Je relatie verbeteren of beëindigen?

Je relatie verbeteren of beëindigen? De een heeft een perfecte relatie en de ander is ontevreden of erger. En zelfs in één relatie kan een dergelijke situatie voorkomen, zo leert de ervaring. De perceptie van een relatie kan bij beide partners anders liggen en/of er wordt te weinig gecommuniceerd. Partners die zich niet voldoende in elkaar verdiepen, om wat voor reden dan ook. Meestal is dat niet in een tel op te lossen, maar er zijn wel wat “regels” die helpen om de relatie weer optimaal te krijgen.

De basis

De basis van nagenoeg iedere relatie is dat partners enig moment verliefd op elkaar zijn geworden en vanuit die verliefdheid een “houden van-relatie” is ontstaan, waarop mensen hun gezamenlijk bestaan hebben gebaseerd. Heel normaal eigenlijk … of toch niet? Want ga om die basis weer eens te voelen in gedachten terug naar deze prille periode. Wat daarbij hoort is natuurlijk het gevoel en wissel dit af met de periode dat je je partner nog niet kende. Probeer vervolgens het gevoel, het verschil in gevoel eigenlijk, voor jezelf helder te krijgen.

Sleur of niet

De cijfers wijze uit dat voor veel stellen die uit elkaar gegaan zijn sleur een belangrijke factor is gebleken. 65% van de mannen en 34% van de vrouwen hebben dit zo ervaren.
Dit terwijl er aan sleur voldoende valt te doen.

Verrassen

Verras je partner door in zijn/haar schoenen te gaan staan. Krijg jij wel eens iets leuks, probeer dan zelf nu die verrassende factor te zijn. Wat zou je partner leuk vinden en dat kan variëren van een bosje bloemen, tot kaartjes voor het theater, een weekendje weg of een leuk boek met een persoonlijke tekst erin. De verrassingsfactor blijkt bij velen positief te werken binnen de relatie. Belangrijk is ook dat je zelf kunt en durft te genieten als je je partner blij ziet worden van de attentie.

Waardering

Veel relaties lopen stuk of dreigen stuk te lopen op het over en weer ontbreken van waardering voor elkaar. Men neemt elkaar voor lief en in plaats van regelmatig naar elkaar waardering uit te brengen, zien we de partner enig moment eerder als onderdeel van het “meubilair”. Dat daar drukte en kinderen een actieve rol in toebedeeld krijgen is niet terecht, maar wordt wel door 58% geopperd als zijnde de reden dat we niet actief (meer) zijn met waardering voor elkaar te hebben.
Daarbij geven ook veel mensen aan dat de verhoudingen in de relatie niet evenredig zijn en daar ongenoegen in de relatie sluipt. Met name vrouwen geven dit aan en het ongenoegen wat ontstaat wordt niet of verhuld weergegeven. We spreken hier dan ook niet meer van het niet uitspreken of laten blijken van waardering, maar er is simpelweg geen of nog maar een zeer beperkte mate waardering aanwezig.

Mannen gaan hier wat milder mee om, zeker als ze de traditionele rol van hoofdkostwinner dragen. Daar waar mannen wel hun ongenoegen uitspreken over het uitblijven van waardering, heeft dit voor 45% te maken met het feit dat zij het geld binnen brengen waar de partner en eventuele kinderen prima van kunnen leven.

Communicatie

Communicatie is niet iemands wil op leggen, iemand willen veranderen, maar praten over wat je bezighoudt, wat je mooi, leuk en lekker vindt. En communicatie is luisteren, want zoals je dit deelt met je partner, moet je partner dit ook aan jouw kwijt kunnen. Als je partner niet de grootste prater is, is afdwingen geen optie. Prikkel je partner wel in het melden wat hem/haar bezighoudt, al is het maar door te vragen wat hij/zij van iets specifieks vindt.

Maar onderneem ook samen dingen en praat over je individuele ervaringen in dit proces. Ook al stap je samen ergens in, je bent een individu en doet als individu ervaring op.

Een ander…

Hoewel meer vrouwen dan mannen de relatie verbreken, zijn het met name mannen die een andere relatie hebben. Sommige naast een bestaande relatie, wat niet geaccepteerd is. Als er geen vertrouwen in een relatie is, kent dit een logische verklaring. Maar een ingedutte relatie kan – met een tijdelijke relatie – wel weer nieuw leven in geblazen worden. Hierover enig moment eerlijk zijn, is wel belangrijk. Als partners inzien wat hun relatie geleden heeft en wat het weer kan worden, is hier kans van slagen. Echter slechts 2 op de 10 relatie die een dergelijke situatie ondergaan “overleven” dit. Meestal is er geen ruimte meer en door de emotie is dit te verklaren.

Tot slot

De gebruikte cijfers komen uit onderzoeken uit 2009 en 2010 van universiteiten in Vancouver, New York en Madrid. Totaal zijn er 320 stellen gedurende langere periode gevolgd. De stellen zijn willekeurig gekozen, maar de traditionele rollen zijn wel in de meerderheid (wat ook een reëel beeld van de maatschappij vertegenwoordigd).

Of de situaties een-op-een op de Nederlandse samenleving kunnen worden geprojecteerd is niet duidelijk, maar een aantal individuele situaties zouden ook op Nederlandse stellen van toepassing kunnen zijn.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om je relatie sterker te makenTips om je relatie sterker te makenGaat je relatie niet zoals jij gewild had? Beschouw je jullie relatie als zwak? We zijn vaak erg druk bezig met ons eige…
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…
Relatieproblemen: communicatie en duidelijkheidRelatieproblemen: communicatie en duidelijkheidDe oorsprong van relatieproblemen zijn vaak terug te vinden in de problemen met de communicatie tussen de partners. Wat…
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…

Opgebrand na het werk? Kom in actie!Opgebrand na het werk? Kom in actie!Hoeveel mensen komen niet volledig uitgeput thuis, delen de maaltijd en hangen dan op de bank om nog wat televisie te ki…
Wat ouders kunnen doen bij examenstress van hun kindWat ouders kunnen doen bij examenstress van hun kindVan kinderen wordt steeds meer verwacht. Ze moeten presteren, goed sporten, leuke omgaan met anderen. Met een examen voo…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.