Een depressie – Wat nu?

Het leven zit vol pieken en dalen. Het kan je altijd treffen: een depressie. Depressies zijn er in verschillende vormen. Ik ga nu niet in op de zware vormen van depressie (lees de waarschuwingssignalen in dit artikel), maar ik richt mij nu op de lichte vorm. Op de “ik-heb-er-geen zin-in” stemmingen en de “was-ik-maar-in-bed-blijven-liggen” dagen. Want voor deze vermoeide fases zijn er simpele tips en trucs die je weer uit de put kunnen helpen.

Tip 1: Neem jezelf niet zo serieus

Benjamin Franklin zei: “De enige dingen waar je niet voor weg kunt lopen in het leven zijn de dood en belasting betalen”. Daarbij is hij een ding vergeten: “verdriet”. Ook aan verdriet ontkomt niemand. Iedereen is wel eens verdrietig in zijn leven. Durf toe te geven aan je verdriet en schaam je er niet voor. Probeer het echter ook voor jezelf te relativeren. Soms kun je in een depressie verdrietig worden om dingen die eigenlijk helemaal niet zo erg zijn. Wees niet verdrietig, omdat verdrietig bent. Met zelfmedelijden kom je nergens. Hou voor ogen dat deze zware tijd ook voorbij gaat.

Tip 2: Ga iets doen

Blijf niet thuis op de bank in gedachten verzonken zitten. Hierdoor kom je niet verder, maar blijf je in hetzelfde cirkeltje rond gaan. Ga iets doen! Wat je gaat doen is nog niet eens zo van belang, als je maar actief wordt. Ga wandelen in het bos; pak je fiets en ga naar de markt of ga op visite bij een oude vriend. Alles is goed, zolang je maar niet thuis voor de tv blijft zitten.

Tip 3: Waar beleef je plezier aan?

Als je depressief bent heb je vaak geen zin om iets te doen. Waarschijnlijk heb je tip 2 snel doorgelezen en dacht je “pfff, daar heb ik helemaal geen behoefte aan! Wat is tip 3?”. Voor jou is deze tip bedoelt.
Schrijf een lijstje met activiteiten waar je normaal gesproken plezier aan beleefd. Okee, als je nergens zin in hebt klinkt niks leuk om te gaan doen. Als je echter je lijst met activiteiten voor je hebt, kies je gewoon 1 punt en gaat het doen. Je zal zien, als je het doet zal je er na een tijdje stiekem toch plezier van hebben.

Tip 4: Praat erover

Lucht je hart bij iemand die je vertrouwd. Het gaat er niet om dat je tips moet vragen of dat de persoon waar je mee praat zijn of haar mening geeft; het gaat er alleen om dat jij je verhaal kwijt kan. Je zult zien dat dit erg bevrijdend werkt.

Tip 5: Durf te huilen

Als je de tranen voelt opkomen, laat ze dan de vrije loop. Schaam je niet voor je tranen. Huilen lucht op, vooral als je weet waarom je huilt.

Tip 6: Analyseer je situatie

Ga zitten en denk er is rustig over na waarom je je zo slecht voelt. Als je de oorzaak weet ben je een stap dichter bij de oplossing.

Tip 7: Leer op te geven

Als kind zijnde heb je vast al een ideaalbeeld gevormd over hoe je leven er uit moest komen te zien. Ook op latere leeftijd heb je bepaalde doelen voor jezelf gesteld en je hebt dromen die je waar wilt maken. Helaas is niet alles haalbaar. Dat moet je leren accepteren.
Wie steeds probeert onrealistische doelen te behalen zal op de korte of lange termijn depressief worden, omdat het niet lukt. Als iets niet gaat, zeg dan tegen jezelf: “Ik heb mijn best gedaan, maar het lukt niet” en hou vervolgens op dit onrealistische doel te behalen. Hier hoef je geen slecht geweten of gevoel van falen van te krijgen. Ieder mens heeft een grens.

Tip 8: Ga sporten

Talloze studies hebben bewezen dat sporten kan helpen tegen depressies. Als je sowieso al regelmatig sport; leef je dan gerust een keer flink uit! Sporten is een prima methode om geestelijke onrust te stoppen.

