaat het nu met hem? Een intrigerend en tevens een weerzinwekkend verhaal over één van de gevaarlijkste mensen in de wereld.

Zijn kindertijd en jeugd

Harvey Louis Carignan werd geboren op 18 mei 1927in het plaatsje Fargo, North Dakota. Zijn moeder Mary was een niet al te sterke alleenstaande vrouw. Zijn biologische vader was toen al weg en deze heeft hij ook nooit leren kennen. Al op jonge leeftijd bleek dat Harvey geen makkelijk jongetje was. Op zijn 6de jaar had hij al ernstige gedragsproblemen waar zijn moeder slecht mee om kon gaan. Als oplossing stuurde zijn moeder hem naar iedereen die ook maar voor hem wilde zorgen. Op zijn 11de jaar probeerde ze hem zelfs in een weeshuis te stoppen. Harvey was klein, ondervoed en een chronische beddenplasser als kind. Ook ontwikkelde hij op vroege leeftijd al een trekje in zijn gezicht en leed aan een jeugdziekte die resulteerde in spastische, oncontroleerbare bewegingen. Omdat hij van huis naar huis en van gezin naar gezin leefde, kreeg Harvey nooit de kans om ergens een leven op te bouwen of een goede opleiding te volgen. Op zijn 12de jaar is hij naar de gereformeerde school gegaan, waar hij tot zijn 18de jaar op heeft gezeten.

Aanklachten tegen seksueel misbruik

 • Op zijn 4de jaar heeft hij melding gedaan van seksueel misbruik door een oppasser.
 • Op zijn 13/14de jaar zegt hij seksueel misbruikt te zijn door een lerares. Volgens eigen zeggen wisselden ze seksueel getinte briefjes uit waarop de lerares dan masturbeerde. Op het moment dat hij zijn penis te voorschijn haalde werd ze dan furieus en sloeg ze hem.
Deze aanklachten zijn echter nooit bevestigd.

Zijn eerste veroordeling

Op zijn 18de jaar(1946) meldt Harvey zich direct aan bij het leger. Hij is door de school weldoorvoed en gegroeid tot een reus van een kerel. Hij wordt gestationeerd in Anchorage, Alaska. 21 juli 1949 wordt de 57-jarige Laura Showalter gevonden. Ze is verschillende keren tegen haar schedel geramd door een extreem sterk iemand. Haar gezicht is volledig vernietigd. 16 september 1949 valt Harvey, in dronken toestand, de vrouw Dorcas Callen aan. Hij vraagt haar mee voor een ritje en ze weigert. Hierop wordt hij zo furieus dat hij haar meesleept de goot in en de kleren van haar lijf probeert te trekken. Voordat hij haar kan verkrachten weet ze te ontkomen. In het ziekenhuis zegt ze over haar aanvaller: 'He turned into something from hell'. Later die dag wordt Harvey Carignan gearresteerd door de beschrijving van Dorcas.

Voor bovenstaande daden staat Harvey in 1950 terecht en hij wordt veroordeeld tot de doodstraf, de hangdood. Zijn advocaten gaan echter in hoger beroep bij 'The Court Supreme'. Hier wordt vastgesteld dat zijn mondelinge bekentenis op de moord van Laura Showalter niet rechtmatig verkregen is. De agent bij wie hij dit heeft opgebiecht zou hebben beloofd dat Harvey na een bekentenis niet de doodstraf zou krijgen. Dit weet de rechter te overtuigen en Harvey ontkomt aan de doodstraf. In plaats daarvan krijgt hij 15 jaar in gevangenschap en wordt hij in 1951 overgebracht naar Alcatraz. Hier komt hij na 9 jaar vrij.

Zijn tweede veroordeling

2 april 1960 wordt Harvey voorwaardelijk vrij gelaten en gaat bij 1 van zijn 3 halfbroers wonen in Duluth, Minnesota. Na 4 maanden wordt hij echter gearresteerd voor inbraak en poging tot verkrachting. Gelukkig voor Harvey vervalt de laatste aanklacht in verband met gebrek aan bewijs. Zou dit niet het geval geweest zijn, zou hij de rest van zijn leven niet meer vrijgekomen zijn. Nu is hij veroordeeld tot 2086 dagen gevangenisstraf, welke hij doorbrengt in The Federal Prison in Leavensworth, Kansas.

