Gevoelens van stress

Gevoelens van stress Gevoelens van stress zijn onplezierig en ook niet ongevaarlijk. Hoewel stress een normale reactie kan zijn op gevaarlijke omgevingsfactoren, kan het chronisch worden of uitmonden in een Post Traumatische Stressstoornis. Je lichaam reageert zowel lichamelijk als geestelijk op een bepaalde manier op stressvolle gebeurtenissen.

Wat is stress?

Stress is een negatieve reactie op omgevingsfactoren. Omgevingsfactoren kunnen positief en negatief zijn. De stressreactie is een combinatie van fysieke reactie's, gedachten, emoties en gedrag. Stresservaringen zijn afhankelijk van hoe een persoon een situatie ervaart en van zijn of haar emotionele reacties.
Traumatische ervaringen gaan gepaard met intense angst of hulpeloosheid. Traumatische ervaringen leiden dikwijls tot psychologische klachten.

Reactie op stressvolle gebeurtenissen

Mensen kunnen verschillend reageren op stressvolle gebeurtenissen. Deze reacties hangen vaak af van de ernst van de stressvolle gebeurtenis en de duur. Sommige mensen, vooral mensen die chronisch stressvolle gebeurtenissen mee maken, kunnen gegeneraliseerde gedachten en cognities ontwikkelen over de omgeving en over zichzelf. Ze hebben bijvoorbeeld geen vertrouwen meer in de toekomst en in de eigen mogelijkheden. Sommige mensen gaan drugs gebruiken om om te kunnen gaan met stressvolle gebeurtenissen.

Lichamelijke reactie op stressvolle gebeurtenissen

Wanneer je in aanraking komt met een stressvolle gebeurtenis schakelt je lichaam automatisch, door het autonome zenuwstelsel, over op een soort "survival mode". Je lichaam bereidt zich voor op een "fight or flight" respons. Deze bestaat uit diverse lichamelijke reacties:
 • Verhoogde hartslag
 • Verhoogde transpiratie
 • Verhoogde bloeddruk
 • Afgifte van opgeslagen suikers
 • Verhoogde alertheid
 • Focus op relevante aspecten van de omgeving

Alternatieven voor vluchten

Het is niet altijd mogelijk te vluchten. Je lichaam kent dan twee verdedigingsmechanismen: bevriezen en dissocatie.

Bevriezen

Je lichaam verstart letterlijk en figuurlijk, waardoor je minder opvalt voor de bedreiging in de omgeving.

Dissociatie

Dissociatie is een lichamelijke staat waarin je je vervreemd voelt van je eigen lichaam en omgeving. Je ervaart een soort onrealiteit en onthechting van jezelf of de gebeurtenis. Dissociatie is het laatste stadium van mogelijkheden en komt veelvuldig voor bij verkrachtingsslachtoffers.

Herstel

Wanneer het gevaar geweken is, kan je lichaam terug naar de oorspronkelijke staat. Dit kan echter sneller of langzamer gebeuren. Dit hangt onder meer af van de ernst van de stressvolle gebeurtenis en de duur. Mensen die veel na pijn hebben of gedissocieerd hebben tijdens de gebeurtenis hebben een verhoogde kans voor langere tijd emotioneel afgesloten te zijn van de omgeving. Dit is een manier van omgaan met een stressvolle gebeurtenis, door het afsluiten van alle emoties worden de negatieve emoties gekoppeld aan de gebeurtenis ook weggedrukt. Te veel vermijding of onderdrukking kan echter leiden tot diverse psychologische stoornissen, waarvan de Post Traumatische Stress Stoornis de bekendste en meest voorkomende is.

Post Traumatische Stress Stoornis

De Post Traumatische Stressstoornis is een stoornis die ontdekt is naar aanleiding van de klachten van veteranen na de Vietnam oorlog. De veteranen hadden dikwijls klachten als terugkerende gedachten en dromen aan de oorlogs gruwelbeelden, het vermijden van factoren die hen aan de oorlog doen denken, onmogelijkheid bepaalde aspecten van de oorlog te herinneren en extreme geïrriteerdheid zonder aanwijsbare oorzaak.

Na veel onderzoek is de Post Traumatische Stressstoornis benoemd om deze klachten te verklaren. Kenmerken van deze stoornis zijn naast bovengenoemde onder andere:
 • Slaapproblemen
 • Gevoelens van vervreemding van anderen
 • Depressie gevoelens
 • Extreme reacties op herinneringen aan de traumatische gebeurtenis
 • Verstoord, negatief toekomstbeeld
 • Concentratieproblemen
 • Overgevoeligheid
 • Plotselinge onverklaarbare woede-uitbarstingen

