Welke babynamen zijn het beste?

Welke babynamen zijn het beste? Een naam voor je pasgeboren kind uitzoeken is niet zo makkelijk als het lijkt. Vele namen passeren de revue en uiteindelijk blijft er één naam over die je nieuwe aanwinst zijn of haar hele leven met zich meedraagt. Onderzoek vanuit de psychologische hoek laat zien dat de perceptie en attitude die opgewekt wordt bij bepaalde namen verder reikt dan je in eerste instantie zult denken.

Wat is populair?

Door de jaren heen zien we dat bepaalde namen populair zijn en verliezen generaties daarna vaak hun positie in de top tien. Deze namen worden ten tijde van populariteit door veel mensen gekozen. Deze populariteit kan vanuit vele hoeken komen. Soms is het zo dat buitenlandse namen helemaal in zijn, andere momenten zijn uiterst Nederlandse of streekgebonden namen op en top.

Onderzoek vanuit de psychologie laat zien dat er meer achter een naam zit dan je zou verwachten. Er naam kan namelijk nogal uitmaken of iemand succesvol wordt of niet. Dit is natuurlijk niet zo zwart wit als hier staat beschreven. Het is echter wel zo dat bepaalde namen een hogere kans hebben om succesvoller te worden. De kans wordt bepaald door percepties van andere mensen op de naam.

Categoriseren

Bepaalde namen worden gelinkt aan kenmerken van bepaalde groepen. De mens heeft een natuurlijk neiging om mensen te categoriseren. Een voornaam is natuurlijk uiterst handig bij het ordenen. Wat denkt een bedrijf als deze een sollicitatiebrief krijgt van Mohammed. Wordt deze brief bij voorbaat al minder beoordeeld dan wanneer de brief van Frederik komt? Onderzoek laat zien dat de kansen voor Fredrik soms wel dubbel zo groot zijn. Bij het lezen van de naam Mohammed of Massoud wordt een beeld geschetst van dit persoon. Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar een voornaam zegt wellicht nog meer dan dat.

Niet alleen islamitische namen worden doorgaans sociaal zwakker beoordeeld, ook bepaalde Nederlandse namen zijn niet echt status verhogend te noemen. Vooral namen die eindigen op a bij meisjes en bij de jongens op y hebben het zwaar. Steffy heeft het bijvoorbeeld zwaarder dan Stephanie, al zal ze het zelf wellicht niet eens doorhebben.

Elite

Buitenlandse namen zijn ook niet aan te raden, tenzij het een Franse naam is. Franse namen wekken de illusie dat we te maken hebben met iemand uit een elite familie. Jaren geleden was alles wat Frans is elitair en statusverhogend. Wat voor een gevoel krijg je bij het woord trottoir? Is dit een duurder woord dan stoep? De meeste mensen vinden van wel. Zo geldt het ook voor Franstalige voornamen. Namen uit de zuidelijke en Engelstalige landen zijn verder ook niet aan te raden, als het gaat om kansen en status. Pedro en Vicky hebben het er maar moeilijk mee.

Pygmalion effect

Qua studie valt ook het een en ander aan te merken. Docenten en leraren hebben ook een onbewuste voorkeur als het gaat om voornamen. Kinderen met statusverlagende namen krijgen onbewust minder aandacht van docenten. Dit verschijnsel is een vorm van het pygmalion effect. Hetzelfde verschijnsel laat zich zien als van te voren wordt verteld of een kind intelligent is of niet. Intelligente kinderen krijgen meer aandacht van een docent dan minder intelligente kinderen. Kinderen met een intelligentie, statusverhogende en elitaire voornaam krijgen dus ook meer aandacht van een docent dan wanneer dit niet het geval is. Uiteraard moeten er wel bij vermeld worden dat dit een onbewust proces is dat lastig tegen te houden is.

Als je dus in blijde verwachting bent en nog geen idee hebt wat voor naam je het kind mee wilt geven, is het verstandig om toch even stil te staan bij dit soort praktische en psychologische zaken.
© 2010 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 19 weken zwangerIn week 19 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 250 gram, en is ongeveer 22 centimeter lang. Binnenkort zal de 20-we…
Populairste babynamen van 2009 met naambetekenisPopulairste babynamen van 2009 met naambetekenisIeder jaar wordt door de Sociale Verzekeringsbank, de SVB, een top 20 van de meest gegeven babynamen opgesteld. De SVB v…
De ontwikkeling van je baby; 15 weken zwangerIn de 15e week van een zwangerschap beweegt een baby in de buik van een zwangere vrouw lekker in het vruchtwater en word…
Ierse babynamenBen jij of je partner in blijde verwachting? Dan is een naam voor de toekomstige kleine zeker een van de dingen waar je…

Bedrieglijke mediumsOmdat de grote Engelse schrijver, dr. Samuel Johnsonn, de zaak van de 'Klopgeest van het huis aan de Londense Cock Lane'…
Leren, werken, info in en over psychiatrieLeren, werken, info in en over psychiatriePsychiatrie, een fenomeen die je vaak terug ziet in films en tv series en waar vele legubere verhalen over bestaan. Maar…
Bronnen en referenties
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.