Mindful fitness, meer sportplezier en betere resultaten

Mindful fitness, meer sportplezier en betere resultaten Dat sporten goed voor ons is, zal door weinigen worden betwist. Krachttraining, stretchen en conditietraining zorgen voor een gezond en sterk lichaam. Sporten brengt niet alleen veranderingen in het lichaam met zich mee, maar heeft ook mentale gevolgen. Je lichaam maakt tijdens het sporten namelijk gelukshormonen aan. Bovendien ontspant sporten, als gevolg waarvan het een goede nachtrust bevordert. Deze mentale voordelen worden echter nog groter als je tijdens je trainingen een aantal elementen van mindfulness toepast. Dit heet "mindful fitness", en is een wijze van sporten die meer plezier en betere resultaten belooft.

Inhoud


Wat is mindful fitness

Fitness

Het woord "fitness" in het begrip "mindful fitness" heeft niet alleen betrekking op krachttraining, maar op alle vormen van sport en beweging.

Mindful

De Britse klinisch psycholoog, neurowetenschapper en mindfulnesstrainer, Dr. Tamara Russell, stelt dat mindful fitness als doel heeft dat je volledig in het moment aanwezig bent en je je niet door allerlei zaken laat afleiden. Als je tijdens het trainen mindful bent, helpt dit je om erachter te komen wat je lichaam nodig heeft. Ook leert mindful fitness om lief te zijn voor jezelf, omdat je leert om niet zo hard over jezelf te oordelen. Volgens dr. Russel leert de traditionele fitness je juist het tegenovergestelde, namelijk om jezelf te veroordelen en niet te leren wat je lichaam nodig heeft.

In haar klinisch en academisch onderzoek focust dr. Tamara Russel zich op de link tussen beweging en het brein. Ze werkt ook als gastdocent aan het King's College in Londen, waar ze lesgeeft over de klinische en neurowetenschappelijke aspecten van mindfulness.

Volgens dr. Russel leidt mindfulness er niet alleen toe dat je bewuster leeft en meer controle over je emoties krijgt; als je mindfulness toepast tijdens het trainen, kan dit de training zelfs leuker maken.

Mindfulness toepassen in training

Ga na hoe je je voelt

Omdat mindfulness inhoudt dat je je bewust bent van hetgeen je mee bezig bent, is het volgens Russel belangrijk om jezelf vóór de training af te vragen hoe je je voelt. Als je bijvoorbeeld weinig energie hebt, kan een yogaklasje fijn zijn. Als je bijvoorbeeld boos bent, kun je een boksles volgen of je uitleven op de loopband.

Wat je zeker niet moet doen, is sporten terwijl je pijn of andere ongemakken hebt. Je dient in ieder geval altijd pas aan je warm-up te beginnen nadat je je bewust bent van hoe je je voelt.

Focus je ergens op

Russel geeft aan dat het goed is om je aandacht op een ritme te richten, omdat je hiermee kunt voorkomen dat je gedachten afdwalen, Het kan dan onder andere gaan om het ritme van je ademhaling, je voetstappen of de cadans van de trappers van je spinningfiets. Als je je hierop focust, behoud je namelijk de controle over je gedachten.

De herhaling van je adem (voetstappen, trappers) zorgt derhalve voor een ritme dat je als het ware kan helpen om in het moment te blijven.

Merk op wanneer je gedachten afdwalen

Tamara Russel meent dat je als volgt kunt oefenen om op te merken dat je gedachten afdwalen. Zodra je aan iets anders denkt dan de cadans van je adem etc. - en bijvoorbeeld aan een spannende serie denkt die je later zult bekijken - zeg dan het volgende tegen jezelf: "Het is niet de bedoeling dat ik hieraan denk; ik moet denken aan het ritme van mijn adem etc.". Hierdoor kun je volgens haar je gedachten weer terugbrengen naar het ritme van je adem.

Dat je gedachten afdwalen hoort overigens gewoon bij sporten. Als je mediteert, dwalen je gedachten ook meermaals af. Het is dan zaak om ervoor te zorgen dat je weer terugkomt in het moment, in de cadans en in de oefeningen die je aan het doen bent. Je zult dit meermaals moeten doen tijdens een training, maar oefening baart kunst; hoe vaker je dit oefent hoe beter je erin zult worden.

De muziek moet mindful zijn

De onderzoekster adviseert om muziek te kiezen die je niet afleidt van het sporten. Over het algemeen zal dit wat "zachtere" muziek zijn; dus waarschijnlijk geen house, dance of techno.