Zijn derde veroordeling

2 maart 1964 komt Harvey wederom dus voorwaardelijk vrij en nu verhuist hij direct naar Seattle. Hier wordt hij hetzelfde jaar op 22 november opgepakt voor inbraak en rondzwerven op de wegen.

Harvey gaat voor 15 jaar achter de tralies in een strafinrichting in Walla Walla. 1 van de beruchtste in de USA. Hier maakt hij zijn gebrek aan opleiding goed door onder andere diploma's te behalen in sociologie, psychologie en journalistiek. Dit lijkt de goede kant op te gaan, maar als Harvey samen met zijn medegevangenen is fantaseert hij veel over jonge meisjes. Deze hebben zijn duidelijke voorkeur. Voor een man van 74 is dit erg ongepast.

Zijn vierde veroordeling

In 1968 komt Harvey weer uit de gevangenis en in 1969 trouwt hij met Sheila Moran, een gescheiden vrouw met 3 kinderen.
Al heel snel gaat hij weer de fout in en wordt in 1969 opgepakt op verdenking van een overval en het niet nakomen van zijn een bevelschrift. Hij wordt weer in Walla Walla opgesloten, maar dit keer voor een jaar.

Zijn laatste veroordeling

Zijn sociale leven

Zodra hij in 1970 weer uit de gevangenis komt laat hij al snel zijn ware aard zien aan Sheila en begint zich tegenover haar en de kinderen agressief te gedragen. Dit is voor haar de druppel en ze verlaat hem in het geheim. Niet wetend dat ze aan de dood ontsnapt, omdat Harvey lucht van haar vertrek heeft gekregen en een hele nacht op haar gewacht heeft. 14 april 1972 trouwt hij met Alice Johnson, een niet al te slimme vrouw van in de 30 jaar met een zoontje van 11 en een dochter van 14, waar hij al snel gecharmeerd van raakt. Het lukt hem al snel om een Sav-Mor tankstation te leasen, waar hij alleen maar jonge meisjes aanneemt. Dit valt Alice al snel op ze confronteert hem met zijn obsessie. Juli 1973 klapt ook dit huwelijk, omdat hij de zoon van Alice zwaar mishandelt heeft. In mei 1974 gaat hij met Eileen Hunley samenwonen in Minnesota. Hij heeft haar opgepikt bij het liften. 4 Augustus vermoordt hij haar, omdat hij haar verdenkt van vreemdgaan met een zwarte man. Hij wacht haar op in een steeg, slaat haar hoofd tegen een lantaarnpaal, gooit haar op de grond en stampt meerdere malen op haar hoofd. Uit de autopsie is gebleken dat ze tevens verkracht is met een tak van een boom.

Timeline van zijn slachtoffers

 • 15 oktober 1972 pikt hij Leslie Laura Brock op bij het liften. Hij verkracht en vermoord haar door meerdere slagen tegen haar hoofd.
 • 1 mei 1973 reageert Kathy Sue Miller op een 'gezocht' advertentie, geplaatst bij Harvey. Het is voor een baantje bij het tankstation en ze maakt de afspraak om de volgende dag op een parkeerplaats af te spreken en dan met hem mee te rijden naar het tankstation om de sollicitatieformulieren in te vullen. Als ze dit aan haar moeder vertelt, ruikt die onraad en die verbiedt Kathy te gaan. Kathy besloot echter niet te gehoorzamen en ze is na de afspraak nooit meer levend gezien. Op 3 juni wordt haar naakte, in plastic gewikkelde lichaam gevonden door 2 jongens. Haar schedel is volledig ingeslagen door een hamer en ze is onherkenbaar. Aan de hand van haar gebit is uiteindelijk haar identiteit vastgesteld.
 • 9 september 1973 pikt hij lifster Jerri Billings op. Harvey dwingt haar meerdere seksuele handelingen uit te voeren en randt haar aan met een hamer. Daarna werd ze door hem vrijgelaten. Maanden later durft ze er pas over te praten.
 • 4 augustus 1974 vermoordt hij Eileen Hunley. (zoals al eerder genoemd hier boven)
 • 8 september 1974 biedt hij June Lynch&Lisa King een geldbedrag aan om zijn auto met pech op te pikken. Aangekomen op een verlaten plek, viel Harvey aan. Lisa wist te ontsnappen en June liet hij bewusteloos achter.
 • 14 september 1974 pikt hij Gwen Burton op van een parkeerplaats en wurgt haar half bewusteloos.Daarna randt hij haar aan met een hamer en dumpt haar, nauwelijks levend, bij een veld. Ze overleeft.
 • 18 september 1974 weet hij Sally Versa&Diane Flym in zijn auto te krijgen en dwingt hen tot orale seks. Ze wisten te ontsnappen toen hij stopte om te tanken.
 • 20 september 1974 wordt het lichaam van Katy Schultz gevonden. Haar schedel is ingeslagen.

