Seksueel misbruik: als man/jongen misbruikt door een vrouw

Dat er mannen zijn, die kinderen seksueel misbruiken is algemeen bekend en aanvaard. Maar dat er ook vrouwen zijn, die jongens seksueel misbruiken wordt niet algemeen aanvaard. Het bestaan van vrouwelijke daders confronteert ons met algemene overtuigingen over mannen, vrouwen, seksualiteit, macht en misbruik.

Een jongen zou niet misbruikt kunnen worden

De algemene opvattingen over seks is wel, dat mannen altijd willen, dat ze altijd zoeken naar een sekspartner. De man is dominant, zoekt een partner en de vrouw is onderdanig en accepteert of weigert de mannelijke uitnodiging. Als de uitnodiging van een vrouw uitgaat, wordt dit gezien als een fantastische kans, die je als man niet voorbij moet laten gaan. Veel mensen zien dan ook niet, dat er iets mis zou zijn aan een vrouw, die met een jongen seks wil hebben. Er zijn zelfs verhalen, grappen en films, die oudere vrouwen laten zien als verleidsters van jonge jongens in positieve zin. Op een oude fiets moet je het leren, is het gezegde.

Vanwaar dat verschil in opvatting

Toch zijn er veel mannen, die ooit seksueel misbruikt zijn door een vrouw en opgesloten zitten in stilte, schaamte en zelfverachting. De menig is vaak, dat die ervaringen geen misbruik was, maar dat ze er best van genoten zullen hebben en als dat niet zo is, dan is er iets goed mis met die man. Zelfs als het gebeurde aanvaard wordt als misbruik, dan worden die mannen beschouwd als zwak, omdat ze kennelijk niet in staat waren het te stoppen of zich te verdedigen. De mythe, dat een man geen slachtoffer kan zijn van een vrouw ligt diep verankerd in de meeste culturen. En als een man al de moed heeft om te durven erkennen, dat hij seksueel is misbruikt door een vrouw, dan kan hij verwachten, dat hij wreed wordt uitgelachen en vernederd. De meeste mannen, die zijn misbruikt door een vrouw leven in angst, dat hun schaamte hierover nog groter wordt dan het al is.

Gevolgen seksueel misbruik

Veel mannen, die zijn misbruikt door een vrouw, schamen zich voor zichzelf, hun seksualiteit en hun geslacht. Ten onrechte zijn ze er van overtuigd, dat er iets grondig mis is met hen, om zich zo te laten misbruiken. Sommige mannen beschermen zichzelf tegen de schaamte door in een constante staat van boosheid te verkeren. Boosheid is een van de sociaal aanvaardbare emoties voor mannen. Veel zijn er gaan drinken, drugs gaan gebruiken, leiden een roekeloos leven, verstoppen hun gevoelens, vermijden een intieme relatie of worden depressief.

Gevoelens van misbruikte mannen

Hier volgt een rij van gevoelens van mannen, die zijn misbruikt. Vaak meerdere tegelijk.
 • Woede,
 • Zich verraden voelen
 • Angst
 • Hulpeloos
 • Vervreemding van de werkelijkheid
 • Zich geïsoleerd voelen
 • Het gevoel alles verloren te hebben
 • Moeite om anderen te vertrouwen
 • Slecht over zichzelf denken
 • Problemen met seksualiteit
 • Zich schuldig voelen
 • Schaamte

Moeder zoon misbruik

Mannen, die door hun moeder zijn misbruikt voelen zich vaak innerlijk onrustig en zeer beschaamd. Ze werden verraden door de vrouw, die voor hen moest zorgen en hen had moeten beschermen. Het is geen wonder, dat mannen, die werden misbruikt door hun moeder en enorme leegte en droefheid voelen. Misbruik door een ouder is het meest schadelijke wat een kind kan overkomen.

Vaak is de jongen door de moeder in de rol van de man geplaatst. Hij moet als het ware de rol van de vaak niet aanwezige vader op zich nemen. Vaak is hij ook haar steun en toeverlaat. Misbruikt te worden door een moeder lijkt minder bedreigend dan door een vader, maar het misbruik is niet minder ernstig, maar net zo erg. Op de lange termijn zal ook het misbruik zijn tol eisen. Met deze omkering van rol kunnen misbruikte jongens erg onderdanig worden, zich helemaal richtend op de wens en behoeften van de partner. Aan de andere kant kunnen ze ook heel boos worden op vrouwen, hen zien als allemaal hetzelfde, controle willen houden, manipulatief en onbetrouwbaar zijn. Op die manier wordt wraak genomen op de moeder.

Conclusie

Mannen, die seksueel misbruikt zijn door vrouwen, herkennen zelden hun verhaal in een boek, interview of verhaal van een ander. Over misbruikte vrouwen zijn erg veel boeken geschreven, films en websites gemaakt. Maar het is nog steeds niet algemeen aanvaard, dat zowel jongens als meisjes seksueel misbruikt worden. En dat misbruikt worden slecht is voor ieder kind, meisjes en jongens.

Als het een taboe blijft in onze maatschappij, dan zullen veel mannen, die misbruik hebben overleefd, in hun isolement blijven met angst, schaamte en woede. Dat is erg en onnodig. We zullen moeten gaan erkennen, dat zowel jongens als meisjes misbruikt worden en dat er zowel mannelijke als vrouwelijke daders zijn. Het is goed inzicht te krijgen in deze vorm van misbruik.
© 2009 - 2024 Yellow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gevolgen van sexueel misbruikSexueel misbruik is een misdrijf. Zo wordt het omschreven in de wet. Toch is het iets, dat jarenlang kan gebeuren, zonde…
Gevolgen van seksueel misbruikGevolgen van seksueel misbruikSeksueel misbruik is een ernstig misdrijf en brengt vaak grote schade aan bij het slachtoffer. De gevolgen van seksueel…
Seksueel misbruik - Een vaak voorkomend fenomeenUit landelijk Nederlands onderzoek blijkt dat ruim vijftien procent van de vrouwen voor het zestiende levensjaar een neg…
Angst voor seks: een vervelende belemmeringAngst voor seks: een vervelende belemmeringSeks is niet voor iedereen even fijn. Angst om seks te hebben kan voortvloeien uit verschillende oorzaken. Psychische en…

Daniel Goleman; Emotionele IntelligentieDaniel Goleman; Emotionele IntelligentieDe Amerikaanse psycholoog Daniel Goleman bracht in 1995 het boek 'Emotionele Intelligentie' uit. Het boek laat zien waar…
ADHD, sociaal onwenselijk gedrag?De Belgische hoogleraar en psychoanalyticus Paul Verhaeghe heeft een boek geschreven: Het einde van de psychotherapie. I…
Yellow (42 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.