InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Psychologie > Lichaam en geest in balans

Lichaam en geest in balans

Lichaam en geest in balans Dat we ons bewust zijn van de geest is niets nieuws, want we leven steeds meer in de geest. Maar het lijkt alsof veel mensen de aansluiting met het lichaam dreigen kwijt te raken of al zijn kwijt geraakt. Hoort het bij de veranderende maatschappij? Feit is wel dat het gebeurt en op zich is dat geen goede ontwikkeling. Maar je kunt er op relatief eenvoudige wijze wat aan doen.

Balans

Het is niets nieuws al ik zeg dat de balans in het leven een prettig leven maakt. Balans in alles of dit nu werk en privé is, de man en de vrouw, de minder leuke dingen van het leven versus de leuke dingen van het leven en natuurlijk ook lichaam en geest. Want hoe je het went of keert, ze kunnen niet zonder elkaar.

In je hoofd zitten…

Toch zitten steeds meer mensen “in hun hoofd” zoals men dat dan zegt. Dat wil zeggen dat je hoofd figuurlijk zwaar is en je weinig en zo mogelijk té weinig bezig bent met wat je lichaam bezighoudt. Je hoofd is nu het centrum van je lichaam in plaats van je buik, wat eigenlijk het centrum zou moeten zijn. Het onbewust negeren van je lichaam, waardoor je je niet meer bewust bent van bijvoorbeeld kleine onhebbelijkheden in je lichaam, de volledige functie van alles wat in je lichaam zit en het draaiende houdt. Vaak merk je het pas als je bewust wat oefeningen gaat doen rond bijvoorbeeld je evenwicht. Verderop worden enkele oefeningen uitgelegd.

Bewustzijn

Als je bewust bent van het feit dat je vaak in je hoofd zit, heb je al een belangrijke stap gezet, namelijk het feit dat je weet wat er mis gaat in het balansverhaal. Nu werkt het in de praktijk niet dat de knop direct omgezet wordt, de macht der gewoonte is hier een belangrijke in. Maar als je je er bewust van bent kun je er wel naartoe groeien. Dat wil zeggen er in eerste instantie bewust bij stilstaan (je lichamelijke functies), hoe voelen je tenen, je vingers, haal diep adem en voel het door je lichaam stromen etc. etc. Als je dit vol kunt houden, is het ook mogelijk langzaam maar zeker die switch te maken naar het onbewuste proces.

Oefeningen

Stap

De stap is een belangrijke in evenwicht. Dit werkt als volgt:
  • ga ontspannen op blote voeten of gemakkelijke platte schoenen op een solide ondergrond staan.
  • Zet de voeten recht onder je heupen, d.w.z. dat de voeten niet pal tegen elkaar staan.
  • Zet nu met je linker- of rechterbeen een grote pas vooruit en zak rustig door deze knie. Achterbeen gestrekt houden.
  • De armen mogen als balans gebruikt worden, maar probeer het zonder.
  • Houdt deze houding zo lang mogelijk vast zonder met de handen iets vast te pakken.

Platte bal

De platte bal is een gehalveerde bal met één platte kant. Ze zin er in hout en kunststof.
  • Ga op het platte gedeelte van de gehalveerde bal staan met de voeten iets uit elkaar.
  • Probeer nu je evenwicht te zoeken zonder halsbrekende toeren.
  • Gebruik je armen zo min mogelijk.

Wat te doen?

Voor beide oefeningen geldt dat als je moeite hebt met je evenwicht je teveel met je hoofd bezig bent. Echter, op het moment dat je hoofd het loslaat en dat wil zeggen dat je niet zoveel moeite meer doet om rechtop te blijven (je focus ligt immers op de prestatie, namelijk het rechtop blijven staan), je lichaam het overneemt en je blijft staan. Je lichaam zoekt namelijk zelf de balans en niet je geest door er aan te denken.

Herhaal deze oefeningen regelmatig … en het loslaten van de betreffende prestatie en voel na de oefening hoe je lichaam voelt als je weer normaal op de grond staat. Langzaam maar zeker zul je je steviger in je lichaam voelen.

Net als leren schaatsen of fietsen…

Welke Nederlander kan er niet schaatsen of fietsen … weinig mensen. Maar strikt genomen komt het op hetzelfde neer. De balans komt op het moment dat je lichaam en het betreffende attribuut een zijn of verbonden zijn. Je lichaam zoekt dit zelf op.

Tot slot

Het is allemaal niet revolutionair, maar door de veranderende maatschappij – waar we zelf allemaal debet aan zijn – zitten veel meer mensen dan vroeger verhoudingsgewijs in hun hoofd en wordt het lichaam min of meer verwaarloost. Hoewel dit natuurlijk wat gechargeerd is, gaat het proces wel steeds verder, als we er niets aan doen en terug gaan naar de basis, waar lichaam en geest in balans zijn.
© 2011 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
BodyTalk TherapieBodyTalk TherapieBodyTalk is een therapeutische behandelingsmethode. BodyTalk combineert de energetische werking van acupunctuur, kinesio…
Bewegen of sporten is “in”Bewegen of sporten is “in”Wat zegt het nu eigenlijk dat bewegen of sporten “in” is. Eigenlijk zegt het zoveel dat het een tijdelijk iets is, een t…
Balans in het levenBalans in het levenEigenlijk klinkt het eenvoudig, je leven is een combinatie van familie/gezin, vrienden, werken, sociaal leven en dit all…
Balans is geen luxe maar noodzaakBalans is geen luxe maar noodzaakDat rust en balans essentiële onderdelen van het menselijk bestaan zijn, is niets nieuws. Toch krijgen we het voor elkaa…
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Lichaam en geest in balans"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 02-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!