Hoe authentiek ben jij?

Hoe authentiek ben jij? Die vraag stel ik mensen wel eens en heb ik eerder uiteraard aan mezelf gesteld. Ik weet inmiddels dat authenticiteit erg belangrijk is en hoewel veel mensen dat ook vinden, wijst de praktijk dit lang niet altijd uit. Mensen conformeren zich aan bepaalde zaken die dusdanig ver van hen afliggen, dat ze – zonder het zich soms bewust te zijn – steeds verder van zichzelf verwijderd raken.

De maatschappij

Is het de schuld van de maatschappij? Ja en nee, want de maatschappij zoals deze vandaag de dag is, brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. We wonen groter, mooier, duurder en zijn materialistisch geworden en dat kost allemaal geld. Dat wil dus ook zeggen dat we veel geld moeten verdienen en als dit in een baan is waar je niet gelukkig van wordt (en die vraag moet je jezelf in alle eerlijkheid stellen), dan is dat maar zo en beperk je jezelf zijn tot je privé-tijd, toch?

Los van het feit dat je werkgever ook niet het optimale uit zijn/haar medewerker haalt, ben je jezelf voor de gek aan het houden en draag je ook verantwoordelijkheid voor jezelf. Want tijdens je werk ben je niet jezelf en thuis wel. Hoe anders ben je dan op je werk? Moet je op je tenen lopen of pas je je maar een klein beetje aan? Authenticiteit wordt als karaktertypering gezien en als je authentiek bent, sta je dus dicht bij jezelf.
De vraag of je sterk van jezelf komt te staan in een bepaalde baan of omgeving, kan je eigenlijk alleen zelf beantwoorden.

Je levensspoor

Je levensspoor of je hart volgen is mooi, maar dan moet je soms wel stappen durven zetten die buiten gangbare paden liggen. Zeker als je door opvoeding en onderwijs of mogelijke specifieke levenservaring, verder van jezelf bent komen te staan. Het heeft geen zin om terug te kijken, er verdrietig over te zijn. Het is zoals het is, maar als je sterk genoeg bent en die stap durft te zetten, kan je alsnog dichter bij jezelf komen.
Neemt niet weg dat er soms nog wel wat hobbels genomen moeten worden, immers niet iedereen weet meteen wat zijn/haar levenspad is. Waarbij de ene persoon er helemaal zelf uitkomt en de ander hulp nodig heeft, niets is fout. Ervaar wat bij je past.

De kracht van authenticiteit

Het voordeel van authenticiteit is dat je weinig last zult hebben van “inkakken” , want je bent bezig met je passie, wat je drijft, wat je levensfilosofie is. Neem op de koop toe dat sommige mensen je brutaal of onaangepast vinden (en diep in het hart mogelijk een beetje jaloers), maar de kracht die een authentiek mens uitstraalt is vele malen groter.

Bron: Ecowa, PixabayBron: Ecowa, Pixabay

(Weer) authentiek worden

Dichter bij jezelf komen gaat niet altijd even gemakkelijk, mensen in je omgeving kunnen in de weerstandsmodus komen, ze zijn het immers niet gewend. Ga naar jezelf op zoek; waar word je vrolijk van, waar ben je graag mee bezig als je het zelf kunt bepalen en dit alles op de verschillende vlakken zoals werk, eventueel ouderschap, vriendschappen, eventuele relatie, sociale activiteiten etc.. Soms is dat graven en soms komt het zo boven drijven ... en neem er dus voldoende tijd voor.

Oefening

Een goede oefening hiervoor is te bedenken waar je niet altijd jezelf kan uiten, zoals je dit zou willen. Neem niet alle terreinen direct tegelijk onder de loep, dit kan teveel worden. Maar bekijk ieder vlak afzonderlijk, schrijf de punten op om zo een goed beeld te creëren. Spreekt voor zich hoe minder je op hoeft te schrijven, hoe dichter je al bij jezelf staat.

Accepteren

Als je in deze oefening zit of je hebt al een aantal stappen gezet, kan het zijn dat de omgeving hier niet direct enthousiast op reageert. Immers, je bent niet (meer) die man of vrouw die in het gareel loopt, in de massa opgaat. Maar als dit wel is en je voelt je er prettig en “echt” bij, dan is dat ook goed.

Echter, meestal zal het net even anders gaan dan voorheen en dat valt op. Maar zolang jij jezelf er senang bij voelt is er niets aan de hand. Accepteer dat de ene het super vindt en de ander je niet snapt of voor idioot uitmaakt. Voel je de neiging om het uit te leggen waar je mee bezig bent, dan is dat oké. Verwacht echter niet dat men ook direct enthousiast is over je verhaal ofwel dat men je direct begrijpt.

Jezelf zijn

Je kunt alleen jezelf zijn, als je ook genoeg om jezelf geeft. Dat klinkt niet erg Nederlands, maar dat is het wel. Jezelf goed vinden zoals je bent en daar mogen best doelen in opgenomen zijn, maar wel om deze te bereiken op een manier die bij je past. Waar je jezelf niet voor hoeft te verloochenen, jezelf voor in hoeft te houden of zelfs dingen te doen die mijlenver van je afstaan.
Daar hoort ook bij, dat als anderen dit wel doen, je dit moet accepteren zoals het is. Je kunt alleen respect afdwingen als je anderen ook echt in hun waarde laat. Of ga een stap verder en sta open voor anderen, laat hun beweegredenen tot je doordringen en laat hen in hun waarde. Combineer dit met je eigen ontwikkeling om zo het grote beeld voor ogen te krijgen.

Balans

Als je deze balans echt bereikt, sta je dicht bij jezelf, kan je met je eigen doelen aan de slag gaan en respecten dat iedereen anders is … en dat daar niets mis mee is.
Mocht je je levensdoel nog niet voor ogen hebben, vaak is dit de periode dat die helder wordt. Ga terug in jezelf, misschien zelfs je kindertijd, om tot je doel(en) te komen. Voor sommige mensen geldt dat ze ook wel eens van buitenaf wat hulp kunnen gebruiken en behalve goede vrienden, kan ook een professional hulp bieden op dit vlak. Lifecoach of wealth mentoren kunnen hier een rol in spelen op een ongedwongen, soms zelfs speelse wijze. Desgewenst kan er via een e-mail om ervaren mensen op dit vlak gevraagd worden.
De vraag is alleen … ga je handelen?!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskundeGezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskundeWat is natuurgeneeskunde, wat zijn de principes van deze geneeskunde? Kern van de natuurgeneeskunde is dat de algehele b…
Terug naar de natuurTerug naar de natuurWe zijn steeds meer bezig met natuurlijke en eerlijke producten, eventueel uit eigen tuin of we zoeken voor onze rust st…

Verslaafd aan shoppenVerslaafd aan shoppenWe houden van geld verdienen, maar misschien nog wel meer van geld uitgeven. Met de overvloed aan winkels die tot onze b…
Depressie: oorzaak en kenmerkenDepressie: oorzaak en kenmerkenEen depressie komt voor zowel bij kinderen als bij volwassenen. Een depressie heeft een aantal specifieke kenmerken. Nie…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Ecowa, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.