De klachten moeten volgen op een gebeurtenis die als zeer traumatisch, oncontroleerbaar of angstaanjagend ervaren werd.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychische aandoeningen: dissociatieDissociatie komt vaker voor dan we denken: we dagdromen wel eens en lijken dan even van de wereld te zijn. Pas wanneer h…
Posttraumatische stress stoornis (PTSS): onveilig voelenPosttraumatische stress stoornis (PTSS): onveilig voelenEen post traumatische stress stoornis / posttraumatisch stress syndroom kan ontstaan na het meemaken van een trauma. Tra…
De posttraumatische stress-stoornisDe posttraumatische stress-stoornisVrijwel ieder mens maakt ooit in zijn leven een ingrijpende gebeurtenis mee. Hoewel deze gebeurtenissen ernstige impact…
Stress in het kortWat is de definitie van stress, wat is het verschil in omgang met stress tussen mannen en vrouwen en hoe zit het met de…

Het StockholmsyndroomEenvoudig gezegd is het Stockholmsyndroom de situatie waarbij een slachtoffer sympathie voelt voor degene waardoor hij/z…
Afgunst en jaloezieAfgunst! Of het nu het leuke huis van vriendin is of de geweldige baan van de buurvrouw, soms benijden we een ander om d…
Reactie

Marten Dek, 02-01-2009
Om drie uur naar bed. Denk lekker te slapen en zie wel hoe laat ik wakker word.
Drie uur later dus mijn hart bonkt. Mijn hersens draaien op volle toeren.
Kun je aan stress doodgaan?
Vijf mensen zijn door een reorganisatie in het Zijkanaal B te Velserbroek volgens mij aan stress overleden. Natuurlijk niet bewijsbaar. Ook niet door een deskundige?

DonderdagNieuwjaarsdag 1-Jan.-2009
Het Nieuwe jaar is goed begonnen. Maar wij gaan even terug naar vorig jaar.
Jaap kwam langs met een fles champagne voor oud en nieuw. Dat was leuk.
Ik besprak met Jaap, zoon van de dominee Frits om in de kerk de tl te repareren als een verrassein voor Frits.
Maandag is het geschied. Viel mee.
De boot van Erik gesponsord door bewoners en moeders van zijn dochtertjes school. Hij woonde negen maanden nadat zijn boot door RWS, onze mening, is gezonken al in een caravannetje.
De staatssecretaris Tineke Huizinga heeft zich er nu persoonlijk mee bemoeid.
Een uitgebreide foto reportage heb ik er van gemaakt. De ark is gebracht met een speciale arkenboot die afzinkbaar is.
Een half uur na binnenkomst was RWS Gellekom dus al aan het meten. De boot is 60cm te lang
Het stalen balkon moet er af wegens brandgevaar. Staal is tegenwoordig ook al erg brandbaar zo lijkt het.
Kort voor oud en nieuw raakte ik mede daardoor in een dip. Zie brief.
2009 is begonnen. Was bij Robert en kinderen. Gewoon gezellig. De kleinste, Boy moet wakker gemaakt. Hij trok het even niet. Een knallende champagne. Een geluks dronk en naar buiten. Vuurwerk. Het was voor Boy toch iets teveel. Rob en hij gaan naarbinnen. Ik wandel met de andere twee Steff en Yordi nog een uurtje rondom. Prachtig vuurwerk. Nee ik heb er geen geld voor en zou het dan liever aan iets goeds geven.
Een uur of twee vertrek ik op de fiets richting huis. Op de Jan Gijzenkade een groot kampvuur met bekenden. Klinken en anderhalf uur later weer verder. Is ook een en al strijd met een akelige buur. Een hooggeplaatste brandweerman die steeds de politie belt om niks. Daar komen zij wel voor. Ach laat maar. Gewoon feestvieren. Men mocht het kampvuur alleen nog uit laten gaan. Maar dat ging niet want het hout waar wij het mee wilde doven was voor geen rede vatbaar. Het leek de overheid wel. Een politieauto kwam langs en ik gaf aan rij maar door en zij deden het. Misschien kwam dat wel door mijn schipperspet.
Dan naar huis. Hout op de kachel en naar de buren Wim en Lidie. Hun ene dochter kwam ik op de dijk al tegen. Happy Nieuwjaar. Ja, pa en ma zijn nog op. Heerlijke mensen. Was heel gezellig. Daarna naar Marco en daar zat Arman mijn andere zoon ook. Weer een groot kampvuur. 5.30 ongeveer thuis en 6uur naar bed. Lichtelijk beneveld dat zou een goede nachtrust kunnen worden. 9uur wakker. Hout op de kachel even mailen en weer naar bed. Half elf er uit.
Wil oliebollen naar Neftalie brengen. Loop naar de auto en komt Elsa ook net aan. Wil ook de auto gebruiken. Ik bel Neftalie en ja graag komen. Komt Alie met een pan snert. Maar had net afgesproken. Geeft niet ik ga ook naar Rein onze broer. Breng Elsa weg en ga naar Neftalie. Dat heeft zij nodig ook. Iemand die om haar geeft. Iets voor haar wil doen.
Marina belt nog een paar maal. Mist zij mij toch?
Haar katje moet geopereerd worden. Heel naar voor haar. Dat voel ik wel goed aan.
Geen loterij gewonnen. Wel veel moois verzonnen dat niet door gaat. Helaas Sinterklaas.
Vanavond naar Zwartboek gekeken. Hoeveel is het beter geworden dan in die oorlog? Ik heb veel gehuild van woede en onmacht met affectie op dit kanaal.
Heb Gellekom drie smsjes gestuurd twee tijdens en een als laatste die ik nu opschrijf.
1 Kijk maar 1 en kies maar wie je wil zijn hennie
2 In die oorlog vocht mijn vader voor onze vrijheid daar vielen ook zinloze doden. Net als in het Zijkanaal B.
3 Ik hoop dat je hebt gekeken. Gaat het gewoon door? Frenken? Stein of ga je je beteren?
Daarna Frost als afleiding. En nu zo meteen naar bed. Al bijna weer drie uur.
Dat was mijn eerste dag in het nieuwe jaar.

