Depressieve Persoonlijkheid
Zelfkritiek hebben is nooit verkeerd en wanneer je iets fout hebt gedaan moet je daarvoor je verantwoordelijkheden kennen. Wanneer iemand echter gebukt gaat onder een extreem negatief zelfbeeld en zichzelf overal de schuld van geeft, zou er wel eens sprake kunnen zijn van een depressieve persoonlijkheid.
Algemeen
Mensen met een depressieve persoonlijkheid zijn uitermate pessimistisch en hebben een overmatig kritische houding ten opzichte van zichzelf en de rest van de wereld. Ze zien de toekomst somber in en voelen zich over het algemeen diep ongelukkig. Hun verwijtende en minachtende houding ten opzichte van zichzelf, veroorzaakt een constant schuldgevoel. Overtuigd van hun inadequaatheid, zien ze alleen hun zwakheden en voelen zich tekortschieten met alles wat ze doen.
Kernwoorden
- Neerslachtig
- Zwaarmoedig
- Pessimistisch
- Negatief
- Somber
- Vreugdeloos
Relaties met andere mensen
Een depressieve persoonlijkheid zal zich niet zo snel agressief opstellen tegenover anderen. Bij knelpunten geven ze immers zichzelf de schuld. Over het algemeen stellen ze zich behulpzaam, medelevend en gevoelig op, hun streven is relaties ten koste van alles te behouden en ze zijn bereid zichzelf daarin te verloochenen. Wanneer iemand misbruik van hen maakt, zien ze dat niet of geven zichzelf hiervan de schuld. Daar staat tegenover dat ze erg slecht tegen kritiek kunnen, ze horen alleen het slechte en dat maakt dat ze zich nog waardelozer voelen als ze al deden. Het zijn mensen die niet in staat zijn om zich te ontspannen en zorgeloos plezier te maken. Meestal zijn ze gespeend van enig gevoel voor humor en zijn ze uitermate ernstig en serieus. Ze zijn vaak rustig, introvert en weinig assertief maar concentreren zich wel eerder op de zwakheden van de ander dan op diens positieve eigenschappen. Door hun bescheiden en vredelievende houding, komen ze wel vaak sympathiek over.
Relatie met een partner
Depressieve persoonlijkheden stellen zich meestal erg afhankelijk en onderdanig op en geven er de voorkeur aan de ander te volgen in plaats van zelf het initiatief te nemen. Door hun grote behoefte naar allesomvattende liefde, streven ze naar totale versmelting met de ander. Zij kunnen hierin zo ver gaan dat ze in staat zijn tot emotionele chantage en bijvoorbeeld met zelfmoord dreigen wanneer ze verlaten worden.
Hulpverlening
Depressieve persoonlijkheden staan erg open voor therapie. Een goede therapeut zal ze kunnen leren van zichzelf te houden, minder bezorgd door het leven te gaan en met meer optimisme naar de toekomst te kijken. Door middel van positieve, nieuwe, of corrigerende ervaringen moet het mogelijk zijn hun energie te richten op andere gedachten.