Tip 9: Ga schilderen

Bevecht je slechte humeur door het om te zetten in kunst. Leg vast hoe je je voelt. Het hoeft niet “mooi” te worden of perfect te zijn. Probeer gewoon je gevoel in kleuren en vormen uit te drukken. Gebruiken kleuren voor bepaalde gevoelens zoals: Rood voor woede, zwart voor verdriet, grijs voor angst, etc. Je zult versteld staan van wat je kan.

Tip 10: Ontspan

Tegenwoordig is iedereen gehaast, alles moet snel en precies. Dit levert vaak stress op. Regelmatig volgt op langdurige stress een depressie. Probeer de cirkel van stress en vermoeidheid te doorbreken door tijd voor jezelf te nemen. Neem een dag vrij, slaap uit, neem een rustgevend bad, lees een goed boek en wees vooral een keer egoïstisch! Doe wat JIJ wilt en niet wat een ander wil dat je doet.

Tip 11: Wacht

Wacht met het nemen van belangrijke beslissingen. Als je je niet goed voelt ben je er met je hoofd niet bij. Je emoties kunnen snel de overhand nemen als je iets moet besluiten. Stel daarom belangrijke beslissingen uit, voordat je misschien een verkeerde treft.

Tip 12: Blijf aardig

Als je een depressie hebt, wordt je vaak chagrijnig. Probeer dit echter niet op anderen af te reageren; blijf aardig! Actie geeft reactie. Het laatste dat je nu kunt gebruiken is dat anderen chagrijnig op jou terug reageren.

Tip 13: Niet kopen

Ga niet winkelen om je beter te voelen. Zelfs al voel je je even beter door een nieuwe aankoop; als je aan het eind van de maand je rekening bekijkt zal het lachen je snel weer vergaan.

Tip 14: Laat de koelkast dicht

Vaak beginnen mensen te snoepen als ze zich depressief voelen. Dit geeft kort een vol en tevreden gevoel, maar zodra de pondjes aankomen zal je een gevoel van spijt bekruipen en misschien zelfs een nieuwe depressie. Voorkomen is beter als genezen. Als je merkt dat je wilt snoepen, ga dan even buiten een rondje wandelen. Ver weg van de koelkast.

Tip 15: Eet gezond

Voeding stuurt meer als je denkt. Een gezond lichaam is de basis voor een gezonde geest. Je hebt vooral vitamine B en verschillende aminozuren nodig.

Waarschuwingssignalen
Als u zich echt zielsongelukkig voelt en dit gevoel onverminderd strek aanhoudt, ondanks dat u alle tips gevolgd hebt, ga dan naar uw huisarts.
Artsen van het “National Institute for Mental Health” raden professionele hulp aan indien, langer als 2 weken, 4 of meer van de volgende symptomen aanhouden:
  • Aanhoudend verdriet, angst of gevoel van leegte
  • Gevoel van hulpeloosheid en/of pessimisme
  • Schuldgevoelens
  • Desinteresse aan dagelijkse activiteiten, inclusief seks
  • Slaapstoornissen
  • Eetstoornissen
  • Moeheid en/of het gevoel dat het leven aan je voorbij gaat
  • Gedachten aan dood, zelfmoord of een poging daartoe
  • Rusteloosheid en verwardheid
  • Concentratiestoornis
  • Besluiteloosheid en/of vergeetachtigheid
© 2009 - 2025 Vosje2000, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Verschil depressie, depressiviteit en herfstdepressieVerschil depressie, depressiviteit en herfstdepressieTijdens het aanbreken van de herfst krijgen miljoenen mensen last van een herfstdepressie. Maar wat is nu precies het ve…
Hoe voorkom je depressiviteit?Hoe voorkom je depressiviteit?Depressiviteit is op zichzelf geen psychische aandoening, maar een verzamelnaam voor alle psychische aandoeningen waarbi…
Depressie: wat is depressiviteit?Depressiviteit is moeilijk te definiëren. Het wordt ook wel de ‘psychische verkoudheid’ genoemd, omdat zoveel mensen er…

Liegen is fout, maar als je toch liegt doe het dan wel goedLiegen is fout, maar als je toch liegt doe het dan wel goedMet een stalen onbewogen gezicht een leugen vertellen is moeilijk. Omdat we angst hebben dat de leugen van ons gezicht i…
Bronnen en referenties
  • National Institute for Mental Health http://www.nimh.nih.gov/ http://www.bachbloesemadvies.be
Vosje2000 (1 artikelen)
Laatste update: 07-01-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.