Waar gaat het echt om in het leven?

Waar gaat het echt om in het leven? Wie wil dat niet weten? Ik ga daar geen uitspraken over doen, want ik zie nog teveel mensen om me heen die niet verder kijken en leven dan wat ze die periode doen in werk, hobby, gezin etc. … en dat is ook goed. Maar om echt te komen tot de essentie, wil dat wellicht ook zeggen dat je concessies moet doen. Je zult mogelijk dingen opzij moeten zetten, leren dat er nog een hele wereld aan geluk is en dat de ‘bekende’ wereld, geld en materiele zaken niet alleen zaligmakend zijn. Er is wel een tendens dat steeds meer mensen op zoek gaan naar wat ze echt gelukkig maken, maar er is wel lef voor nodig.

Aards

Je hoeft niet zweverig te zijn om je te realiseren en te handelen naar dat er meer is op de wereld dat hard werken om zoveel mogelijk geld te verdienen en dure spullen te kunnen kopen. Het is niet vreemd om enig moment tot de conclusie te komen dat er meer moet zijn en en dat de verharding van de maatschappij door onszelf komt. Immers, de verharding heeft ook een nauwe samenhang met het materialisme en de boosheid in de mens.

Die berg in Tibet is prima, maar daar hoef jij niet per se in lotushouding te gaan zitten, om dichter bij de essentie van het leven, en wat jij echt belangrijk vindt, te komen. Er zijn heel gewone dingen die je kunt doen en die je ook daar brengen waar je de antwoorden gaat vinden.

Wat kan je helpen a la minute?

Afleiding

Om te beginnen gaat het om de gedachten, je eigen gedachten. Dat wil zeggen, je hoofd leegmaken. En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want ontdekken wat je echt belangrijk vindt, wat je bezig houdt is terugvallen op je eigen gedachten. Dat kan heel confronterend zijn. En aangezien we vaak opgeslokt worden door de drukte van de dag, is het niet zomaar een knop omzetten.

Begin bij alles wat je af kan leiden uit of weg te zetten, zoals:
  • televisie en radio uit
  • computer en telefoon uit
  • tijdschriften en boeken weg
  • alles wat verder af kan leiden, zoals schilderijen of andere wandversiering

Inspiratie

Als je dit gedaan hebt is de volgende stap, wat kan je inspireren zonder af te leiden. Voor de een is dat de natuur in en wandelen en voor de ander is dat lekkere muziek beluisteren, zittende in een comfortabele stoel. Dit is heel persoonlijk, maar belangrijk om tot je eigen gedachten te komen.

En tot je echte gedachten te komen moet je diep van binnen gaan. Stel jezelf een aantal vragen die je kunnen helpen, zoals:
  • Wat vind je echt belangrijk in het leven?
  • Waar ligt je passie ofwel waar gaat je hart van open?
  • Wat moet iemand doen op echt op je ziel te gaan staan?
  • Waar kan je je intens boos over maken?
  • Als er geen obstakels zijn, wat zou je dan nu gaan doen?

Als je jezelf eerlijk antwoord geeft, kun je een eind komen. Maar verwacht dan nog niet meteen alle antwoorden, geef het de tijd. Sommige mensen doen er jaren over en andere weten in een oogopslag waar het om gaat. Ook dit is een heel persoonlijk traject. Maar zolang je eerlijk naar jezelf bent en blijft, kom je er wel.

Wat kan je helpen in het dagelijkse leven?

Het past niet in ieders schema om a la minute er tussenuit te knijpen en te komen tot een aantal essentiële zaken. Toch zijn er ook momenten in het dagelijkse leven om te komen tot jezelf.

Maaltijden

De maaltijd in alle rust nuttigen is altijd belangrijk, maar gebruik de maaltijd ook eens om puur en alleen te genieten van hetgeen je binnen krijgt. Als je ook nog kijkt naar gezonde voeding en je realiseert wat er op dat moment naar binnen gaat, voelt dat extra goed. Een goed gevoel ontspant en geeft ruimte. Je haalt je gedachten van allerlei andere zaken en zodra je voeding je maag in gaat en in de darmen haar werk gaat doen, zijn je drukke gedachten weg en maak je automatisch ruimte voor andere gedachten.

PS Begin bij gezonde voeding om alles met E-nrs te beperken en bij voorkeur geen geprepareerd voedsel te eten. Gewoon lekker vers en gevarieerd, of het nu een broodmaaltijd of de warme maaltijd is. Als je die stap gezet hebt, heb je al een enorme stap gezet.

Wassen

Het klinkt vreemd maar voor nogal wat mensen kan het rustgevende van water helpen in het proces en ook daarvoor hoef je niet naar de drassige hei, de oase in de Sahara of richting Tibet. Je kunt ook telkens een moment voor jezelf nemen om te komen tot. Een lauwwarme douche bijvoorbeeld waar de douchekop precies boven je hoofd staat, kan al helpen. Even inzepen en daarna enkele minuten gewoon onder de douche het water over je hoofd, langs je lichaam omlaag laten gaan, kan alle drukte van de dag doen afglijden en je ruimte geven voor andere gedachten.

Maar ook de warmte van het bad kan je helpen je hoofd leeg te maken na een drukke werkdag of in het weekend in de ochtend met bijvoorbeeld een middag voor jezelf.

Tot slot

Het is niet zo eenvoudig zoals het opgeschreven is, maar een begin maken door je aan het denken te zetten en wellicht enkele kleine stappen, is al belangrijk. Feit blijft dat niemand dat proces voor je kan doen, dit ligt helemaal bij jezelf. Voordeel is dat het niemands ‘schuld’ is als je niets doet. Eigen verantwoordelijkheid … en ben je er (nog) niet aan toe, is het blijkbaar niet het juiste moment. Accepteer dat ook.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De filosofie van KneippVolgens de filosofie van het merk Kneipp is alles wat nodig is om gezond te leven, te vinden in de natuur. Gezonde voedi…
Spiritualiteit modegril?Spiritualiteit modegril?“Er is verandering op komst” hoor je van menig spiritueel voorbeeld, veelal uit het oosten (en dan bij voorkeur Nepal of…
Drie elementen van spiritualiteitSpiritualiteit is een begrip dat moeilijk te definiëren valt en kan worden omschreven op vele verschillende manieren. El…

Wat heb je nodig voor voldoening en succes?Wat heb je nodig voor voldoening en succes?Welke persoonlijke eigenschappen en gedragingen zijn kenmerkend voor creatieve mensen die op zakelijk, wetenschappelijk…
Zelfwaardering: zelfdiscrepantie en zelfbewustzijnZelfwaardering: zelfdiscrepantie en zelfbewustzijnZelfwaardering is het evalueren van onszelf in positieve en negatieve zin. Het verschil tussen hoe men zichzelf ziet en…
Reactie

Uitsteller, 21-08-2011
Weet je wat, ik begin er morgen mee, of anders toch in ieder geval overmorgen… ;-)

Kleine stapjes zetten en elke dag een goede daad, dan kom je er wel! Reactie infoteur, 22-08-2011
Eens… maar wel kleine stapjes blijven zetten. Want teveel mensen zetten enkele stapjes en stoppen dan. Da's jammer.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.