Zijn arrestatie en veroordeling

24 september 1974 wordt Harvey Louis Carignan gearresteerd aan de hand van meerdere omschrijvingen van getuigen of slachtoffers. In zijn auto wordt een map gevonden met 181 omcirkelde plekken. sommige van deze plekken komen overeen met plekken waar hij een baan had, een auto kocht, waar lichamen zijn aangetroffen en waar onopgeloste, soortgelijke misdaden hebben plaatsgevonden.

De aanklacht tegen Harvey luidt: Zware mishandeling,ernstige sodomie, onfatsoenlijke vrijheden, sodomie op of met een kind.
19 februari 1975 probeert Harvey nog ontoerekeningsvatbaar verklaard te worden door te verklaren dat het 'de wil van God' was om de vrouwen te vermoorden. De jury trapte hier echter niet in. Uiteindelijk wordt Harvey veroordeeld voor sodomie op Gwen Burton en Jerri Billings en voor de moord op Eileen Hunley en Kathy Schultz.het oordeel luidt: 100 jaar + levenslang gevangenisstraf.
Deze zit Harvey momenteel nog steeds uit in Minnesota Correctional Facility in Stillwater. Hier heeft hij zijn studie filosofie opgepakt. Tevens is er in maart 1975 vastgesteld dat Harvey lijdt aan zware anti-sociale stoornissen.

De eigenschappen van Harvey Louis Carignan

 • Zijn postuur; Hij is wel eens omschreven als: 'a hulk of a man' of 'gorilla'.
 • Zijn voorkeur voor jonge meisjes.
 • Het gebruik van een hamer als wapen.
 • Het gebruik van 'gezocht' advertenties om jonge meisjes te vinden die voor hem konden werken.
© 2011 - 2024 Groskie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Suits (TV Serie)recensieRecensie: Suits (TV Serie)Suits is een zeer populaire serie in zowel Amerika als in Nederland. In 2011 begon USA Network met het uitzenden van dez…
Fit For Life dieetHet Fit For Life dieet is een dieet dat er van uitgaat dat een dieet voor het leven is en niet kortstondig om snel enkel…
APA stijl: LiteratuurlijstAPA stijl: LiteratuurlijstDe APA schrijfstijl is de standaard in met name sociale wetenschappen. Een van de meest uitgeschreven regels is de wijze…
Lee Harvey Oswald: Kennedy's moordenaar?John F. Kennedy, een veelbesproken man. Zowel in zijn privéleven als zijn legislatuur als president van de Vereenigde St…
Gestalt therapieGestalt therapieGestalt therapie is een behandelvorm van psychische problemen die voortgekomen is uit de gestalt psychologie. Wanneer me…
Bronnen en referenties
 • Website: http://maamodt.asp.radford.edu/Carignan,%20Harvey.htm
 • Website: http://www.skcentral.com/articles.php?article_id=36
 • Boek: Talking with Serial Killers - Christopher Berry-Dee
Groskie (2 artikelen)
Gepubliceerd: 01-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.