Door met verschillende soorten te experimenteren, kun je erachter komen welke muziek je voor afdwalen behoedt. Je kunt je hierbij ook afvragen of je beter kunt focussen als je tijdens het sporten muziek draait waarbij gezongen wordt of juist niet.

Heb compassie met jezelf

De onderzoekster waarschuwt ervoor om tijdens het sporten te kijken naar de prestaties van anderen; dit werkt namelijk tegen je. Denk bijvoorbeeld niet dat je net zo hard moet hardlopen als de dame die naast je op de loopband bezig is.

De tip van dr. Russel is om zodra je merkt dat je negatief over jezelf praat, jezelf af te vragen of je daar iets mee opschiet. Omdat het antwoord natuurlijk "nee" zal zijn, zul je - als het goed is - je zelf daarna milder bekijken. Kortom, het is beter om jezelf met compassie te behandelen in plaats van jezelf te veroordelen omdat je tijdens het sporten minder goed dan een medesporter presteert.

Haar verwachting is dat als je zelfcompassie hebt, je op den duur zult merken dat je trainingen veel plezieriger zijn. Omdat je meer plezier in het sporten krijg, zul je het vaker doen en betere resultaten behalen (ook al is dit geen doel op zich).

Welke sporten kun je mindful beoefenen?

Bron: 12019, PixabayBron: 12019, Pixabay

Alle sporten kunnen mindful worden beoefend

In principe kun je elke sport mindful beoefenen. Sommige sporten zijn evenwel bijzonder geschikt om je te bekwamen in mindful fitness, omdat het bij deze sporten gemakkelijker is lichaam en geest te synchroniseren.

Sporten met herhaalde bewegingen

Voorbeelden van sporten die bijzonder geschikt zijn om met mindful fitness te beginnen zijn wandelen, hardlopen, touwtjespringen, vechtsporten, yoga en Tai Chi.

Doordat het bij het beoefenen van deze sporten draait om bewegingen die herhaaldelijk gemaakt worden, kunnen zij een kalmerende werking hebben waardoor je alert (mindful) wordt; net als bij mediteren dus.

Bij touwtjespringen is de herhaalde beweging het steeds weer opnieuw ronddraaien van het springtouw. Bij yoga zit de herhaling in de asana's (houdingen) die steeds weer terugkomen. Wandelen en hardlopen zijn meditatief omdat je steeds weer een voet voor de ander zet.

Mindful eten

Niet alleen sporten kun je mindful doen, ook bij het eten kan mindfulness worden toegepast. Dit wordt ook wel aangeduid met de term intuïtief eten.

Samenvattend

Je doet aan mindful fitness als je tijdens je training of het sporten lichaam en geest op een lijn probeert te brengen. Je kunt hierbij gebruik maken van bepaalde muziek en de cadans van je lichaam of van bewegingen. Dit alles doe je dan met het doel om sporten tot een plezierige ervaring te maken, waardoor je ook betere resultaten zult behalen, ook al is dit laatste geen doel op zich.

Lees verder

© 2019 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…
Trend: Barre FitnessEen vrouwelijke fitnesstrend mag het zeker genoemd worden, de barre fitness. Doutzen Kroes doet aan barre fitness en hee…
De geschiedenis van fitnessFitness is eigenlijk al verschrikkelijk oud. Drieduizend jaar geleden was er al aandacht voor een gezond en fit lichaam.…
Fitness thuis: oefeningen met lichaamsgewichtFitness thuis: oefeningen met lichaamsgewichtGeen tijd of geld voor fitness bij de sportschool? Het is helemaal niet nodig om naar de sportschool te gaan om er goed…

Waarom is iemand eenzaam? Oorzaken en effect van eenzaamheidWaarom is iemand eenzaam? Oorzaken en effect van eenzaamheidOf je je eenzaam voelt hangt af van jezelf en van de context. Als je je geïsoleerd voelt of voor je gevoel niemand hebt…
Gelijk willen krijgen: herhaling, stemverheffing en methodenGelijk willen krijgen: herhaling, stemverheffing en methodenEr zijn verschillende methoden om gelijk te willen krijgen. Deze methoden kunnen zich richten op versimpeling van een pr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • Look good feell better, Arielle Tchiprout (Red, 1 februari 2019)
  • https://www.lannoo.be/nl/tamara-russell
  • https://chopra.com/articles/6-tips-for-a-mindful-exercise-routine
  • Afbeelding bron 1: 12019, Pixabay
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 18-01-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.