Niet kunnen plassen in een openbaar toilet

Een groot deel van de mensen heeft moeite met het plassen op een openbaar toilet. Wanneer zij willen plassen, blokkeert de blaas. Dit is erg lastig en kan zelfs problematisch worden.

Plassen in het openbaar

Wanneer je geruime tijd van huis weg bent, komt er altijd een moment dat je naar het toilet moet om te plassen. Voor de meeste mensen is dit geen probleem. Zij zoeken het dichtsbijzijnde openbare toilet op, en kunnen zonder problemen hun plas laten lopen. Ze vinden plassen in een openbaar toilet of in een urinoir de gewoonste zaak van de wereld. Echter, voor miljoenen mensen is plassen in het openbaar een groot probleem. Zij hebben te maken met plasangst in het openbaar. Met name voor mannen is het vaak een lastig probleem: plassen in een urinoir, wanneer er één of meerdere mannen naast je staan te plassen lukt lang niet iedere man. Bij vrouwen komt plasangst veel minder voor: zij hebben meer privacy door gesloten toiletdeuren. Toch zijn er vrouwen die last hebben van angst om te plassen op een openbaar toilet. De geluiden om hen heen kunnen storend zijn en het idee dat anderen hen horen plassen kan het laten lopen van de plas bemoeilijken of blokkeren.

Blokkering

Doordat men bang is om te plassen in het openbaar, blokkeert het lichaam, zodat men niet kan plassen. Hoe men ook probeert, er komt niets. De eerste keer dat dit zich voordoet is vreemd en kan meteen angst geven dat het de volgende keer weer gebeurt. Zo kan het probleem steeds groter worden, zodat men op den duur helemaal niet meer in het openbaar kan plassen. Men wil wel en moet ook nodig, maar éénmaal op het toilet komt er niets. Doordat men toch een overvolle blaas heeft kan dit tot zeer vervelende situaties leiden.

Sociaal probleem

Plasangst kan, vooral bij mannen een sociaal probleem opleveren. Een vrouw kan nog op het toilet blijven zitten, totdat er het er wat rustiger wordt of kan wachten tot iemand anders het toilet doortrekt en dan snel haar plas doen. Bij een man is dat wat lastiger. Er is niet altijd een toilet met een gesloten deur op een mannentoilet, vaak is er maar één afsluitbaar toilet beschikbaar en staat er al een rij mannen voor te wachten (ja echt, die hebben hetzelfde probleem als jij). Staan wachten tot er niemand meer in de toiletruimte staat vanzelfsprekend erg raar. Bij sommige mensen is de plasangst zo groot, dat zij in een sociaal isolement terecht komen. Zij durven op den duur de deur niet meer uit, omdat zij bang zijn naar het toilet te moeten. Wanneer ook op het werk het plassen niet meer lukt is er een groot probleem ontstaan.

Hoe kun je van je plasangst afkomen?

Het plassen zal thuis of in een vertrouwde omgeving wel lukken. Ook gezinsleden of goede vrienden zijn vaak geen belemmering. De belangrijkste eerste stap op weg naar overwinning van plasangst is het in vertrouwen nemen van iemand anders, iemand die vertrouwd voor je is. Begin in eigen huis te oefenen met behulp van de persoon die je in vertrouwen hebt genomen.
  • De eerste stap is te plassen op de wc terwijl de ander op de gang op een afstandje van de wc staat. Je houdt de deur op slot.
  • Wanneer deze stap gelukt is, ga je naar de volgende stap: je gaat naar de wc en laat de deur op een kier staan, de ander staat op de gang.
  • Is deze stap ook gelukt, ga dan naar de wc met de door open terwijl de ander halverwege de gang staat.
  • Hierna ga je naar de volgende stap: jij plast op de wc, de ander staat naast je.
  • Als laatste stap ga je met je vertrouwenspersoon naar een urinoir (of voor de dames een openbaar toilet).
Je kunt ook meerdere mensen in vertrouwen nemen over je probleem, vaak zal zelfs blijken dat wanneer je erover begint, anderen zullen toegeven dat zij er ook last van hebben.

Meer informatie

De website www.plasangst.info geeft meer informatie over dit probleem.
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angst om te plassen? Tips tegen plasangst of verlegen blaasAngst om te plassen? Tips tegen plasangst of verlegen blaasHoe meer je ervoor vreest dat het niet zal lukken, hoe groter de kans dát het ook mislukt. Dat is een belangrijke vastst…
Angst om te plassen (paruresis)Angst om te plassen (paruresis)Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend dat als je aandrang voelt om te plassen, dat je probleemloos naar de wc kun…
De leukste wc weetjesDe leukste wc weetjesDe wc heeft meerdere benamingen zoals: toilet, plee, het kleinste kamertje en schijthuis. Per persoon gaan we zo'n zes t…
Hoe doe je iets aan plasangst?Problemen hebben met het plassen in gezelschap of op een openbare plaats kan het leven van iemand ingrijpend bepalen. Is…

Uitstel van behoeftebevredigingUitstel van behoeftebevredigingOver behoeftebevrediging en -regulering. Hoe kan je zorgen dat een behoefte voorbijgaat, zonder bevredigd te hoeven word…
Spreekangst bij kinderenVeel kinderen hebben last van spreekangst. Ze worden nerveus bij het idee om hardop een stukje te moeten voorlezen, een…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 23-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.