Aandacht voor jezelf en je (leef-) omgeving

Aandacht voor jezelf en je (leef-) omgeving Iedereen heeft nu en dan aandacht nodig. Daarbij wel meteen gezegd dat sommige mensen continu aandacht willen en anderen hebben er maar zo nu en dan behoefte aan, maar niemand ontkomt er aan. Overigens niet te vergelijken met mensen die bekend zijn en verslaafd raken aan de media aandacht. Maar wat nu als het gaat om de aandacht die je jezelf schenkt of de gerichte aandacht voor je (leef-) omgeving?

Maak tijd voor jezelf

Iedereen moet zich zo nu en dan af kunnen sluiten van “de buitenwereld”. En hoewel die niet voor iedereen even gemakkelijk is, maakt dit het gegeven dat het goed voor je is (essentieel!), niet minder belangrijk. Tijd voor jezelf is aandacht, aandacht voor wat jij wil, waar jij behoefte aan hebt en wat goed voor jouw ziel is. En dan maakt het niet uit of dat het lezen van een tijdschrift betreft, een dagje sauna, een rondje hardlopen langs de plas, een middagje met een vriendin shoppen of een goed boek met een potje thee wegwerken is.

Plannen

Met het drukke leven wat we leiden is het soms moeilijk om de tijd te vinden voor jezelf. Hoewel het prettiger is om dit soort dingen spontaan te kunnen doen, is dit vaak niet in te realiseren en dus moet er gepland worden. Een planning is bij veel mensen een zaak van iedere dag en dus moet er in die drukke planning ook een stukje tijd voor jezelf ingeruimd kunnen worden. Feitelijk is het een kwestie van doen, niemand is onmisbaar. Kinderen op school, bij de oppas of de partner, een middagje vrij nemen van werk, het schoonmaken van het huis een dagje opschuiven of het vrijwilligerswerk een keertje afzeggen.

Als je al gevoelig bent voor wat de buitenwereld er van vindt, dan kan men er niets tegenin brengen als jij je oplaadmoment nodig hebt. Kinderen, partners, vrienden, collega’s hebben immers veel minder aan je als je er uitgeblust bijzit. Opladen dus!

Opladen

Voor iedereen is het oplaadmoment anders, is het voor de een iets heel actiefs allen of met een vriend, de ander wil zich ontspannen in de sauna of trekt zich terug (waar je niet gestoord wordt) met een goed boek. Maar het feit dat je het doet, is van essentieel belang voor je welbehagen. En als je dan weer opgeladen bent, moet het niet voor even zijn. Tracht het in je bouwen in je normale leefpatroon.

Bundel je aandacht ook in je dagelijkse doen

Naast periodiek een “oplaadmoment” te kiezen is het ook goed om de aandacht per definitie te bundelen. Alle invloeden van buitenaf kan je aandacht van de dagelijkse beslommeringen afleiden en dat is weer niet goed voor je concentratie en de kans op fouten of zaken over het hoofd zien is groter.

Tips om je aandacht beter te bundelen en de zintuigen weer eens te prikkelen:

  • Breng een verdeling tussen zaken die je moet doen en zaken waar je over moet nadenken. Dat laatste wil nog wel eens in het gedrang komen, behalve als je er ook gewoon tijd voor uittrekt.
  • Laat e-mail je niet overstromen en check op vaste momenten je e-mail.
  • Breng op dagbasis wat tijd door zonder allerlei moderne elektronica als telefoon, ipod, computer of televisie.
  • Concentreer je op het nu, de zaken waar je nu mee bezig bent (in je planning komen andere zaken vanzelf naar boven als de tijd er is).
  • Er komen zoveel prikkels van buiten en spreek met jezelf af dat je niet overal op reageert. Als je al ergens op wilt reageren, maak een kleien notitie en ga door waar je mee bezig was. Bundel je reacties bijvoorbeeld bij de tijd die je had ingeruimd voor het beantwoorden van e-mail.
  • Stimuleer je zintuigen door extra aandacht te schenken aan wat je ruikt, maak een boswandeling en kijk, luister en ruik wat de omgeving brengt, loop weer eens door de regen en voel de regen op je lijf, zet muziek op waar je erg van houdt en luister er eens goed naar (dus geen andere dingen tussendoor doen). Allemaal andere vormen van concentratie.
  • Als je wat moet vastleggen, pak weer een de pen en het papier ter hand in plaats van de computer.
  • Ga een stuk lopen zonder een route in je hoofd te hebben en geen eindtijd. Kijk gewoon waar je uitkomt en laat je geest verrassen. Ervaar de wandeling.

Tot slot

Aandacht voor jezelf en aandacht voor wat je doet, echte aandacht, is niet meer “gewoon”. We moeten zoveel van onszelf en gaan aan essentiële zaken voorbij. Daarnaast is tijd voor jezelf om weer op te laden sowieso belangrijk. Als je jezelf wegcijfert, kom je jezelf vanzelf een keer tegen. Maar dan kan het harder aankomen dan nu jezelf een keer op de vingers tikken en wat tijd nemen.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychologische test kinderen: aandacht en concentratiePsychologische test kinderen: aandacht en concentratieAandacht- en concentratieproblemen behoren tot de meest genoemde problemen op school bij kinderen. Er zijn diverse psych…
Het gevaar van multitasken: doe één ding tegelijkHet gevaar van multitasken: doe één ding tegelijkMultitasken is het uitvoeren van verschillende taken tegelijkertijd. Dat lijkt heel efficiënt, maar onze hersenen zijn n…
Mindful MovementsMindful Movements is een unieke meditatieve bewegingsvorm die gebaseerd is op houdingen uit yoga, Tai-Chi, Qigong en Kum…
Leiderschap: Managerial grid van Blake en MoutonDe managerial grid is ontwikkeld door Robert Blake en Jane Mouton, en gericht op het situatiegericht leidinggeven. In di…

Cliëntgerichte psychotherapie van psycholoog Carl RogersCliëntgerichte psychotherapie van psycholoog Carl RogersIn de psychologische hulpverlening is het belangrijk dat de cliënt zoveel mogelijk zelf op zoek gaat naar oplossingen. D…
Herkennen van dominant gedrag bij een vader en/of moederHerkennen van dominant gedrag bij een vader en/of moederKinderen, tieners en volwassenen die in hun jeugd te maken hebben (gehad) met een dominante ouder, kunnen daar in hun la…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.