Zelfmoord in de media: nieuwe media zijn een risico

Zelfmoord in de media: nieuwe media zijn een risico Als mensen zichzelf om het leven brengen, wordt dat in kranten of op tv bijna nooit naar buiten gebracht. Zelfs als daardoor treinen stil komen te staan, er een ravage ontstaat of iemand van een gebouw springt terwijl dat in een mensenmassa te zien is. Dit heeft ook wel een reden namelijk dat media andere mensen niet op hetzelfde idee willen brengen. Moderne media als Facebook, Twitter, Instagram en andere kanalen zorgen er overigens wel voor dat mensen doordat die media worden ingezet voor een zelfgekozen einde kiezen.

Lezen over zelfmoord kan aanzetten tot zelfmoord

Lezen over zelfmoord kan aanzetten tot zelfmoord is namelijk het idee. Maar hoe zit dit dan met bijvoorbeeld overlijdensadvertenties waaruit vaak wel duidelijk blijkt dat mensen zelf een einde aan hun leven hebben gemaakt?

Tot 1970 was zelfmoord in de media een taboe

Media schrijven dus niet over zelfmoord, omdat dit een golf van zelfmoorden tot gevolg zou kunnen hebben. De meningen daarover veranderen echter wel. Want er wordt inmiddels in veel meer programma’s wel over zelfmoord gesproken, nabestaanden vertellen erover, op het internet is er van alles over te vinden, maar de media hanteren nog steeds die strenge code. Tot 1970 werd in de media overigens helemaal nooit geschreven over zelfmoord. Dat betekende echter ook dat er geen informatie over werd gegeven en dat mensen de signalen bij anderen dus ook moeilijker konden oppikken. Ook hulp en hoe de hulpverlening dacht over zelfdoding kwamen daardoor niet aan bod.

Per dag sterven 4 mensen door zelfmoord in Nederland

Anno 2010 wordt er best veel gescheven en uitgezonden over zelfdoding. Raar is dat niet. Per jaar doen zo’n honderdduizend mensen een poging om zichzelf van het leven te beroven. En per dag sterven 4 mensen doordat zij zelf een einde aan hun leven hebben gemaakt. De meeste hulpverleningsinstanties zoals de GGZ starten daarom programma’s om mensen die eerder een poging hebben gedaan op te vangen en te behandelen. Mensen die namelijk eens een poging hebben ondernomen, maken grote kans om het nog een keer te proberen. En dat kan in dat geval ook met dodelijke afloop.

BNN thema programma over zelfmoord

Zelfdoding is één van de belangrijkste oorzaken van het overlijden van pubers. Om die reden besteedde BNN in 2009 een programma aan het onderwerp. Aan het woord kwamen ondermeer nabestaanden van jongeren die een einde aan hun leven hadden gemaakt. Ook was er aandacht voor het grote aantal zelfmoorden in West-Friesland. Daar maakten in de afgelopen jaren veel meer jongens dan normaal een einde aan hun leven. In de media werd daar geen aandacht aan geschonken, omdat men bang was dat dit een golf van nieuwe zelfmoorden ten gevolg zou hebben. BNN kon toch een programma maken, omdat daarmee ook informatie werd gegeven over de redenen van zelfmoord en hoe dit mogelijk kan worden voorkomen. In het programma deed ook cabaretière Sara Kroos haar verhaal. Kroos deed 10 jaar geleden een zelfmoordpoging en vertelde daar openhartig over.

Lokt schrijven over zelfmoord meer zelfmoord uit?