Kun je aan stress doodgaan is mijn vraag eigenlijk.
Kan ik plots dood zijn door stressis ook de vraag.
Nee ik ben niet bang voor de dood.
Voeg nog een brief bij aan mijn huisarts gericht.

Geachte dr Hendriks,

Ik wil u even een verhaal vertellen en tevens dat u zich niet al te ongerust moet maken over hetgeen mij vannacht overkwam.
Ik vertel dit alleen als er mij onverwacht iets overkomt dat iets ergs tot gevolg heeft dan hoop ik dat u dat doorgeeft aan mijn advocaat en andere instanties o.a. de politie.
Ook is er vannacht iemand in het zijkaal alhier overleden op een leeftijd van naar ik meen amper in de vijftig. Ik weet niet of dat ook met iets met het kanaalgebeuren te maken heeft maar je mag niets uitsluiten. Stres en emoties kunnen heel veel met je doen.

In het verleden heb ik heel veel met corrupte ambtenaren te doen gehad. Ambtenaren die hun functie misbruikte om hun grieven af te wentelen. Of om winst te behalen bij hun meerderen die daarmee over, met recht over lijken gaan. En dat is onterecht en vals en misdadig. Daar is een verhaal van en ligt ook bij mijn advocaat en speelde zich in Haarlem af.
Daardoor is mijn gezin kapot gegaan. ben ik mijn pensioen misgelopen en ben ik in de WAO terecht gekomen en moet met een AOW?tje, ik red dat wel, rondkomen.

Nu heeft de staat, via rijkswaterstaat mij een eerlijk proces met een valse en zeer gemene sanctie die ik niet kan verwerken, aangedaan. Binnen 1.1/2 week weg met, zo niet, een boete per dag van?3000.
Ik woon en lig hier meer dan 27 jaar en zou weg moeten als ik het proces verlies terwijl mijn nieuwe buren die er nog niet wonen hier wel mogen blijven.

Vannacht droomde ik dat zij, rijkswaterstaat, mijn beide zoons hun schepen begonnen weg te slepen.
Ik maakte mij zo druk en werd erg benauwd en wakker met een enorme steek in mijn linkerborst. Het duurde even voor ik mij weer herstelde. Dit maakt mij niet echt bang omdat de dood niet angstig is voor mij. En ik voel mij nu ook weer kiplekker.

Waarom ik dit schrijf? Omdat als ik plots door een hartaanval kom te overlijden dat u dan weet dat ik zeker weet dat, dat komt door, en ik beschuldig daar in het bijzonder de heer Gellekom van, van rijkswaterstaat, die de valse sanctie die erg onmenselijk is niet wil intrekken door een brief te schrijven aan de advocaat van staat omdat hij persoonlijk mij heel zwaar wil treffen.

Ik ben er van overtuigd dat een vriend van mij zich door gelijksoortige ambtenaren met dezelfde ervaringen als ik in Haarlem zich in een boom heeft opgehangen. Dit om duidelijk te maken hoe gemeen en erg dit is. U hoeft zich overigens niet bang te maken dat zoiets mij nu nog kan overkomen. Die fase ben ik al heel lang voorbij. Toen liep ik wel met zelfmoord plannen.

Deze brief is alleen als er mij iets overkomt. Ik kom echt wel als ik meerdere klachten krijg.

Hoogachten en vr. gr. Marten Dek

Wat moet ik hiermee?
In ieder geval bedankt voor uw aandacht.
Met vr. gr.
Marten De Reactie infoteur, 03-01-2009
Goedemiddag,

de vraag of je aan stress kan overlijden is niet gemakkelijk te beantwoorden. Er zijn gevallen bekend van mensen die zich letterlijk doodgeschrokken zijn, of mensen die tijdens een vrijpartij overleden zijn. Stress is een gevoel van mentaal onder grote spanning staan. Dit kan opgeroepen door zowel positieve als negatieve gebeurtenissen. Maar wat eigenlijk het belangrijkst is bij deze sterfgevallen, is de rol van de reactie van het menselijk lichaam op stress. Stress an sich is niet dodelijk. Maar stress kan wel een keten van lichamelijke reacties in gang zetten, zoals een verhoogde bloeddruk, versnelde hartslag en dergelijke, welke bij kunnen dragen aan vervroegd overlijden.

Groeten MeloD, auteur van dit artikel :)

Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.