Opgebrand na het werk? Kom in actie!
Hoeveel mensen komen niet volledig uitgeput thuis, delen de maaltijd en hangen dan op de bank om nog wat televisie te kijken. En dan niet zozeer televisie om wat er voor specifieks te zien is, maar meer omdat je inderdaad uitgeput bent en de televisie eerder als wat tijdverdrijf gezien wordt. Maar met een klein beetje moeite kan dit ook anders.
Verdoen van tijd
Strikt genomen bepaal je zelf wat je met je tijd doet, maar we kijken tegenwoordig enkele uren per dag televisie en er vanuit gaande dat de meerderheid van de volwassen bevolking werkt, wil dat zeggen dat we met z’n allen al snel zo’n 15 tot 20 uur per week verdoen met doelloos televisiekijkend hangend op de bank.
Dat de vermoeidheid je parten speelt en het gevoelsmatig geen onwil maar onkunde is, geldt voor veel mensen. Maar toch kan je jezelf met wat kleine drang een flink stuk op weg helpen en je lichaam en geest actief houden. En actief zijn is niet per definitie uitputtend. Het kan ook allemaal anders.
Actie!
Toch kan je jezelf met beperkte drang aan de slag zetten. Daarvoor is het goed je werk mogelijk anders af te sluiten en thuis de draad net even anders op te pakken. Een aantal voorbeelden.
Werk
Als je je werk afsluit met zaken die nog op stapel staan (inhoud) en wat uitvoerende taken, zijn veel mensen ten eerste geneigd deze de volgende dag als eerste te doen. Ten tweede is de kans dat het in je hoofd blijft spoken groot. Rond je uitvoerende taken af voordat je naar huis gaat en is het veel, deel het dan desnoods op. Zorg wel dat je tijdig naar je taken kijkt om niet op het laatste moment in tijdnood te komen, want dat levert weer stress op. Door op deze wijze te werk te gaan levert het de volgende dag de volle concentratie op voor je inhoudende taken. Bovendien is je hoofd leeg, voordat je naar huis gaat.
Bereikbaarheid
Een ander item is er min of meer ingeslopen, maar het is zo gewoon geworden om na werktijd voor van en nog wat bereikbaar te zijn (leve de mobiele telefoon en internet!). Soms is privétijd ook echt privétijd en dit heeft niets te maken met hoe serieus je met je werk omgaat. Maar een goede balans in werk en privé, levert ook de baas de beste medewerkers op. Het is inmiddels ook aangetoond dat de stressfactor bij mensen die veelvuldig na werktijd met werk bezig, beduidend hoger is.
Overgang van werk naar privé
Dat je wat tijd nodig heb om van de werksituatie naar de privé-situatie te gaan is normaal. Noem het acclimatiseren, noem het nieuwe scherpte vinden (waar veel mensen dus niet in slagen), maar het gaat er immers om dat je niet uitgeblust thuis komt.
Voor sommige mensen is de reistijd, zeker als dit minimaal 15/20 minuten is, voldoende om het werk achter zich te laten en zich te focussen op privé. Het gezin, de sport- of hobbyclub of welke bezigheid dan ook. Bekijk voor jezelf wat prettig werkt, maar gebruik de tussenliggende tijd goed op de fiets, in de auto, de trein of de bus.
Privé
Delen
Als je eenmaal privé bent is het wel goed om wat highlights te delen met de mensen uit je privé-leven. Het stimuleert je eigen verwerkingsproces van de zaken die die dag de revue gepasseerd zijn en het delen met andere mensen geeft ook een gevoel van saamhorigheid. Natuurlijk kunnen dat ook negatieve ervaringen zijn, maar deze maken je alleen nog maal mee moe en lusteloos. Probeer deze zaken, als ze er al zijn, zoveel mogelijk op de dag zelf te verwerken (bijvoorbeeld met collega’s). De positieve ervaringen geven energie en dat is weer een prettig begin van de privétijd.
De een deelt het tijdens de maaltijd, maar na de maaltijd een wandeling maken of met bijvoorbeeld kinderen nog even naar buiten en dan praten over positieve ervaringen van die dag, levert veel energie op. Dat maakt ook dat als je een avondplanning wilt maken, je de tijd voor zaken moet nemen. Menigeen die nog wil sporten propt dit pal na het eten en los van de beperkte tijd met een eventueel gezin is direct sporten na het eten sowieso niet goed. Privétijd indelen zou eigenlijk zonder horloge moeten kunnen, maar de vraag is hoe reëel dit is. Als je echter wat ruimer plant, dan mag iets ook wel een kwartier uitlopen (bijvoorbeeld als je nog iets aan het vertellen bent).
Nieuw
Om je blik te verruimen en vanuit je nieuwsgierigheid jezelf van die hangbank te krijgen, is iets nieuws doen niet verkeerd. Het prikkelt de mens als ze aan iets nieuws beginnen en iets nieuws kan zomaar je (wereld)blik verruimen. Bovendien moet je je extra concentreren als je aan iets nieuws begint en dat maakt toch dat je weer op moet laden. Het houdt je geest alleen net op een iets andere manier bezig dan op je werk.
Sporten
Voor veel mensen is sporten belangrijk en bewegen is ook essentieel (zeker als je een zittend beroep hebt). Soms is sporten ook met de geest werken, maar op een andere manier, en dat geeft weer een goed gevoel. Je maakt serotonine aan, wat vervolgens weer goed is voor de geest. Neem alleen wel de tijd tussen alle activiteiten die na het werk plaatsvinden. In een ontspannen sfeer/omgeving doe je de dingen meer relaxed en dat is weer belangrijk als wapen tegen stress.
Tot slot
Probeer ook met deze gedachtegang de vrije dagen vorm te geven. Los van het feit dat je het veel langer volhoudt, is het op deze manier ook veel prettiger vol te houden.