Onderzoek naar eventuele gevolgen van het schrijven over zelfmoord in de media is er nog niet. Daarom wordt nog steeds uitgegaan van de veronderstelling dat erover berichten een golf van nieuwe pogingen tot gevolg heeft. Wel wordt daarbij altijd gekeken naar het verleden. Goethes boek “Het lijden van de Jonge Werther” is een liefdesgeschiedenis waarbij de hoofdpersoon zich na het mislukken daarvan van het leven beroofd. Na het uitkomen van het verhaal in 1774 bleken veel meer mannen hetzelfde te doen na een hopeloze liefde. In de Weense metro werden in de jaren 1984 tot 1987 opvallend veel zelfmoorden gepleegd. Bepaalde bladen gingen daar uitgebreid en sensationeel over schrijven en dit leidde er toe dat nog veel meer mensen de metro gebruikten om een einde aan hun leven te maken. In Duitsland werd bovendien een dramaserie gemaakt waarin de zelfmoord van een student uitgebreid in beeld werd gebracht. Ook dit leidde tot veel meer zelfdodingsgevallen.

Signalen dat iemand rondloopt met zelfmoordplannen

Vaak zijn er wel signalen dat iemand zichzelf van het leven wil beroven. Dit zijn onder andere:
  • Depressiviteit
  • Vaak over de dood spreken
  • Regelen van begrafenis of crematie of het daar vaak over hebben
  • Naargeestige muziek draaien
  • Veel drinken

Waarom plegen mensen zelfmoord?

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen redenen om zelfmoord te plegen. Vaak is het de ultieme uitweg uit een leven dat niet leefbaar meer is. Als mensen zoveel pijn ervaren in hun dagelijkse leven is de dood de ultieme bevrijding van al dat leed. Sommige mensen teren heel lang alleen al op de gedachte dat zij die uitweg nog hebben en hebben dat nodig om een bepaalde periode te overbruggen. Bij anderen blijft het leven ondraagliljk en zien zij geen andere uitweg dan een zelfgekozen dood.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding is nog altijd een taboe. En met name zelfdoding onder jongeren wordt door velen nog altijd in de doofpot gest…
Hoe gaat de uitvaartverzekering om met zelfmoord?Hoe gaat de uitvaartverzekering om met zelfmoord?Wanneer een dierbare door zelfdoding om het leven komt, blijven de nabestaanden ontredderd achter. Niet alleen is er ver…

Agressie en boosheid: hoe beteugel je je korte lontje?Agressie en boosheid: hoe beteugel je je korte lontje?Iedereen heeft het wel eens. Zo’n dag dat iedereen aan je zit te trekken, niets goed lijkt te gaan en iedereen zit te ze…
Angst voor de tandarts komt vaker voor dan hoogtevreesAngst voor de tandarts komt vaker voor dan hoogtevreesAngst voor de tandarts: zeker 600.000 Nederlanders durven niet naar de tandarts. Deze irreële angst is zo groot dat meer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Counselling, Pixabay
  • Leeuwarder Courant
  • BNN
  • Bram Bakker
Reacties

Jeannette Pieper, 12-07-2014
Ik heb ook die wens, en het komt niet door de media, het intense verdriet en ook de angst ebt niet weg, ik maak er een een eind aan, maar ik wil het doen op een manier dat niet zo pijnlijk is voor m, n familie met name mijn dochter, ik leef echt in een hel… ik wil het alleen goed doen, niet half gebakken.ik ben klaar met dit leven… Reactie infoteur, 12-07-2014
Heb je wel eens hulp gezocht? Want verdriet en angst zijn vaak te bestrijden als je de juiste mensen of doktoren om je heen hebt. Als iemand klaar is met zijn leven denk ik overigens wel dat er een humane manier zou moeten zijn om dat voor elkaar te krijgen. Maar soms lijkt het leven misschien niet meer te leven, maar dat kan over een tijdje ook weer anders zijn.

John, 23-03-2012
Herman van veen heeft er een nummer over geschreven, en wel meer liedjes van hem doen me aan zelfmoord denken. in muziek wordt wat afgemoord, gestolen, gemarteld etc. ook verbieden dan maar? Reactie infoteur, 24-03-2012
Ja dat kun je je ook afvragen inderdaad. Maar er zijn nu eenmaal afspraken in de media over het "geheimhouden" van zelfmoord.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 26-02-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.